koltozik_a_kutya_2Költözködik a család, akár külföldre is, s vele együtt a házi kedvencek is útra kelnek. Új életteret kell keresni nekik, és számolni kell az új szomszédsággal is, az új szomszédok kutyáival, akik lehetnek éppen alulszocializáltak is. Ha lehet, kerüljétek el a konfliktusokat! De hogyan?

Külön említést érdemel, ha olyan helyre költöztök, ahol a közvetlen szomszédságban, lépcsőházban, utcában szintén kutyatartók élnek. Ekkor számolni kell a kutyák természetes versengésének vagy szexuális érdeklődésének megnyilvánulásaival is. Hasznos, ha előítéletektől mentesen, közeledéssel próbálsz a gazdákkal kapcsolatot teremteni, megbeszélve egy esetleges találkozót – mely a kutyák összeismerkedését célozza – a közeli parkban vagy kutyasétáltató helyen. Az új szomszéd kutyájának dicsérete, néhány helyszínre szabott kutyás kérdés általában jó benyomást kelt és segít a gazdinak meg a kutyájának is az új környezetbe való beilleszkedés kezdeti lépéseinél. Igyekezni kell udvarias módon kideríteni a szomszédság kutyáinak szocializáltsági szintjét, mert egy nem megfelelően szocializált, nem kellően nevelt kutyával történő első, véletlen összefutás előre nem látható veszélyeket és gondokat jelenthet a gazdinak és a szomszédnak egyaránt.

Ajánlatos a kutyáknak kölcsönösen lehetőséget adni arra, hogy megismerkedjenek egymással. Nyugodt, ingerektől mentes, tágas környezetben, kontaktusfelvételüket megfigyelve következtetni lehet arra, hogy a két állat alkalmasnak tűnik-e, hogy a jövőben jó szomszédként éljen vagy sem. Az első találkozására semleges környezetben kerüljön sor – megelőzve ezzel mindenféle területvédelmi reakciót a már régebb óta ott élő kutya részéről. Rendkívül fontos, hogy a kutyák póráz nélkül, mozgásukban nem korlátozva tudják egymást megközelíteni, illetve egymástól eltávolodni. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy az egyik kutya szabad mozgása akadályozása miatt pánikba esik, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozza a jelen lévő embereket, állatokat egyaránt. Ezen az első találkozáson, amikor a kutyák egymást szemügyre veszik, megszagolják, testbeszédükkel kommunikálnak, vagyis ismerkednek, mindenképpen ajánlott a gazdik visszahúzódása, háttérben maradása. A beszéddel, parancsszavakkal, esetleges simogatással – egyáltalán a kutyákkal való foglalatossággal – csak zavaró hatás érhető el. Úgyszintén értelmetlen valamelyik kutyát – annak nem szimpatizáló viselkedése miatt – emberi szóval meggyőzni, rábeszélni arra, hogy fogadja el az új szomszéd kutyát társának.

Légy udvarias és körültekintő!

A nem kutyatartó új szomszédokkal szintén ajánlatos udvarias, kellemes, előkészítő beszélgetést kezdeményezni, szem előtt tartva, hogy nem mindenkinek kötelező szeretnie a kutyát, de egy kellemes szomszéd kellemes kutyájáról inkább jó benyomást szerezhet az új szomszéd, mint ennek fordítottja esetén. Amennyiben gyerekek is élnek az új környezetben, rájuk a kutyához való kezdeti közeledéskor különös figyelmet kell fordítani. Ha az új lakóhely közvetlen közelében óvoda vagy iskola van, és a kutya nem ismeri ezt a fajta környezeti zajingert, akkor nem árt körültekintően, az első naptól kezdve célirányosan szoktatni hozzá. Ezzel sok további kellemetlenség előzhető meg.
A harmonikus együttélés az embernek és a kutyának is sokkal kellemesebb és stresszmentesebb, mint az örökös veszekedéssel teli. Az új környezetet embernek és kutyának is ajánlott fokozatosan felderítenie, megismernie. A költözést követő első naptól kezdve fokozatosan egyre távolabbi sétákat érdemes tenni a kutyával. Ebben az esetben nem jelent számára olyan nagy stresszt a tájékozódás a teljesen új környezetben, a szokatlan szagok és egyéb ingerek között.

