Bikali élmény gyerekre szabva

Ha néztél már valaha is egy sólyom félelmetes szemébe, akkor érezted, milyen az, amikor valaki a vesédbe lát.

 

Élményt gyűjteni egy élménybirtokon lehet a legjobban. Minden bokorban, minden darabka égbolton, minden szűk utcácskában élmény terem. Gyerünk vissza az időbe, Bikalra!

Néztél már valaha is egy sólyom félelmetes szemébe? Akkor érezted, milyen az, ha valaki a vesédbe lát. Tudtad, hogy a sólyomröptetés – több évezredes történelme során – csak a kiváltságosoknak jutott osztályrészül? Nagy Károly frank császár például a IX. században eltiltotta a jobbágyokat és a szolgákat a sólymok tartásától, csak a nemeseknek engedte meg a solymászatot. Nem is sejtetted? Akkor neked is el kell majd menned a bikali reneszánsz élménybirtokra. De még ne indulj. A sólyomröptetésnek még csak a főpróbái zajlanak. A birtok teljes pompájában majd csak 2010 tavaszán nyitja meg kapuit.

Akkor meg minek beszélünk erről? Azért mert Bikalon, a reneszánsz élménybirtokon már most is remek programok várnak. Itt ugyanis ötszáz esztendőt tudsz visszalépni az időben. A szűk utcácskákon műhelyek, bennük kézművesek és mesteremberek dolgoznak. Kenyeret sütnek, pénzt vernek, üveget festenek, hordót készítenek. Légy gyerek újra, és képzeld magad Mátyás király udvarába!

 

bikal2Szép nyári idő van 1476 júniusában, amikor Beatrix királyné Visegrádra érkezik. Kelengyéjében különös szokások, étkek. Soha sem látott étkészletek, villa, fogvájó, és különleges mediterrán ételek. Ezen a vidéken soha sem ízlelt, soha sem látott tengeri szörnyek. A vad, foggal tépett véres húsok mellé ekkor kerülnek a királyi lakomák asztalára a tenger gyümölcsei: fésűskagyló, osztriga, rák és csiga, de Beatrix kedvenc sajtjai a parmezán, a pármai is. A gyümölcsök közül a fiatal királyné a fügét szerette leginkább. Az udvari népek is imádták az édes gyümölcsöt. Volt olyan lakoma, amikor több mint 45 font (kb. 23 kg) fogyott belőle. Az egzotikus finomságok közül kedvelt volt a narancs, a citrom és a gránátalma is. De került az asztalra pisztráng, csuka, harcsa és angolna is. Az étlapról a vadhúsok sem hiányozhattak. Csak egy kicsit kell elengedned magad, hogy elképzeld a kapros mártásban jól megfürdetett őzgerincet, a bazsalikommal bolondított, áfonyával tálalt vaddisznósültet vagy az ánizsos kacsát, melynek zaftját jóféle kenyérdarabokkal mártogatta ki a tálból az úri nép. Vagy nem tudod elképzelni? Inkább kipróbálnád? Persze lehet. A Puchner Kastélyszálló középkori vacsoráin. Vagy inkább a gyerekeidet vinnéd el egy kis történelmi sétálgatásra? Az Élménybirtokon, az apródképző „iskolában” sokféle mesterségre megtanítják őket.
Az Apródképző augusztus végéig bármely 3–18 év közötti gyerek, fiatal által látogatható. Gyerekeid tanulhatnak egy kis történelmet is, belekukucskálhatnak a reneszánsz kor lovagi életébe. Megismerkedhetnek a középkori falusi életmóddal, a női erényekkel, a kódexekkel, a katonai erőpróbákkal és a középkori konyhával. Mindezt korcsoportonként összeállított programokon, interaktív, színes foglalkozások keretében, korhű környezetben, felkészült oktatók segítségével.

 

Programok:

bikal3Augusztus 18–21. 
Államalapítás, kenyér, korona, jogar – István-köszöntő
Szent István legendái  – dramatikus játékokkal
Pogány és keresztény ünnepeink
A középkori konyha ismerete, középkori étkezési szokások – fűszernövények, gyümölcsaszalás – aszalókészítés, kenyérsütés, lekvárfőzés
Mesteremberekhez látogatás
Szalmajátékok, fonatok, viaszos batikmunkák és papírmerítés
Madárfajok és életterük a középkorban

 

bikal4Augusztus 25–29. 
Históriásének-, középkorizenetanoda-, ének-, középkoritánc-, hangszerbemutató
Kovakővel való tűzgyújtás, kötélsodrás
Látogatás mesterembereknél
Agyag, viaszbatik, gyékénytárgyak és játékok készítése
Szövés szabadban és madzagszövő kereten
Nyomda, címertan, madártan
Mátyás király mondái – dramatikus játékokkal


Helyszín:

Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok,
Bikal, Rákóczi út 22.
Nyitva keddtől szombatig, naponta 14-től 17 óráig.

Mustra