Vajon mennyire okos az otthonod? Vagy kell a digitális tuning? - Kvíz

shutterstock 1916033647

Okostévé, okosóra, okosporszívó, okoskávéfőző… a sort a végtelenségig tudnánk folytatni, és szinte biztos, hogy minimum egy-két ilyen eszköz a te otthonodban is megtalálható. Az okoseszközök manapság egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, és ha jól használjuk azokat, akkor kényelmesebb, biztonságosabb otthont tudunk kialakítani magunknak, ráadásul rengeteg energiát is megspórolunk: Megnéztük, hogyan érdemes egy jól funkcionáló okosotthont kialakítani, milyen alapvető kritériumokra érdemes odafigyelni, a cikk végén pedig egy kvíz segítségével te is kiderítheted, hogy az otthonod mennyire számít „okosnak” vagy szükséged lesz-e egy „digitális lakásfelújításra”.

Mi is az az okosotthon?

Az úgynevezett okosotthonokhoz az alapfeltétel a megbízható wifi – enélkül lehetnek okoskütyüink, de nem tudjuk kimaxolni a lehetőségeinket. A mai okosotthon koncepciók tipikusan azok a megoldások, amelyek lehetnek végtelenül bonyolultak (rengeteg eszközt vezérelnek több központon keresztül) és abszolút egyszerűek is, néhány kényelmi funkciót ellátva. Valójában az otthon megtalálható okoseszközök összességét nevezhetjük ennek, amelyek optimális esetben egy központhoz kapcsolódnak (például a Xiaomi Mi Home rendszere) és/vagy egy intelligens asszisztenshez, mint a Siri, Alexa vagy Google Assistant. Az eszközöket ezen a központon keresztül a telefonon lévő applikációval - mint egyfajta távirányító -, lehet beállítani (például időzíteni), módosítani (ki- és bekapcsolni), illetve akár üzeneteket, riasztásokat is kaphatunk ezektől (például, ha mozgást érzékel a kamera a kertben).

shutterstock 1817816846

Hogy milyen rendszert érdemes választanod, azt befolyásolja az is, hogy milyen típusú és hányféle eszközt szeretnél irányítani vele, és persze az, is, hogy mennyire acélos a wifid.

Az okosotthon összeállítása valójában egyfajta legózás, hiszen az alap funkcióktól, mint egy okos villanykörte kapcsolgatása, egészen fejlett otthonirányítási megoldásokig ki lehet terjeszteni, így például a fűtést, riasztót is képes távolról irányítani vagy csekkolni a teljesítményét.

Ezért folyamatban érdemes gondolkodni, az otthonunk egyfajta digitális felújításában, mondhatni „otthontuningban”.

A tuning a wifivel kezdődik

Minél több összetevőd van és minél pontosabban szeretnéd ezeket felügyelni, annál fontosabb, hogy stabil wifi-hálózatod legyen. De persze a wifi gyengélkedése akkor is nagyon frusztráló, ha a megbeszélés közepén kifagysz, vagy a Netflix összeomlik egy kulcsfontosságú jelenet közepén.

shutterstock 1932034190

Ahhoz, hogy digitálisan is megújítsuk otthonunkat, elengedhetetlen egy erős wifi, hiszen a telefonon lévő irányító app, a központ és az eszközök ezen keresztül kommunikálnak. Mindenképpen stabil wifi kapcsolatra van szükség, és bár nem feltétlenül „zabálják” az adatforgalmat ezek az eszközök, de a lakás minden pontján kell, hogy legyen magas jelerősség és megfelelő mennyiségű sávszélesség ahhoz, hogy ne veszítsék el a kapcsolatot a központtal.

Mit lehet tenni, ha van egy zegzugos vagy többszintes otthonunk, ahol meglehetősen sok a wifi vakfoltja? Mondjunk le az okosotthonról?

Semmiképpen, hiszen a legtöbb esetben a jelerősséget vagy akár a lefedettséget is fel lehet tornászni a megfelelő szintre. Kevésbé hatásos a wifi-jelerősítő, amit csak be kell dugni a konnektorba, bár néhány problémát megoldhat. Ennél fényévekkel modernebb és stabilabb kapcsolatot építhetünk fel az úgynevezett okoswifi segítségével.

