Lifetime macska


macskaazablakbanMacskát venni a házhoz nem egyszerű szórakozás, sokkal inkább egy gyerek adoptálásához hasonlítható. Tanácsok a Díványon, hogy ne hozd magad kellemetlen helyzetbe.

Mielőtt macskát veszel a lakásodba, nem árt elgondolkodnod azon, hogy személyében 10–15 évre választasz társat. És ezt a családod többi tagjának is el kell fogadnia, hiszen a cicának is lesznek rosszabb napjai, amikor ugyanúgy gondját kell viselned, mint jobb időszakaiban. De megéri, a kis lények ugyanis kamatostul fizetik vissza a törődést. Cirmos képű ragadozóink igencsak másképp nézik a világot, mint mi, emberek. Ha boldog macskát szeretnél, meg kell értened, miben mások, és miben hasonlítanak ránk.

A macskatartás alapjai

arrow_orangeÉtel és ital – Ha lehet, mindig vásárolj kedvencednek prémiumeledelt. Ezek nem kerülnek sokkal többe a gyengébb minőségű tápoknál, de kevesebb ballasztanyagot tartalmaznak, jobb a tápértékük, így az egészséges macskaélet elengedhetetlen kellékei. Az étel mellett az ital a legfontosabb tényező: mindig tarts friss, lehetőleg szűrt vizet, hogy macskád akkor ihasson, amikor csak megkívánja.

arrow_orangeÁllatorvosi ellátás – A legjobb, ha magad vagy állatorvosod meghosszabbított karja, szeme, sztetoszkópja. Figyeld mindig kedvenced, hogy észrevehesd, ha problémája van. Persze doktort ne játssz: ha viselkedésében szokatlan változás áll be, hívd fel a doktort. A legjobb, ha házhoz jön, és ott vizsgál. A macskák ugyanis eléggé stresszelnek a szállítás és az új környezet miatt. (Sokat elárul az állat szőre – ha csapzott, furcsán áll, nem árt gyanakodni.)

arrow_orangeAz alom – A macskák vécéje (kertes házakat kivéve) a lakáson belül van, így különösen ügyelned kell a tisztán tartására. Ne használj erős vegyszereket, helyette inkább mosd gyakran a beszennyeződött tálat. Ha erős szaga van az alomnak, tisztítsd ki a dobozt pár csepp grépfrútmag-kivonatot tartalmazó vízzel. Ez kiváló fertőtlenítő, és kedvencedet sem zavarja.

Játék a macskával

Naponta játssz kedvenceddel! Persze azt, ami neki játék, vagyis vadászósdit! Sok apró tárgy megteszi: kisebb papírgalacsinok gurigatása, fonal húzogatása – légy kreatív, és macskád kiegyensúlyozottabb lesz. Beszélj is hozzá mindennap, még ha nem is érti pontosan. Azt érezni fogja, hogy szeretetteljes hanggal fordulsz felé, és viszonozni is fogja.

Lifetime macska

Ha mindent betartasz, és kis szerencséd is van, akkor kedvenced akár 20 évig is elélhet. Vagyis ha most 30 vagy, akkor cirmosod nagy eséllyel ott lehet a gyermeke(i)d érettségijénél vagy diplomaosztóján.


Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.