Zanza!

Aki a sonka és a locsolók mellett hagyományos népi játékokra, újszülött zsiráfra vagy éppen kígyósimogatásra vágyik, annak érdemes kihasználni a három napos ünnep adta szabadidőt, hiszen április 3-5 között húsvéti programokkal várják a családokat a Budapesti Zoo-ban.

zooElsőként egy óriási fabárány köszönti az ünneplőket az átépítésektől hangos Állatkertben a húsvéti hétvégén. A népzenei kísérettel közlekedő óriásbábosok a nyitvatartási időben kétóránként járják körbe az állatkerti Nagytó jelenleg üresen álló medrét és énekszóval csalogatják a kisgyermekes családokat a Parasztudvarhoz, ahol a falusi udvartartásból ismert háziállatok adják a körítést az ünnepi népi játékokhoz.

Tojásünnep

Tojásgurítás, célba dobás, forgó kocsikerék várják a legkisebbeket és a húsvétozás jegyében nemcsak nyuszit, bárányt és gidát, de kígyót is lehet simogatni. A lelkesebbek tojásfestésben, csuhé-nyúlkészítésben vehetnek részt, és szőhetnek-fonhatnak az anyukák-apukák. Talán csak a sonkás húsvéti menü hiányzik a kínálatból, különben egészen hagyományos a falusi forgatag.

Meglepő látvány a gépekkel telerakott tó homokos medre, szárazon maradtak az éppen fészkelő gémek és kárókatonák, üresben járnak az itt ragadt récék is. A diaszpórába kényszerült, csellengő kacsákkal az állatkert számtalan pontján találkozhatunk, fűvel futtatott tetőkön, bokrokban húzzák meg magukat két etetés között. Cserébe azonban a látogató átvághat a csupasz medren; ugyanis a hétvégi nagy vendégsereg előtt út nyílott a tó közepén, így szokatlan perspektívából tekinthetjük meg az átalakítási munkálatokat.

{gallery}zoo2{/gallery}

Nemcsak a húsvéti nyúl népszerű

Elkerítve áll a Bölényház is, mely nemsokára régi-új Zsiráf-házzá alakul. Ennek elkészültéig a Nyugat-afrikai kifutóban szemlélhető meg a legújabb kedvenc, a márciusban született kiszsiráf. A „csöppség" már két és fél méteres és a fákat védő drótok szemlátomást jobban érdeklik, mint a friss ághajtások.

A Nagyszikláról teljesen belátható kifutón paradicsomi harmóniában él együtt gazella, pelikán, zsiráf és marabu. A gólyák dombokon álló fészkei pedig a sztepp, a magyar ugar hangulatát csempészik az összképbe. Továbbra is nagy szám a közelben lakó kisgorilla, akit már web kamerán át is figyelhetünk az interneten, és a tájékoztató tábláknak köszönhetően - amit csak ritkán olvasunk végig figyelmesen - egy állítólagos kisvízilovat is gyakran keresnek a látogatók az Elefántház magányában.

Nyuszi nem, jó tanácsok igen

Néhány éve már ismeretes, hogy az pesti Állatkert nem fogadja be a Húsvét után megunt kis- és nagynyulakat. A hírek szerint szó nincs arról, hogy ne etetnék akár a nagyvadakat továbbra is zsenge nyúlhússal, az Állatkert mindössze nem akarja a közkeletű rossz szokást azzal életben tartani, hogy a felelőtlen nyúlvásárlóknak biztosítja ezt a szolgáltatást. Jó tanácsokat azonban készségesen adnak bárkinek, aki nyúltartásra szánja el magát a városban; panelban, bérházban egyaránt.

{gallery}zoo1{/gallery}

Póni park Húsvét után is

A Vidámparkkal közösen kialakított Póni park az Állatkert új kezdeményezése. A Vidámpark területére költözött nemcsak néhány szolgálatot teljesítő póni, de pár fiatal teve is, akiknek már szűk lett a Pálmaház melletti udvar. A helyszínen lovakra és a századfordulós emlékműként fennmaradt Ringlispiel-re egyaránt fel lehet majd ülni. A tervek szerint a két szomszédos park együttműködése Húsvét után is tovább folytatódik.

 

Blogmustra