snake-fokusz2

Bármilyen bizarr lény betámadhatja otthonod: kígyók, egerek, harcikutyák és skorpiók – a Dívány írása arról, mi ellen vetheted be eredményesen macskádat, és mitől jobb, ha óvod inkább.

 

A napokban nyert értelmet D., egykori múzeumi tárlatvezető kollégám és barátom sokat hallott fenyegetése, miszerint „éhes macskák elé vettetlek, ha…” Az, hogy egy macska felzabál minden apró mozgó lényt, nem új senkinek, én is tisztában vagyok e ténnyel. Azt azonban minden macskás előképzettségem ellenére sem gondoltam volna, hogy a teraszon folyó munkából felállva a hátam mögött alig 3 méterrel ordas mészárlásba botlok.

snake-fokuszHa fel nem ocsúdok idejében, rá is lépek talán a módszeresen vérengző dalmát kandúrunkra vagy gyengélkedő áldozatára, a közel másfél méteres siklóra/kígyóra, vagy tudom is én, mire. Valahogy így. Mindez úgy történt, hogy közben egy pisszenést sem lehetett hallani az akcióból. Még élt a lény, amikor a gyilkos dalmát macska már élvezettel elkezdte csócsálgatni a húsát középtájt…

Ziggy, a kandúr egyébként 2 éves, és azért adoptáltuk, mert egyik tavasszal úgy elszaporodtak a házunkban az egerek, hogy nem lehetett tőlük létezni. Eleinte vicces volt, hogy éjszakai munkálkodáskor előóvakodott egy-egy egér, mert a szobában nemigen volt mozgás. De hamar lehervadt a vigyor az arcunkról, amikor mindennapossá vált az egérattack, és mindent felzabáltak a házban.

Macskánk egy hét leforgása alatt megtisztított mindent, és még annál is többet. A kígyós eset kapcsán összeszedtem, mi minden ellen használható gond nélkül egy tökösebb macska.

 

snake-birdKisebb madarak

Egyből a cikk írása közben Z. tartott egy újabb demonstrációt, valami cinkefajzatot segített át az örök kölesföldekre. Sajnálom, hogy nem lehettem a közelben, és menthettem meg, de hát egy háborúnak is vannak civil áldozatai…

 

 

 

 

 

snake-mouseEgér

Az apró termetű rágcsáló esélytelen a súlyban legalább 50-szer komolyabb mészárossal szemben, mégis a macska a leghumánusabb módja az egerek kiirtásának. Megfigyeléseim szerint teljes regnálása alatt Ziggy talán 5-6 egeret kapott el, aminél a legszolidabb méreggel kezelés is sokkal komolyabb áldozatokkal járt volna. A problémát a vegyi anyag mégsem oldotta volna meg, ellentétben Z.-vel. Miatta ugyanis megölni sem kellett az egereket, egyszerűen elköltöztek maguktól.

 

 

snake-ratPatkány

Az egérnél lényegesen méretesebb lény, de a macska ellen szintén esélytelen. A hátsó kertben lakott néhányuk, mert nem használtuk a teleknek azt a részét, és a nyugiban megtelepedtek. Ha a gazda nem lakja a ház egy részét, a macska sem tölt ott túl sok időt. Patkányainknak akkor alkonyult be, amikor a hátsó kertbe kikerült egy ülőgarnitúra és egy napernyő. Ettől fogva Z. ott is rendszeresen döglött. Eredmény: teljes patkánymentesítés 2 hét alatt.

 

 

snake-scorpionSkorpió

Veszélyes, fájdalmas csípésű lény. Számunkra. Z. nem egyet tett el láb alól a szemünk láttára, és az sem zavarta ebben, hogy néha láthatóan belecsípett a skorpió a lábába. Persze kevésbé veszélyes dalmát skorpiókról beszélünk, de ha fogadnom kéne, egy afrikaival szemben is a macskára tennék.

 

 

 

snake-labradorNyugodt vérmérsékletű kutyák

Szintén alkalmas a macska labrador retrieverek távoltartására. Z. például közeledő labrador esetén felfújt háttal, duplára puffasztott testtel teszi magát nevetségessé – bár eddig működött. Egy hete voltam szemtanúja egyik ilyen kirohanásának, amikor a kertből kitörve futamított meg egy testes, pórázon tartott retrievert – gazdástul-mindenestül.

 

snake-pittHeves vérmérsékletű ebek

Figyelem! A macska nemigen alkalmas agresszívabb kutyák ellen, sőt, jól meggondolva semmilyen KUTYA ellen. Bullterrierek esetében ha a macskára fogadunk, nagyon kis befektetéssel – és jó adag szerencsével (csodával?) – egy rakás pénzt nyerhetünk. Kopók ellen használva is hamar elkoptathatjuk macskánkat, a szakirodalom nem is javasolja e fajta vadászására.

 

 

 

Mustra