noticicaCsaládtag és legjobb barát, aki feltétlenül szeret, te is feltétlenül szereted. Így aztán a lakásod az ő lakása is. A konyhában eszik, az ágyadban alszik, és... természetesen bejár a fürdőszobádba is. Kutyádra vagy macskádra azonban valós veszélyek is leselkedhetnek itt, főleg, ha felügyelet nélkül „kukázhat" órákon át.

 Íme a potenciális problémaforrások:

Szemetes: Sok fürdőszobában van külön kuka a különböző kozmetikai hulladékok, flakonok számára, amiből - ha nincs, vagy kihívásokkal küszködik a fedele - szó szerint guberálhat. A számára oly érdekes kincsek azonban elfogyasztva már nem feltétlenül, sőt szinte soha nem veszélytelenek. Mindenképpen szorosan záródó szemetest használj!


Tisztítószerek: Helyhiány miatt sok háztartásban szorulnak a fürdőszobába a különböző tisztítószerek, a mosópor stb. Elég egy rosszul felcsavart kupak, vagy egy nagyobb testű, éles fogú kutya, és máris kész a baj. A játékból megharapdált, megnyalogatott vegyszeres flakon természetesen már nem játék. Arról nem is beszélve, hogy egy felmosás, vízkőtoldás vagy bármely más tisztítószeres eljárás után vegyszermaradványok lehetnek a padlón, csempén, vagy a szivacson, és ezek nyalogatása, rágcsálása minden, csak nem biztonságos.


Apró tárgyak: Nem ritka, hogy a színes, kellemes illatú és mindenképpen izgalmas sminkszerek ellenállhatatlan vágyat ébresztenek négylábú kedvenceinkben, hogy kicsit megrágcsálják, sőt akár le is nyeljék ezeket. A kis tárgyak, főleg a műanyagok, az állatok beleiben elakadva akár műtéthez is vezethetnek. Érdemes ezért mindet elzárva tartani.

 

Ha nyitva marad a gyógyszeres szekrény...
5+1 dolog, ami garantáltan megmérgezi kis barátodat
1. Fájdalomcsillapítók
Mérgező anyag: acetaminofen (vagy paracetamol)
A legtöbb állat mája nem tudja lebontani az acetaminofent, és súlyosan károsodik. Egy kutyát kettő, egy macskát már egyetlen tabletta is életveszélyes állapotba sodorhat.
2. Egyéb láz- fájdalom és gyulladáscsökkentők
Mérgező anyag: NSAID (nem-szteroid gyulladáscsökkentők)
Az acetaminofen alternatívájaként használt anyagok, mint például az ibuprofen, naproxen és hasonlók bélirritációt, gyomorfekélyt vagy súlyosabb kórképeket is okozhatnak.
3. Kontaktlencse folyadék
Mérgező anyag: bórsav
A bórsav, még ha ezekben a készítményekben kis mennyiségben található is, egy kis állat emésztőrendszerében komoly tüneteket is kiválthat.
4. Szájöblítők
Mérgező anyag: mentol, alkohol (esetenként bórsav)
Ezek az összetevők irritálják az állat szájnyálkahártyáját és bélrendszerét.
5. Nyálkahártya duzzanatot csökkentő szerek (pl. orrdugulás-gátló)
Mérgező anyag: pszeudoefedrin
Ez az anyag a kisállatoknál stimuláló hatást vált ki, ami nyugtalansághoz, remegéshez, sőt akár rohamokhoz is vezethet. Két pszeudoefedrin tabletta az állatorvosok szerint a legtöbb kistestű kutyánál már halálos dózist jelent.
+ 1. Fogkrém
Mérgező anyag: fluorid.
Nem gyógyszer, de a hozzáférhetősége miatt különösen veszélyes. Bár manapság már kutyák számára is lehet fogkrémet kapni, annak fluortartalma töredéke az emberek számára gyártott változaténak. Az állatok ugyanis, a TV Macit kivéve, nem gargarizálnak, és ki se köpik a fogkrémet.

www.petsugar.com

 

Mustra