Zanza!

patakiagi_mPataki Ági filmproducer egyszerre vágott bele filmes pályafutásába és a gyerekvállalásba, és úgy véli, egy nő akkor lehet boldog a munkájában és magánéletében is, ha nem kell megalkudnia.

A Hallmark Channel sajtóbeszélgetést szervezett Nők, akik képesek saját sorsuk irányítására címmel, ahol elhangzott, a magyar nőknek még mindig választaniuk kell a család és karrier közt.

 

Európa többi országában lehet együtt is menedzselni a kettőt. A családi minták alapvetően meghatározzák a nők általános társadalmi megítélését, ebben Magyarország jócskán le van maradva Európa többi országához képest - így foglalható össze annak a nyilvános beszélgetésnek a lényege, amelyet a Hallmark Channel az etyeki filmgyárban szervezett A férjem védelmében című sorozatuk áprilisi újraindulása alkalmából.

A család vs. karrier dilemma

 

szandrea
Szűcs Andrea

A Nők, akik képesek saját sorsuk irányítására elnevezésű sajtóbeszélgetésen Pataki Ági filmproducer és Dr. Szűcs Andrea ügyvéd válaszolt Vízy Dorka műsorvezető kérdéseire. Többek közt arról beszélgettek, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy nő sikeressé válhasson a szakmájában és a magánéletében egyaránt. Elmondták, a szakmai sikerek elérésének feltétele a család, a környezet flexibilitása, toleranciája és nyitottsága. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a berögzült sztereotípiák - miszerint egy nő nem lehet sikeres a magánéletben és a szakmájában egyszerre - mihamarabb megváltozzanak Magyarországon.

Alicia Florrick kettős élete
A férjem védelmében című Golden-Globe díjas filmsorozat Alicia Florrick életéről szól, aki boldog és kiegyensúlyozott családanyaként éli mindennapjait Amerikában politikus férjével - Peter Florrickkal - és két gyermekével. Ám Peter nyilvános szexbotrányba keveredik, és börtönbe kerül, így Aliciának újra munkába kell állnia, és az alapoktól felépítenie saját ügyvédi karrierjét, mindamellett, hogy el kell tartania családját is.

Pataki Ági a filmes szakmát ugyan nyitottnak és toleránsnak tartja, de ott a nők alulreprezentáltak. Ennek az okát elsősorban abban látja, hogy a filmes munka komoly fizikai megterhelést jelent. Azok a nők, akik ezt nem bírják, idővel kénytelenek elhagyni a pályát.

Nem várják el tőlem, hogy válasszak

„Egyedi eset vagyok egy speciális szakmában. Húsz éven keresztül modell voltam, amely munka ugyanúgy a kiszámíthatatlanságtól és a fizikai megterheléstől nehéz, mint a filmezés. Ráadásul a producertársam a férjem, akivel egész jól el tudunk osztozni feladatokon és a felelősségen egyaránt. Mivel a filmes karrierem kezdetén vállaltam gyermeket, 40 éves koromban, ő egyszerűen belenőtt ebbe az életformába. Az én családom nem várja el tőlem a hagyományos női szerepet, nem kényszerülök rá, hogy válasszak a családom és a karrier között" - mondta a volt modell.

pataki2

Ami Európa északi és nyugati felében, illetve a tengerentúlon már általánosan elfogadott és mindennapi, sok esetben Magyarországon még csupán édes kivételnek számít. Azok a magyar nők, akik szakmai karrierjüket legalább olyan fontosnak tartják, mint a családalapítást, számos dilemmával kell, hogy szembenézzenek idehaza. A változás azonban kezd begyűrűzni Magyarországra is. Mint a beszélgetésen elhangzott, egyre több nő képes kiemelkedő szakmai sikereket elérni amellett, hogy családanyaként is teljes életet él.

Még mindig inkább otthon a helyük

A beszélgetésben felvetődött kérdésekről a csatorna a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség titkárát, Keveházi Katalint is megkérdezte.

„Európai összehasonlításban Magyarország sajnos az utolsó előtti helyen szerepel a nők közéleti szerepvállalása és különösen a kisgyermekesek munkaerő-piaci aktivitása tekintetében. Vagyis a látszat azt sugallja, mintha a nők nem lennének alkalmasak döntéshozatalra, s elsősorban az otthoni helytállás a feladatuk."

Keveházi Katalin szerint mélyen él a tudatunkban a hagyományos családmodell, a kenyérkereső, családját eltartó férfi és az otthon rendjéért, békéjéért felelős nő ideálja. A valóság azonban jóval árnyaltabb, mint ez a nosztalgikus kép: sok nő jövedelme igen fontos része a családi költségvetésnek, a nők nagy része szeretne is dolgozni, és nem minden férfi tudja, akarja egyedül biztosítani a család megélhetését, vagy nem szeretnének ők sem lemondani a gyereknevelés örömeiről. Ha egy nő a férfiakra, vagy gyermektelenekre szabott, általuk is csak ideig-óráig teljesíthető munkafeltételeket vállalja, önzőnek, karrieristának, rossz anyának tartják.

Nem véletlen, hogy sok a válás

„Ha nem dolgozik, akkor a kiesés miatt csak nagy erőfeszítések és kompromisszumok árán tudja újrakezdeni a pályáját, függő helyzetbe kerül, ami manapság elég kockázatos. A nemi szerepek merev felfogása ugyanakkor külső elvárások miatti kényszerpályákra állít embereket, akadályozza a párok együttműködését, rugalmas problémamegoldását. Nem véletlen, hogy sok a válás, és sokan tartanak a családalapítás gondolatától. Emellett mi töltjük Európában a legtöbb időt a munkahelyünkön. A munka világa előnyben részesíti azokat, akiknek nincsenek az esetleges utazást, esti, hétvégi munkavégzést megnehezítő körülményei, például gyerekei. Szükség van a közgondolkodás árnyalására ahhoz, hogy a nők számára is tényleges választási lehetőségek nyíljanak: maguk dönthessenek életük legfontosabb kérdéseiben" - tette hozzá Keveházi.

Új család

A szakember szerint új családkép kialakítására lenne szükség, amelyik több lehetőséget biztosít a nők számára, és idomul a mai kor elvárásaihoz és lehetőségeihez. Pataki Ági szerint pedig a szakmai siker, a boldog és kiegyensúlyozott családi élet összhangja egy esetben valósulhat meg. „Kompromisszumokat mindenkinek kell kötnie az életben, de meggyőződésem, hogy boldog emberré csak az válhat, akit nem kényszerít az élet súlyos megalkuvásokra" - mondta a filmproducer.

 

Fotó: Markovics Balázs

 

Blogmustra