Az okoswifi olyan, mintha kiterjesztenéd a modemed erejét faltól-falig minden helyiségben, mert úgynevezett mesh (hálózatba kötött végpontok) eszközöket használ, amik ezeket a vakfoltokat is - konyhanyelven - „beinternetezik”. Attól függően, hogy mekkora az otthon és milyen problémákat kell átívelni, akár 3-4 ilyen mesh eszközt is elhelyezhetünk, akár az emeletre, a garázsba vagy a konyhába. Ennek az lesz az eredménye, hogy a lakás minden pontján tele-wifink lesz: tehát nyert ügyünk van. Már csak arra kell figyelni, hogy olyan csomagot válasszunk, amivel elegendő sávszélességünk lesz netezéshez, munkához, streaminghez, játékhoz és a választott okoseszközök üzemeléséhez egyaránt.

Milyen eszközöket válasszunk?

Néhány okoseszközzel szinte mindegyikünk rendelkezik már, azonban csupán ettől még nem lesz okos az otthonunk. Amikor digitális lakásfelújításban gondolkodunk, akkor az alapoktól kezdve (hogy meglegyen a stabil wifi), érdemes végiggondolni a saját és a szeretteink igényeit, hogy ezeket figyelembe véve tudjunk megfelelő eszközöket választani. Ez lehet okos kávéfőző, ha valakinek nehezebben megy a reggeli ébredés, vagy egy okos porszívó, hogy ne a mindennapos takarítás vegye el a szabadidőt.

shutterstock 274489610

A digitális otthontuning legmagasabb szintje és legnagyobb előnye, amelynek során a már meglévő eszközeinket egy rendszerbe kapcsoljuk (egy központtal), legyen akár egy hangvezérlésre alkalmas okosasszisztens, okostévé és például a hálószobai okos villanykapcsoló együttese. A rendszerre rá lehet kapcsolni a párásítót vagy légtisztítót, az ablakokra helyezett nyitásérzékelővel együtt, vagy kültéri kamerát, esetleg okos vízcsapot is. A lehetőségek végtelenek, attól függ, mire van szükséged.

Mi a helyzet a nem okos eszközökkel?

Nem kell aggódni, a digitális tuning nem azt jelenti, hogy a „buta” eszközeinktől meg kell válnunk, számos praktikus lehetőség áll rendelkezésünkre. A nem okos elektronikus eszközeinkhez vásárolhatunk okos dugaljat, ami „felokosíthatja” például a kávéfőzőt, hogy pontban 7-kor lefőzzön egy adagot. Ebből az okoskonnektorból gyakorlatilag bármennyit vásárolhatunk, hiszen egy központ akár több száz eszközt is képes vezérelni, így állólámpát, hűtőt vagy mikrót is felokosíthatunk vele. A feladatunk csak annyi, hogy a konnektorba belehelyezzük, és így már csatlakoztathatjuk a lámpát, hűtőt, wifin keresztül a központhoz, időzíthetjük, távolról ki- és bekapcsolhatjuk.

shutterstock 1337861822

Ha egy bonyolultabb berendezést szeretnénk felokosítani, arra is léteznek olyan célzott feladatokat ellátó kütyük, amelyek többek között a redőnyt, lámpasort, a hűtés-fűtést kezelik. Itt például a fényerőszabályozóra kell gondolni, vagy egy olyan – úgymond - vezérlőre, amivel a fűtés termosztátot lehet beállítani akár távolról. Ezekkel csökkenthetjük az eszközeink fogyasztását, optimalizálhatjuk a lakás hőmérsékletét és állandó, számunkra kellemes viszonyokat teremthetünk - kvázi automatizálva. Ezek beszerzésében és beszerelésében kérjük tanácsot, és bízzuk szakemberre.

KVÍZ: Hol tartok az otthontuningban?

A cikket a Telekom támogatásával a Brand & Content készítette, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek