Egyre jobban félünk a gyerekvállalástól

gyerekvallalasA magyar nőknél az anyagi gondok háttérbe szorítják a gyerek utáni vágyat. Habár a legtöbb nő több gyereket szeretne, csak egyet mernek - ha mernek - vállalni, derült ki egy kutatásból.

Hazánkban a gyermekvállalás aránya jelenleg a legalacsonyabbak közé tartozik Európában annak ellenére, hogy a gyermek utáni vágy meghatározó módon jelen van a magyarok értékrendjében. A Generali biztosító kutatást végzett fiatal férfiak és nõk körében, hogy feltérképezze a magyarok gyermekvállalással kapcsolatos terveit.

A férfiak szerint a nő dönt

A férfiak szerint a gyermek születéséről kizárólag a nő dönt, noha a megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra. A női reakcióknál az ijedtség és a félelem listája hosszabb, mint a boldogságé: a halogatását vagy elutasítását elsősorban az anyagiak befolyásolják.

A megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra, konkrét céldátumot, határidőt azonban egyikük sem jelölt meg.

Többet szeretnének, de egyet mernek vállalni

Míg az általános vélemény szerint a nők szeretnének több gyermeket, a felmérésből az derült ki, hogy többségük inkább csak egyet vállalna. Bár hajlanának a kettőre, hogy ne egyedül nőjön fel a gyermekük, erősebb bennük a szorongás, a félelem a jövőtől. Mint mondták, jelenlegi egzisztenciájuk csak egy gyermek - igényeik szerinti - felnevelését teszi lehetővé.

Ezzel szemben a férfiak úgy tartják, hogy egy gyerek nem gyerek, és minden megkérdezett a két (egy fő a három) gyerek mellett voksolt. Ők úgy gondolják, a gyereknek jó, ha testvér mellett nő fel, és jó, ha felnőtt életében is van valaki, aki támasza lehet, akire számíthat. Szerintük a több gyerekhez csak elhatározás szükséges: nem kell mérlegelni, óvatoskodni, bele kell vágni, és az élet megoldja a dolgokat.

Az anyagi gond erősebb a vágynál

A gyermekvállalási kedv csökkenésének okai összetettek. A legnagyobb visszatartó erő az egzisztenciális félelem: az anyagi gondok háttérbe szorítják az anyaság és a gyermekvállalás vágyát. A megkérdezettek többségénél nem a karrier vagy a gyermek a központi dilemma, hanem az anyagi biztonság hiánya.

Aggodalomra ad okot a munkahely várható elvesztése: ez a nőknél törést jelenhet a szakmai karrierben, és tovább súlyosbíthatja a várható anyagi gondokat. Az igazi veszélyeztetettek azok a nők, akik nem érzik biztonságban munkahelyüket, illetve potenciális vagy tényleges kismamaként hátránnyal indulnak egy megpályázott állásért. A fiatal férfiakat azért sújtja ez a helyzet, mert többségük úgy érzi, egyedül, egy jövedelemből nem tudja eltartani a családját. Van, aki ténylegesen nem, van, aki azon a színvonalon nem tudná eltartani a családját, amit elvárhatónak, netán ideálisnak érez. A felmérés szerint az átlagnál erősebbek a félelmek a Kelet-Magyarországon élők, az alacsonyabb jövedelmi csoportok és a 20-24 év közöttiek körében.

Kevesebben házasodnak

Az anyagi félelmek és a karrier mellett a gyermekvállalást erősen befolyásolja a házasságok számának csökkenése is. Az elmúlt két évtizedben, amíg a házasságban élők száma jelentősen csökkent, addig az élettársi kapcsolatban élőké csaknem háromszorosára nőtt. Az élettársi kapcsolatok elterjedése pedig negatívan hatott a gyermekvállalásra: a házasságban élő nők gyermekvállalási gyakorisága több mint kétszerese a nem házas nőkének. Emellett lecsökkent a párkapcsolatok aránya is, egyre többen egyedülállóak, és közülük sokan kicsúsznak a termékenységi korból.

Blogmustra