Esküvői bakik: Az álmaid sokba kerülnek

Zanza!

dreamex_mJó néhány menyasszonnyal beszélgettem már arról, hogy ha ő egy zöld rét közepén látja magát egy hangulatos állófogadáson, az rengeteg szervezéssel és költséggel jár. Esküvői szakértőnk részletezi, milyen tételekkel nem szoktak számolni a menyasszonyok. Esküvői mesterkurzus 8. rész.

Az, hogy minden pénzbe kerül, nyilvánvaló igazságnak tűnik, de sok menyasszony mégis tágra nyílt szemmel csodálkozik rá néhány kézenfekvő dologra. Ilyen például, ha nem étteremben, szállodában tartod az esküvődet, akkor bizony terembérletet kell fizetni. Legtöbbször szállodában is, de ezt bizonyos összegű megrendelés esetében általában elengedik. Ez pedig azért van – elnézést azoktól, akik értik –, mert egy helyszín üzemeltetője abból él, hogy a helyszínjét bérbeadja, tehát ha te a cateringet, ahogy szaknyelven mondják, kívülről hozod, az neki még nem fedezi a költségeit. De fizetni kell a hajóért, múzeumért is, ha azt választod, hiszen a fenntartás nekik is pénzbe kerül.

Felszolgálók, víz, mosdó

Jó néhány menyasszonnyal beszélgettem már hosszasan arról, hogy ha ő egy zöld rét közepén látja magát egy hangulatos állófogadás keretében, akkor számoljon azzal az összeggel, amibe egy úgynevezett kitelepülés kerül. Ki kell szállítani az ételeket, az ételtartókat, ahhoz az áramot, a vizet. Kell személyzet is, felszolgálók, és valahogyan mosdót is ki kell telepíteni. Amikor összeszámoltuk, hogy mennyi költséggel és szervezéssel jár ez az egész, már nem is tűnt annyira vonzónak a gondolat.

Nem mindenkinek sikerül megbarátkozni azzal a szintén egyértelműnek tűnő, de mégis sokszor meglepetést okozó ténnyel se, hogy ha több idejét veszed igénybe a szolgáltatónak, akkor az többe kerül. Ha azt szeretnéd, hogy a fotós már a készülődéstől dokumentálja az eseményeket, és maradjon a buli végéig, az nem ugyanannyi, mint ha a szertartástól maradna éjfélig. Ha több albumot szeretnél, mert a szülőket megajándékoznád vele, az is pénzbe kerül. Több igény: több költség, nagyjából így tudnám összefoglalni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondanod, csak azt gondold át (hacsak nem korlátlan a költségvetés), hogy mire van igazán szükséged, mi tesz boldoggá, és minek a hiányával tudsz együtt élni.

Araakadémia tanács

Mielőtt megrendelsz egy szolgáltatást, legyen az ruha, menü vagy dekoráció, gondold át, hogy mit is szeretnél. Erre fogsz ugyanis árajánlatot kapni, és magadat csapod be, ha menet közben folyamatosan módosítva csúsztatod felfelé a kezdetben tartható költségvetést, és emiatt esetleg olyan dologról is le kell mondanod, ami nagyon fontos lenne a lelkednek. Próbálj fontossági sorrendet tartani, vagyis nem biztos, hogy néhány ezer forint megspórolásán sokat kellene vívódnod, ha ez idő alatt egy rossz döntéssel esetleg a többszörösét veszíted el.

Szerzőnk esküvői tanácsadó

cikk-tipus-linkek

Ne rettegd végig az esküvődet!

Esküvői bakik: Sértődések a lagzi miatt

Esküvői bakik: ne a pár cipelje a boroshordót!

Esküvői bakik: ne kínozd a vőlegényedet!

Esküvői bakik: ne a barátnő adjon tanácsot!

Esküvői bakik: A menyasszony madárijesztő

Esküvői bakik: Ne nyáron menjünk férjhez!

A lenge, csipkés menyasszonyi ruha a menő

Merész menyasszony átlátszó krinolinnal

Blogmustra