Kutyával külföldre költözni

Némileg komplikáltabb a kutyával való költözés, ha az új otthon az ország határain túl található. Egyrészt a fent említett szoktatásra alig van reális esély, másrészt a dolog teljesen más jogi dimenzióban mozoghat. Egyetlen általános tanács: időben kell érdeklődni az adott ország külképviseleténél, ahol szakszerű választ adnak az adott országra érvényes állat-egészségügyi és állatbeviteli szabályokat illetően. Az EU-tagállamokon belül egységesen kötelező az állatútlevél és az állatazonosító (csip vagy tetoválás), de védőoltások területén már nagy eltérések lehetnek.

Az Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba és Máltára költözőknek számítaniuk kell arra, hogy mivel ezek az országok veszettségmentesek, érthető módon rendkívül szigorú előírások betartását kényszerítik a kutyával érkezőkre. A skandináv és brit országok, valamint Ausztrália általában egyéb állat-egészségügyi vonalon is átlagon felül szigorúak, és a kutyára vonatkozóan bizonyos időre történő karanténtartózkodás előírására kell számítaniuk a beutazóknak. Országonként nagy eltérés lehet arra vonatkozólag, hogy az emberek miként reagálnak a kutya jelenlétére, vagy hogy milyen az emberek viszonya a kutyához. A különböző társadalmi és szociális berendezkedésű és szokásrendű területeken más az emberek szemében az állat értéke, tehát nem szabad csodálkozni azon, hogy eltérően reagálnak. De nem csak az emberek mentalitása és az állat értékelése különböző, az állattartási törvények, rendeletek, szabályok között is jelentős eltérések vannak. Az új helyen a költözést követően mielőbb tanácsos érdeklődni a kutya bejelentési, adózási kötelezettségével kapcsolatban, valamint az esetleges póráz- és szájkosár-viselési kötelezettséget illetően. Az Európán kívüli költözködés még a kutya repülőn történő szállításának gondját is magában hordozza. Mielőtt a költözéssel egyet jelentő repülőútra jegyet foglalna a gazdi, ajánlatos az adott vonalon közlekedő légitársaságok közül többnél is érdeklődni a feltételekről. Az állatok légiforgalmi szállítására léteznek általános előírások, de igazából minden légitársaságnak saját írott szabályai és természetesen árlistái vannak.

Túl a kutyás költözködés nehezén

Ha a kutya már látja és megszagolhatja a korábbi élettérből a költözés során az új helyre átkerült bútorokat, tárgyakat, szőnyegeket, elmondható, hogy a gazdi meg a kutya is túl van a kutyás költözködés nehezén. Ennek ellenére fontos az első pár napon lehetőleg nem egyedül hagyni a kutyát új környezetében, hogy gazdája és családtagjai által a megszokott közösség – falka – jelenléte folyamatos legyen számára. Rövid játékok, egy-két kötődést jelentő engedelmességi gyakorlat mindenképpen segítő lehet a kutya számára az új környezetbe történő beilleszkedéshez. A gazdák aggodalma jellemzően két esetben fokozott: amikor szűkebb, esetleg emeleti lakásból kertes házba történik a költözés, vagy amikor ennek az ellenkezője történik. Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a kutya elsősorban a fajnak megfelelő tartási körülményeket igényli, és nem foglalkozik annyit a kert vagy nem kert problémakörrel (eltekintve a kutya esetleges szélsőséges méreteiből eredendő problémától). A terasz, a kert, a meghosszabbított, kiterjesztett nappali természetesen bizonyos szoktatást, nevelést, tanítást igényel, valamint a kertben addig soha nem hallott liftajtócsapódáshoz is szoknia kell a kutya fülének. De maga a terület nagysága vagy a bokrok darabszáma igazából nem lehet akadálya a költözést követő harmonikus ember-kutya együttélésnek. A kutya szempontjából az a legfontosabb, hogy a gazdi ott van! Amennyiben az első napokban a kutya viselkedése aggodalomra ad okot, vagy egy korábbi költözködés során már voltak negatív tapasztalatok, akkor támogató terápiaként homeopatikus, Bach-virág- vagy Schüssler-sókészítményekkel tanácsos megkönnyíteni az állatnak az új élettérbe való beilleszkedést és az átállás nehézségeit.

Ha még több kutyákról és kutyatartásról szóló cikket szeretnél olvasni, a Dívány ajánlata: www.kutya.hu

Kapcsolódó anyagaink:
Elköltöznek a kutyák!
Mitől jó egy kutya?
Energiagombócot vagy megfontolt kutyát válassz?
Jogosítványt a kutyatartóknak!

Csipesz kutya kalandjai:
Csipesz a Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászdában
Csipesz az Avar presszóban
Csipesz a Prága kávézóban
Csipesz a Balatonon
Csipesz kalandjai a reptéren
Csipesz a Majorka kávézóban
Mustra