Örökbefogadókat keres a Démétér Ház

A csontvelő-transzplatáción átesett gyerekek és szüleik számára létesített Démétér Ház jövője veszélybe került, ezért az alapítvány segítséget kér.

cikk-tious-rovidA A 2005 óta létező alapítvány olyan magán vagy céges örökbefogadókat keres, akik 1-1 hónapra fedezni tudnák a Déméter Ház közüzemi számláit (hozzávetőlegesen 300 000 forint értékben). A fenntartó alapítványt néhány civil, valamint a budapesti Szent László Kórház egyik szakmai csapata hozta létre néhány évvel ezelőtt. Céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a csontvelő-transzplatáción áteső gyerekekkel szüleik is együtt lakhassanak a rendkívül hosszú - akár évekig tartó - kezelés alatt.

A múltban megoldatlan probléma volt a transzplantáción átesett, de még gyakori orvosi ellenőrzést, nyomon követést igénylő vidéki gyermekek elhelyezése. Az édesanyák pedig gyakran méltatlan körülmények között, gyermekük ágya melletti széken aludtak heteken keresztül, amely nemcsak teljesen kimerítette őket, de a gyermekükkel való törődésre, foglalkozásra is kevesebb erejük maradt. A Démétér Házat a családok teljesen térítésmentesen vehetik igénybe, mivel a rászoruló családok így is emberfeletti anyagi terheket cipelnek, sokuknak még a napi megélhetés is gondot jelent.

Jelenleg a Szent László Kórház a hazai őssejt transzplantáció legnagyobb központja, amelyben az elmúlt 19 évben több mint 330 (jelenleg évi 30-40) átültetést végeztek gyermekekben.

Mustra