A férfiak életében az apaság a legfontosabb

Egy amerikai felmérés szerint a helyiek többsége úgy látja, apának lenni az egyik legfontosabb szerep a férfiak életében, és azt is kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne csonka családban nőjenek fel, írja hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

apafia_m

A Rasmussen Reports friss felmérése szerint az amerikai felnőttek 71 százaléka véli úgy, hogy egy mai férfi életében a legfontosabb szerep az apaszerep kell, hogy legyen. A megkérdezetteknek csak 12 százaléka nem értett egyet az állítással, míg 17 százalék bizonytalan volt a kérdésben. A nőkre vonatkozóan a megkérdezettek 64 százalék véli úgy, hogy egy nő életében anyának lenni a legfontosabb.


Fontos, hogy mindkét szülő neveljen

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a kutatásban résztvevők mennyire tartják fontosnak, hogy a gyerekek kétszülős háztartásban nőjenek fel. Az amerikaiak 80 százaléka látja úgy, egy gyerek életében rendkívül fontos, hogy mindkét szülőjével nőjön föl, míg 72 százalék úgy véli, azok a gyerekek, akik kétszülős háztartásban nevelkednek, előnnyel indulnak a csonka családban felnőtt társaikkal szemben.

Az apák szerepére az utóbbi időben több felmérés is kitért. Az év elején az amerikai Penn State Egyetem egyik női kutatója vizsgálta az apák nevelésben játszott szerepét. Többféle apa-gyerek viszonyra is kitért, a nevelő- vagy mostohaapát, a gyerekkel együtt lakó és a különélő apát is elemezte.

A felmérés semmiféle eddig nem ismert, új gondolatot nem hozott a köztudatba, csak ismertette azt a tényt, hogy az anyától különváltan élő apa szerepe is ugyanolyan jelentős, mintha a szülők egy háztartásban élnének, amennyiben a férfi gyakran és hosszú időkre látogatja a gyerekét. A kutatónő szerint a nevelőapa is képes nagyon jó kapcsolatot teremteni a nevelt gyerekkel, és ez a viszony meghatározó lehet a gyerek életében.

A férfiak félelmei

Az már érdekesebb eredmény, hogy korábban kiderült, az apa étrendje a fő példa a gyerek számára, tehát felelősebb a jó és rossz szokások rögzüléséért, mint az anya. A férfiak érzelmi életével és legfőbb félelmeivel az utóbbi hetekben sokat foglalkoztunk, Kettős Látás sorozatunkban Tari Annamária pszichoterapeuta és Horváth Gergely rádiós műsorvezető három, főbb témát is kivesézett: a férfiak szorongását az idő múlásától,  az egzisztenciális félelmeket, és a férfiak zsigeri félelmét a
kapcsolatoktól és elköteleződéstől.

Mustra