Esküvői bakik: Ne hagyd, hogy elnyomjon a rokonság!

eskuvo_m

Jönnek az abroncsos szoknyák, a nagybajuszú vőfély, az újházi tyúkhúsleves komatállal és a cigányzene. Csak épp az ifjú pár nem ezt akarja, hanem megpróbál megfelelni a rokonoknak. Ez a rossz választás, de van jobb. Esküvői mesterkurzus, 10. rész.

Az előző részben arról esett szó, hogyan kerüljük el, hogy az esküvő szervezésekor elvesszünk a részletekben. Ne a combfixhez válaszd a menyasszonyi ruhát!

Sok lány jön hozzám, hogy minden mondatát úgy kezdi: az anyósom szerint... vagy: anyukám azt szeretné, hogy...

Legyen nagybajuszú vőfély

Ilyenkor jönnek az abroncsos szoknyák, a nagybajuszú vőfély, az újházi tyúkhúsleves komatállal, és hogy ez az egész legyen mégis Érden. Amivel a világon semmi baj sincs, ha egy huszon-, harmincéves, jó néhány éve saját fizetésből élő, kialakult ízléssel rendelkező lány tényleg ezt akarja.

De igaziból nem ezt akarja. Sok szülőnek - anyagi vagy egyéb okból - nem úgy sikerült az esküvője annak idején, ahogy ő azt megálmodta, így lányában-menyében szeretné megélni azokat a pillanatokat, ami neki nem adatott meg. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak a jó szándék vezeti, és valamilyennek szeretné látni az ő édes kislányát még utoljára, (leginkább szende zárdanövendéknek) és erről igen nehéz lebeszélni.

Aztán a menüösszeállításnál tekintettel kell lenni a vidéki rokonokra, a barátaidra, akik bulizni akarnak, apura, aki hagyományos esküvőt szeretne, az idősebbekre, akik inkább a cigányzenét és a hagyományosat kedvelik. Ennyi elvárásnak képtelenség eleget tenni, és nem is szabad ezen igyekezni!

Nézd meg a vendégek összetételét, milyen arányban vannak a veletek egykorúak, hányan vannak az idősek, vagy bárki olyan, akinek speciális igényei vannak. Ehhez igazítva tervezd meg a forgatókönyvet, és az apróbb részleteket úgy persze, hogy ne bánts meg senkit. De ne hagyd magad, ez a te napod!

Araakadémia tanács

Ne a rokonságnak akarj megfelelni, még akkor sem, ha nagyon szereted őket és ők is téged. Életed egy vissza nem térő pillanata ez, aminek olyannak kell lennie, amilyen Te vagy, és amilyenre egész életedben boldogan emlékszel vissza. Tegyél gesztusokat, például az este folyamán lehet egy cigányzenei blokk, vagy egy külön rántotthúsos tál az ezt igénylő rokonoknak. De mégis, az esküvő egésze olyan legyen, ami a te egyéniségedet tükrözi. És persze a kedvesedét is, hiszen te választottad őt, ami a rokonaidról nem feltétlenül mondható el...

Szerzőnk esküvői tanácsadó.

Mustra