Esküvői bakik: Baj van, elfogy a pénz

eskuvo_m

Borzasztó érzés egy menyasszonynak ráébredni, ha az összes barátját meg akarja etetni,itatni, akkor marad neki egy minimális összeg, amiből bérelhet egy közepes minőségű ruhát, és fotósnak marad a régi kolléga, mert neki úgyis van Nikonja.

Költségvetés gyorstalpaló az Esküvői Mesterkurzuson.

Természetes, hogy mindenki a legcsodálatosabb, a legszebb, a legemlékezetesebb esküvőt szeretné magának, amit csak látott a világ. Nem egyszer kellett szegény menyasszonyt a bokájánál fogva húznom vissza a rózsaszín felhőkből a földre, mert az a költségvetés, amit a család elhatározott a nagy eseményre, a betervezett létszámra maximum egy szerény vacsorára lett volna elég, dekoráció nélkül.

Mi marad az álmokból?

Azt szoktam kérni az Araakadémista lányoktól, kezdjük fordítva: nézzük meg, mennyit szán az ifjú pár a dologra ruhástul, vacsorástul, fotóstul, és onnan bontsuk vissza, mi a legjobb megoldás, ami ebből kihozható. Borzasztó rossz érzés egy menyasszonynak, hogy mikor a családdal már egyeztette, hány főt és kiket fognak meghívni, akkor kénytelen ráébredni, hogy ha mindannyiukat meg akarja etetni, itatni, akkor marad neki egy minimális összeg, amiből bérelhet egy közepes minőségű ruhát egy szerény dekorációval, és fotósnak marad a régi kolléga, mert neki úgyis van Nikonja.

Minden lánynak van valami fontos, amit régesrégen őrizget magában az esküvőjével kapcsolatban. Van, aki a gyönyörű ruhából nem szeretne engedni, van, aki kastélyban szeretné kimondani az igent, van, akinek egy olyan tűzijáték az álma, amitől mindenkinek tátva marad a szája.

A lényeg a fontossági sorrend, ezt mondom minden lánynak. Biztosan lesznek olyan elemek, amelyekről akár anyagi, akár technikai okok miatt le kell mondanod, de azt semmiképpen se hagyd, hogy egy hatalmas kompromisszum legyen ebből a régen várt napból. Ha te szeretnél gyönyörű lenni, vedd meg a legcsodálatosabb ruhát, amit csak találsz, és csinálj egy kreatív, de költséghatékony állófogadást. Ha viszont a vendégeidet akarod elkápráztatni, húzz a kiadásokon máshol. A lényeg, hogy büszke és boldog légy a végeredményt látva. Ehhez lépésről lépésre kell haladni, nyitott szemmel és bizony sokszor nyugodtan a megérzésre hagyatkozva.

Ezután nézzük át, mit is jelent egy esküvői vacsora költségvetése.

Költségtervezés a vacsorához, fogadáshoz

Amikor a helyszínektől, cateringcégektől ajánlatokat kérsz, különböző árakat kapsz majd. Lesz közötte nettó, bruttó, étel és ital egyben, de rövidital külön, lesz, ahol a felszolgálási díjat beleépítik a menü
árába, lesz, ahol nem. Ne hagyd magad befolyásolni a kedvező árú menütől, mert könnyen kiderülhet, hogy ha italt, pincért, eszközbérletet hozzászámolsz, többre fog kijönni, mint az, ahol rögtön megmondták neked, mennyire számíthatsz összesen.

Az is nagyon fontos kérdés, hogy az ajánlat hány órára (hány óráig) vonatkozik, vagyis milyen órabért számolnak a pincéreknek, ha tovább kell maradniuk a tervezettnél és milyen átalányt az italcsomagra. Ha rendelsz éjféli menüt, ne hagyd, hogy a teljes létszámra kalkulálják (profi helyen nem is fogják), hiszen a násznép maximum fele lesz fogyasztóképes, vagyis, hogy ott is van, és enni is tud a többfogásos vacsora és a menyasszonyi torta után.

Minden helyszínről kapott ajánlat után, készíts egy táblázatot, amely az alábbi elemeket tartalmazza:

Költségtervező táblázat vacsora

  • Helyszín:
  • Kontakt:
  • Helyszínbérlet:
  • Menü:
  • Italcsomag I:
  • Italcsomag II:
  • Eszközbérlet:
  • Dekorációs költség:
  • Egyéb költség:
  • Összesen:

Folytatjuk a Költségvetés gyorstalpalót.

Szerzőnk esküvői tanácsadó.

Blogmustra