Ausztráliában nem súlyos bűn nőt verni

Zanza!

Az ausztrálok nem ítélkeznek súlyosan azok fölött a férfiak fölött, akik részegen megverik a feleségüket. Sokak szerint a családon belüli erőszak megbocsátható, ha a verekedő férj megbánja a tettét. Aggasztó kutatási eredmények születtek a témában.

Egy ausztrál kutatás a nők ellen elkövetett erőszak iránti attitűdöket vizsgálta, és döbbenetes eredményre jutott. A válaszadók hozzáállása egy olyan kultúrát mutat be, amely tolerálja az erőszakot, derült ki az ELTE Társadalomtudományi Karának hírleveléből.

Az erőszak megbocsátható

A Vichealth és az ausztrál kormány által végzett kutatás szerint aggodalomra ad okot, hogy a férfiak és nők nagy számban értettek egyet azzal az állítással, hogy vannak olyan szituációk, amikor a családon belüli erőszak megengedhető. A férfiak 20, és a nők 17 százaléka gondolta úgy, hogy az erőszak megbocsátható, ha azért következik be, mert az egyik fél átmenetileg elveszíti az önkontrollját. Ezen kívül a férfiak 27, a nők 18 százaléka értett egyet azzal, hogy az erőszakos cselekedet megbocsátható, ha az elkövető fél megbánja a tettét. A férfiak 9, a nők 6 százaléka szerint az erőszak megbocsátható, ha az áldozat alkohol hatása alatt áll.

A szexuális erőszakot a nő provokálja

A szexuális erőszakkal kapcsolatban is meglepő eredmények születtek. A megkérdezett nők és férfiak 16 százaléka szerint ha egy nőt úgy erőszakolnak meg, hogy közben részeg, akkor legalább részben ő is hibásnak minősül. Mindkét nem esetében 7 százalék gondolja úgy, hogy egy férfi kevésbé felelős az erőszakért akkor, ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt áll. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy a férfiak 38, valamint a nők 30 százaléka szerint egy férfi azért erőszakol meg egy nőt, mert nem képes kordában tartani a vágyait.


A kutatók szerint azonban lassú javulás látható a társadalom attitűdjében. Összehasonlítva egy korábbi, 1995-ös kutatással, amikor hétből egy válaszadó úgy vélte, ha egy nőt megerőszakolnak, akkor azt ő provokálta ki, ma már ezzel az állítással csak húszból egy megkérdezett értett egyet. Változás látszik a tekintetben is, hogy a közvélekedés mit nevez családon belüli erőszaknak.

1995-ben a megkérdezettek 91 százaléka szerint erőszaknak minősült, ha az egyik fél a partnerét megdobálja vagy megsérti egy tárggyal azért, hogy megijessze, míg ez az arány 2010-ben már 97 százalék volt. 15 évvel korábban a válaszadók 77 százaléka gondolta úgy, hogy a partnerrel való ordítás erőszaknak minősül, míg ezt a véleményt ma már 88 százalék osztotta. A korábbi kutatásban 62 százalék szerint családon belüli erőszaknak számít, ha az egyik fél a közös pénz megtagadásával akarja irányítani partnerét, 2010-ben ez az arány már 72 százalék volt.

Blogmustra