edd-meg-a-kutyadItt az ideje, hogy megegye a kutyájátRobert és Brenda Vale könyve számításokat tartalmaz házi kedvenceink ökológia tehertételéről, az INBÉ-értékükről azonban nem, mert inkább a föld ökológiai egyensúlya érdekében meghozandó döntésekre fókuszál.

cikk-tipus-altalanos

Robert Vale kutató, tudós, az új-zélandi Auckland Egyetem professzora.

Brenda Vale építész, jelenleg férjével Waiheke szigetén (Auckland mellett) él, a wellingtoni Victoria Egyetem ösztöndíjas kutatója. 

Egy közepes méretű kutya 164 kg húst, 95 kg gabonát eszik meg egy év alatt aminek létrehozásához 0, 84 hektár szántóföldre van szükség. De ha nagytestű a kutya - mint egy német juhász, akkor 1,1 hektár föld kell a táplálásához. Egy átlagos macska ökolábnyoma 0,15 hektár. Egy átlagember a fejlődő világban 1,8 hektár Földből él, a fejlett világban viszont 6 hektárból.

Nehéz lenne meggyőzni a húsevőket, hogy legyenek vegetáriánusok a Föld kedvéért. De a gazda dönthet úgy, hogy kisebb kedvencet választ - hörcsögöt, nyulat, aranyhalat.

Robert Vale a Reuters-nak adott interjúban azt mondta, nem a kutyatartástól akarja elriasztani az embereket. Az volt a célja, hogy megértesse, át kell gondolnunk, hogy mennyit költünk a Föld javaiból, és döntenünk kell, mire költünk inkább. A lényeg az, hogy a fenntarthatóság választási kényszerek elé állít bennünket - mondta a szerző -, amelyek legalább annyira nehéz döntések, mint megenni a kutyánkat. Egy biztos nem elég annyit tenni a fenntarthatóság érdekében, hogy lecseréljük az égőket, és vászonszatyrot viszünk magunkkal, ha vásárolni megyünk.

 

cikk-tipus-kulsolink

Wikipedia.org: Brenda és Robert Vale

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.