Zanza!

szuriktaA budapesti állatkert igazi városi intézmény. Bejárata előtt megáll a városligeti troli – állítólag itt posztolt egyszer a reggeli 7.15-ös trolira várva egy vállalkozó szellemű pingvin. Sőt, a sétálgató tevék akár a Szépművészeti Múzeum második emeleti spanyol gyűjteményéig is ellátnak.


A közkedvelt hét végi turistacélpont egyértelmű népszerűségét látva többen valószínűleg radikális állásfoglalásra ragadtatnák magukat. Sikkes dolognak tűnik  az állatok szabad akaratát a miénkkel összevetni, de magunk közt szólva, kevesen maradnak érzéketlenek, ha a kis orrszarvú, a természetes élőhelyén már kipusztult Mhorr-gazella születéséről vagy akár a tevék szokatlan szaporulatáról értesülnek.

Az állatkertnek évente egymillió látogatója van, és az 1%-os adófelajánlásokból idén több mint 50 millió forintot tud majd fenntartásra fordítani. A felnőtt látogatók egy része persze továbbra is rezzenéstelen arccal vágja rá, hogy puma, amikor a gyerek egy alpakára mutatva azt kérdezi, mi az… – mégis reménykedjünk, soktengerimalacok_vrosa_1 kisgyerek tanul itt a környezetvédelemről,
a vízháztartásról, az állattartásról.
A napokban nagy esemény például, hogy a tengerimalacok saját várost alapítottak az állatsimogató mellett, vagy hogy élő egyenesben figyelhetők meg megmentett bagolyfiókák és más madárfiókák gondozása. A nyári hónapokban naponta menetrendszerűen tornázhatunk pingvinekkel, fókákkal, simogathatunk kígyókat, és uzsonnázhatunk mosómedvékkel.

A gepárdok sajnos nem lelkesednek a turistákért

Persze aki egy-egy szombat–vasárnapi gyermekdömpinget és babakocsis csúcsforgalmat átélt már a kertben, nehezen felejti egy-egy maki és kenguru látogatóktól riadt tekintetét, de vigasztalódjunk, az állatok leleményesek: a gepárdgyerekek az anyjuktól már eltanulták, hogy 9.45-kor a bozótosba érdemes visszahúzódni, és onnan csak vacsoraidőre előbújni.

A városvédő civil szervezetek és a megrögzött naturisták elkötelezett akcióit és reakcióit látva nehéz eldönteni, hol húzódik a Fővárosi Állat- és Növénykert szántotta állatbarát mezsgye. Mire jó a zsebkendőnyi helyre zsúfolt állattár? Gyermekien szóval a válasz egyszerű: itt laknak az állatok.

És ha a Podmaniczky utcában lakóknak nem is jut eszükbe, hogy esténként mindössze kőhajításnyi távolságban hajtják álomra a fejüket Afrika nemes vadjaitól, a Dózsa György út felől gyanútlanul közelítőket molinó emlékezteti arra, hogy idén nyáron akár szurikátákkal együtt is benevezhetnek egy 3D-s moziélményre a Barlang-mozi utódintézményében.

A Dívány ajánlata:
http://www.zoobudapest.com
http://www.allatkertialapitvany.hu

Blogmustra