Esküvői bakik * Ne nyáron menjünk férjhez!

weddTöbb olyan esküvőn is jártam, ahol a násznép az árnyékból figyelte szánakozva a szerencsétlen párt, akikre az anyakönyvvezetővel együtt olvadt rá az ünneplő meg a smink. Új sorozatunkban az esküvő nevű taktikai játékból adunk mesterkurzust.

Magyarországon az esküvői szezon május utolsó hetétől augusztus végéig tart, egyszerűen azért, mert így szoktuk meg.

 

 

Nézzük meg a három legnyilvánvalóbb kellemetlenséget, amit ezzel a döntéssel magunknak és kedves barátainknak, hozzátartozóinknak okozunk.

Hőség van, és a rokonok nyaralnak

A nyári esküvői szezonban nagyon meleg van. Ez persze a január-februári szervezéskor nem tűnik fel, sőt, kifejezetten vágynak a hőségre, de a globális felmelegedésnek köszönhetően több olyan esküvőn is voltam, ahol a tanúk mögött gyakorlatilag üresek voltak a széksorok, mivel a násznép behúzódott az árnyékba, és onnan figyelte szánakozva a szerencsétlen ifjú párt, akikre az anyakönyvvezetővel együtt úgy olvadt rá fél óra alatt az ünneplő meg a smink.

Nyaralós időszakban egyébként is nehezebb a szervezés. Mivel egyre idősebben házasodunk, barátaink nagy részének már kisgyereke van. Kisgyermekkel pedig nyaralni kell menni, mert az óvoda/iskola zárva van. Rájuk testáljuk tehát azt a dilemmát, hogy vagy itthon maradnak azon a hétvégén és a hozzátartozó héten, vagy megbántanak azzal, hogy nem jönnek el. A rokonok Riminiben, a tesók már rég lefoglaltak egy vitorlázást Horvátországban, szóval elég nehéz összeterelgetni 80-100 embert egyidőben.

A legfontosabb ellenérv azonban, hogy a legdrágább időszakot választjuk ezzel. Ilyenkor van a legnagyobb roham a szolgáltatóknál, esküvői színhelyeken, zenekaroknál, menő fotósoknál, amit persze nem restek az árszabásban is kifejezni, és milyen igazuk van. Ha pár hetet várunk-előzünk, 20-30%-ot tudunk spórolni, és még a forróságtól sem kell szenvednünk.

Araakadémia tanács:

Az esküvő időpontjának kiválasztásakor mérlegeld azt is, hogy mennyire bírod a meleget, mennyire leszel az este végén is jókedvű, ha az augusztusi negyven fokban délben elindulva már délután négykor rád olvadt a míder. Vedd számításba, hány vendégednek okoz nehézséget a megjelenés az adott időpontban. Ha nem ragaszkodsz a nyárhoz, nézz ki egy szép szeptemberi hétvégét, amikor gyönyörűek a fények, vagy gondolkodj el azon, hogy izgalmas lenne-e Mikuláskor esküdni! Arra aztán biztosan mindenki emlékezne.

Ha viszont ragaszkodsz a nyárhoz, készülj fel árnyékolóvásznakkal, hűtött üdítőkkel és vízpermettel, hogy ne túlélőtúra legyen ebből a gyönyörű napból.

Szerzőnk esküvői tanácsadó

Araakadémia

 

 

Mustra