no

Lerészegedett a haverom – kínos helyzetek, ha nincs vőfély

Féltünk attól, hogy mindenki minket talál meg a kérdéseivel, hogy mikor lehet átadni az ajándékot, kimehetnek-e egy cigire a nyitótánc előtt – mondta egy pár, amelyik úgy döntött, ceremóniamesterre van szükség az esküvőjükön. Sokan utálják, ha egy idegen irányítja a násznépet, de szerintünk a nap nyugalma érdekében szükség van rá. Esküvői SOS, 6. rész.

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

4. rész: Bikicsunáj vagy menő dj

5. rész: Fogjátok meg a székszalagot, az beindítja a fantáziát

„A családból úgyis megoldja valaki.” „ A legjobb haverom kész ceremóniamester!” „Tibi tök mikrofonérzékeny, majd ő tereli a népet!” „Szerintünk személytelen, ha egy idegen szerepel az esküvőn, a mi barátaink úgyis utálják a játékokat.”  „Nekem ne ugráljon senki furkósbottal, gúnyában erőltetett rímeket puffogtatva!”

Nem részegen, és nem csak akkor, amikor jól esik

Rengeteg ehhez hasonló kijelentést hallottunk már párjainktól, amikor rákérdeztünk, igényt tartanak-e  ceremóniamesterre vagy vőfélyre. Nincs is feltétlenül szükség külső segítségre, de ha sok a tervezett program az esküvőn, és nagy a létszám, fontos, hogy valaki ott legyen és részt vegyen a násznép bevonásában.

Valóban lehet olyan barát, családtag, aki alkalmasnak tűnik a feladatra, de át kell gondolni, hogy terhelni akarunk-e ilyesmivel egy vendéget. Hisz ez egy olyan munka, ahol jókor jó helyen kell lenni, nem részegen, nem éppen akkor, amikor jól esik.

Évit elfelejtették elrabolni

Mondunk példákat: a pár számára fontos életút fotóklipről lemaradt a család fele, mert senki nem hívta fel a figyelmet a kezdésre, 180 fős esküvőn a vacsora kezdés egy órát csúszott, mire bekóválygott mindeni a terembe, és megtalálta a helyét, a halk szavú vőlegény beszédére nem figyelt senki, Évi menyasszonyunk pedig izgatottan várta, ki fogja elrabolni a menyasszonytánc végén, de ezt a férfiak elfelejtették megbeszélni egymás közt. Ha lett volna egy alkalmas vőfély vagy ceremóniamester, ezek és még sokkal több baki elkerülhető lett volna.

Laci és Viki ragaszkodott hozzá, hogy az egyik nagydumás barátjuk irányítson, amikor kell, ők mindent megbeszélnek vele, ehhez képest már 11-kor teljesen lerészegedett, és nem volt beszámítható állapotban. Semmi sem akkor történt, amikor a pár szerette volna.

Mégis mire jó a vőfély?

Vidéki lakodalomban nem is kérdés, hogy fogadjanak-e vőfélyt, teljesen természetes, hogy szakember gondoskodik a násznép és a pár szórakoztatásáról. Zsolték esküvőjén nagyon jól teljesített a felkért barát, csak ő nem tudta elengedni magát legjobb barátja lagziján, mert nem akart felsülni, mint ceremóniamester. De mi az, amiben még fontos a vőfély jelenléte?

Az esküvő is a vendéglátásról szól, és kell egy házigazda, aki leveszi a pár és a család válláról a terhet, amikor invitálni kell a vendégeket a ceremónia, a vacsora, a menyasszonytánc kezdéséhez, a tortavágáshoz. Szükség esetén koordinálja a pár által kért játékokat, és útbaigazítást ad, ha több helyszínen zajlik a nap. De akár segít szedni a svédasztalról az időseknek, és a helyükre navigálja a vendégeket, ha előre meghatározott az ültetés.

„Nem akartuk, hogy a moderátor túlszerepeljen az esküvőnkön, ezért többet is megnéztünk. Két jelöltet sikerült élőben munka közben megfigyelni, így könnyű volt a döntés!”

A profi vőfélyek, ceremóniamesterek demovideókat töltenek fel honlapjukra, de ezzel ne érjétek be, ha van lehetőség, egy esküvőn lessétek meg, hogyan szerepel!

Hajnalig a násznéppel mulat

Kérdés, hogy mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között? A vőfélyt elsősorban vidékies hangulatú esküvőkre ajánljuk. Népies öltözetben jelenik meg, rigmusokban beszél, már szertartás előtt a lánykikéréstől , hajnalig a násznéppel marad és mulat. Rímekbe szedi a mondanivalót, feladatok elé állítja az ifjú párt, mindig a társaság szerves része és a pár szócsöve.

Sok pesti ódzkodik a vőfély jelenlététől, de nem zárkóznak el egy visszafogottabb, öltönyös műsorvezetőtől, nekik mindenképp ceremóniamestert ajánlunk. A ceremóniamester a vőfélyhez képest kevésbé központi figura, a háttérből intézi, hogy a nap menete gördülékeny legyen. Általában kellemes orgánumú, megnyerő stílusú úriember. De láttunk már nőfélyt és női ceremóniamestert is.

„Féltünk attól, hogy a nagy napon mindenki minket talál meg a kérdéseivel, hogy mikor lehet átadni az ajándékot, kimehetnek-e egy cigire a nyitótánc előtt, és merre van a WC? Nehezen vettük rá magunkat, hogy ismeretlent fogadjunk fel házigazdának, de megérte. Többször beszélgettünk az esküvőnk előtt, és tényleg hatalmas segítség volt. Jó ismerősként váltunk el a végén!”- számolt be egy pár.

Ha belefér a büdzsébe, érdemes profi házi gazdát fogadni, nemcsak a jelenléte miatt, hanem a rengeteg ötletért, amivel hozzájárulhat a buli sikeréhez.

Ha kíváncsi vagy, hogy mennyibe kerül akár a vőfély, akár az egész esküvő,  a jövő heti Esküvői S.O.S.-ből megtudhatod!

Révész Anna és Seybold Anett Esküvőszervezők

www.allyouneed.hu

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra