nyaralas_apaval_1Az ő nyaruk mondhatni roppant kalandosan telik. Minden apró mozzanatban a kalandot látják, a zsákmányt keresik, tán egy újabb trófeára is pályáznak. Hogy közben velük van a család, vagy éppen vidéken pihennek nélküle? Semmi sem akadály az egynyári apák előtt.


A tekintetben, hogy éppen tavaszt, őszt vagy telet írunk, a világon semmi különbség sincs az apukák között. De bezzeg nyáron! Kivirulnak, kinyílnak, mint a bájolgó tubarózsák, negédesek lesznek, és egy szoknya alól kivillanó formás, barnára sült vádliért, karcsú ívű bokáért akár egy idegen országban is képesek térkép nélkül bolyongani. Mintha az egész évi bezártság után most egy csapásra minden megoldódhatna egy kis flörttel, egy finom kis kalanddal. Hogy közben a feleség épp közös gyerekeiket terelgeti, szervezi reggeltől estig a nyaralós programokat – „záksón”. Végül is nyaralni mindenkinek kell, az egynyári apukáknak pedig kifejezetten kötelező az egész éves hajtás után. Na de lássuk csak, milyen apucitípusok léteznek. Alábbi típuskalauzunk alapján te is eligazodhatsz az egynyári apukák világában.


Bízz rá mindent, a nyakadon marad!

Ez a típus igen szeretetreméltó. Már januárban, a karácsonyi pihegésben felhívja figyelmünket arra, lassan itt az ideje, hogy megtervezzük a nyarunkat. Helyszíneket említ, és természetesen racionális, gazdasági szempontokat mérlegelve végül ő egyedül dönti el, hova is indulunk majd. Ha ebben a periódusban nem mondjuk el elég határozottan saját és gyermekeink igényét, később ne kérjük számon rajta, vajon miért választotta úti célul a zord hegyeket, ahol legközelebbi szomszédunk is csupán egy eltévedt hiúz lehet. Erre a típusra – ettől kezdve – mindent nyugodt szívvel rábízhatunk. Biztosak lehetünk abban, hogy nyaralásunk színhelyére a lehető legrövidebb úton jutunk el, hogy a külföldi autópálya-matrica már az indulás előtt egy nappal a szélvédőn lesz, s hogy az általunk összekészített holmikat akkor is betuszkolja az autóba, ha ehhez minimum ötször kell átpakolni, elrendezni a csomagokat. Ez a típus nem téveszti el az irányt, még navigálnunk sem kell, egyszerűen szendviccsel és folyadékkal kell feltöltenünk vezetés alatt. Megérkezés után rögvest feltérképezi a nyaralóhelyet, a másnapi ébredést követően friss péksüteménnyel örvendezteti meg a családot. Tudja, hol mély a víz, hol sekély, miért csíp a medúza, és nem esik kétségbe, ha két napig zuhog az eső. Neki mindenre van egy ötlete. Kész szerencse. Na mármost, az ő esetében nem kell azzal számolnod, hogy kalandokba keveredik, mert a nőket csupán információszolgáltatóként tartja számon, akik pontosan tudják, mibe kerül egy zsömle, és mikor kell a tengerparti piacra menni, hogy friss halat kapjunk.


A „nincs vele gondod” típus

Ölbe tett kézzel képes végignézni, ahogy napok alatt összekészítjük a csomagokat, majd az utolsó nap, indulás előtt megkérdezi: tettünk-e be neki elegendő pólót, fehérneműt, és vajon miért hever még a fürdőszobapolcon a fogkeféje. Egyedül a csomagok kocsiba préselését bízhatjuk rá, garantáltan minden befér, még az előszobában heverő teli szemeteszsák is. Folyamatosan aggódik, nógatásával enyhe őrületbe képes kergetni szeretteit, majd mindig hozzáteszi, semmi baj, ha ebben a tempóban készülődünk, ő még megnéz egy fontos focimeccset, leugrik újságért, és telefonál egy-kettőt… Az út során nem hagy sok időt pihenésre, nézelődésre, hiszen nyaralni indulunk, nem pedig tötyögni! Nyaralásunk helyszínén – szerencsére – a kicsomagolásban sem vesz részt, így nem tűnik fel azonnal, mit hagytunk ki az ő csomagjából. Vonakodva bár, de a gyerekekkel együtt felfedezi a környéket, majd a második naptól kezdve pihenésre hivatkozva az apartman ágyán hever, és olvas egész nap. Aggodalomra azonban semmi okunk: így nekünk is könnyebb lesz. Az ő esetében azonban már fel kell készülnünk a kalandokra. Ugyanis elkódorogva hirtelen megízleli, milyen is lehet az élet. Úgyhogy a biztonság kedvéért szerezz be egy pórázt! Ma már kitünő darabokat lehet kapni, sőt hámot is rászerelhetsz, hogy ne a nyakát fojtogassa a nyakörv. De a viccet félretéve: előfordulhat, hogy egynyári kalandjával azért néhány hónapig is kitartó kis viszonyt sikerül begyűjteni. Nem irigyellek!


Az állandóan aktív típus

Az örökmozgó apa típusa nyáron sem kíméli családját. Kizárólag aktív pihenést szervez, gondoskodik arról, hogy a megfelelő eszközök (lásd kerékpár, bukósisak, foci, tollasütő, frizbi, kiscsónak, mentőmellény, búvárfelszerelés) is velünk együtt utazzon. Nem létezik olyan helyszín, ahol ő fel ne találná magát, még a sivatagban is képes „hű, de jól elfáradtunk” programot szervezni. Nála a pihenés egyet jelent az aktív testmozgással, elképzelhetetlen, hogy a vízparton – napozás vagy horgászat közben – érnénk tetten. Nyughatatlan és fáradhatatlan, nem ismer nemet, ha sportolásról van szó. Arra bizton számíthatunk, hogy vele nem múzeumokban üldögélve, egyik nevezetességet a másik után megtekintve múlik el a nyaralás. Az „állandóan aktív” típussal egyszerű a nyaralás, mert új és még újabb ötletekkel bombáz minket, kíváncsian próbálja ki a helyi sportágakat, majd természetesen gyerekeit is belevonja azokba. Aludni kizárólag éjszaka tud, akkor is keveset. Na mármost az ő kalandjai. Neki sajnos nincsenek kalandjai. Pontosabban, ha lesz, akkor akár a legrosszabbra is készülhetünk. Így aztán jobb, ha nem is foglalkozunk ezzel a témával, igyekezzünk mindig szem előtt tartani, és mi is aktívan részt venni az általa kitalált programokban.

(Típuskalauzunk itt folytatódik)

Mustra