Budapest és Miskolc után az észak-alföldi régióban is munkába állt a speciális felszereltségű, négykerékhajtású gyerekmentő-kocsi.

cikk-tious-rovid

 

gyermekmentoA csodajárgány egy Ford Ranger típusú terepjáró, amely a legmostohább út- és terepviszonyok ellenére is gyorsan kiérkezik a bajbajutott csöppséghez – most már Debrecen és Nyíregyháza környékén is.

Felszerelése megegyezik a budapesti rohamkocsiéval – a világszínvonalú eszközpark tartalmaz számítógép vezérlésű lélegeztető gépet, defibrillátort, EKG-monitor rendszert, infúziós pumpát, égési kötszert, speciális véna- és légút biztosító eszközöket, sőt még egy mobil inkubátor kapszulát is. A szolgálatot teljesítő gyermekorvosok többsége a debreceni gyermekklinika (az egység innen indul a hét minden napján, de egyelőre csak 8-tól 20 óráig) dolgozója, akik részállást vállaltak a gyermekmentőn.

A személyzet rendszeres gyakorlással és továbbképzésekkel készül az éles bevetésekre. A csapat riasztása általában más, hagyományos mentővel egyszerre történik. A gyermek-mentőorvosi egység különleges felszereltségének és szaktudásának köszönhetően a helyszínen el tudja kezdeni a beteg gyermek ellátását, de a kórházba szállítást a hagyományos mentőegység végzi. 

A magyarországi gyermekmentést tizenegy évvel ezelőtt, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat hozta létre. Budapesten és környékén évente több mint 3000 gyermekhez riasztják a mentőket – 1999 óta a budapesti Gyermekrohamkocsi húszezernél is többször vonult ki.

Mustra