5+1 tipp, hogy komfortosabban teljen a tél

shutterstock 144578492

Előkerested már a tavalyi sapkád? Megcsináltattad azt a furcsán kattogó radiátort? És arra gondoltál, hogy az immunrendszer támogatása is fontos decemberben, nem csak a karácsonyi ajándékok beszerzése? Adunk 5+1 gyakorlatias, hasznos tanácsot, hogy a téli hónapokban is kellemesen, és főleg komfortosan tölthesd a napokat.

Hideg, szél, sötét reggelek és gyorsan érkező esték, minden sarkon leselkedő nátha. Amikor a tél a legrosszabb arcát mutatja, az élet természetesen akkor sem áll meg: az immunrendszeredre, az otthonodra és a kamrapolcodra is érdemes kiemelten odafigyelni. Mutatjuk, mivel teheted kellemesebbé a márciusig hátralévő hónapokat.

1. Immunrendszer

Ugye te sem szeretnél egészen márciusig orrfolyással és tüsszögéssel küzdeni? Az őszi-téli hónapokban nagyon fontos, hogy az immunrendszered megfelelően működjön. A zsírban oldódó D-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges immunrendszer fenntartásában, ezekben a hónapokban azonban már nagyon keveset tud a szervezet előállítani. A D3-vitamin legfőbb forrása a napsugarak segítségével szintetizált forma, a komor decemberi, januári és februári hónapokban azonban már nem tartózkodunk eleget a napon. Gyakran már sötétben kelünk és sötétben érünk haza munkából, az alacsony hőmérséklet miatt pedig egyébként sincs kedvünk kint lenni a szabadban. Ilyenkor érdemes odafigyelni a D-vitamin bevitelre.

2. Vitaminpótlás

A zöldség-gyümölcsfogyasztás télen is nagyon fontos, ám érdemes más fajták után nyúlni a piacon. Ezekben a hónapokban nem érdemes paradicsomot, uborkát vásárolni, vannak azonban télen is fogyasztható, vitamindús zöldségek, amiknek feltétlenül ott a helyük az asztalunkon.

shutterstock 230919661

A sütőtök, az édesburgonya éppen ebben az időben kapható, ráadásul mennyei fogások készíthetők belőle. A sárgarépa és a cékla is főszereplővé léphet elő egy-egy ételben, és ne feledkezz el az évszak szupersztárjairól, a különböző káposztafélékről.

Egyetlen étrend-kiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet, de télen valamilyen multivitamin, a C- és a D-vitaminok kiegészítő bevitele is felmerülhet. Hogy pontosan mire van szükséged, abban érdemes a háziorvos segítségét kérni.

3. Megfelelő táplálkozás, folyadékbevitel – téli kiadásban

A hideg hónapokban sokkal inkább vágyunk a meleg, tápláló, akár kicsit nehezebb ételekre, édességekre. Ezzel nincs is semmi baj addig, amíg az ún. comfort food nem uralja az étkezésünkre. Emlékszel még az előző pontra? A zöldségek között is találsz számtalan finomságot télen, de érdemes megkóstolni a lazacot (D-vitamin-tartalma miatt kimondottan ajánlott) illetve a különböző sovány húsokat, olajos magvakat.

shutterstock 766366057

A hőmérséklet csökkenésével egyenesen arányosan csökken a vízivásra való hajlandóságunk. Bár ezt nem brit tudósok állapították meg, te is biztos észrevetted, hogy a mínuszokban már nem a mentes ásványvizet kívánod elsősorban. Pedig a szervezet folyadékvesztesége télen még magasabb is lehet, mint a kellemes őszi-tavasz napokon, így vedd rá magad az ivásra. Készíts többféle finom teát, és főzz gyakran forró zöldséglevest, ami szintén remek folyadékpótló.

4. Figyelj oda a testmozgásra

Hideg időben természetes, hogy nehezebben veszed rá magad a sportolásra, pedig a mozgásra ilyenkor is szükség van. A szabadban végzett mozgásformákkal különösen vigyázz, hiszen a kimelegedés után nagyon könnyű megfázni. Egy kényelmes séta, könnyű túrázás, kutyasétáltatás megfelelően felöltözve azonban jót tesz mindenkinek, és nem is túl megerőltető. Ha edzőterembe, fedett helyre jársz sportolni, ügyelj arra, hogy a hajad teljesen száraz legyen, mikor elindulsz hazafelé, és mindig legyen nálad sál és sapka is.

shutterstock 741307723

5. Komfort és biztonság otthon

A legnagyobb fagyok január-februárban szoktak beköszönteni, ezekre még idén gondolnod kell. Ha a fűtési rendszert eddig nem nézetted át, haladéktalanul tedd meg (a konvektorokat például minden fűtési szezon előtt ellenőriztetni kellene), csekkold az ablakokat, és ha kell, gondoskodj a javíttatásról, huzatfogóról. Ellenőrizd a vízmelegítő berendezést is, illetve ha van kerti csap, vagy elektromos vezetékek a szabad ég alatt, akkor ezeket téliesítsd, mert ha valami elfagy, sokszorosan fogsz ráfizetni. Hacsak nem átalányt fizetsz, télen valószínűleg magasabb lesz a fűtés- és a villanyszámlád is, amire nem árt felkészülni.

5+1. Téli rossz hangulat ellen

A szürke, komor hónapokban tehetetlennek, kedvetlennek, fásultnak érezheted magad. A négy fal közé zárva sokakban eljönnek a negatív gondolatok, ami ellen a legjobban úgy védekezhetsz, hogy ezekben a hetekben is elfoglalod magad. A baráti forrócsokizások, valami otthon is végezhető új hobbi, nyelvtanulás sokat segíthet, de az izgalmasabbnál izgalmasabb sorozatok, filmek sem hagynak majd unatkozni.

Fogd fel úgy, hogy több időd lesz magadra: a forró kádfürdőzések, egy kis én-idő, megszakítatlan olvasás – ez mind valódi örömforrást jelent. Talán nem is gondolnád, de a megfelelő táplálkozás, a vitaminbevitel is segíthet a búskomorság elkerülésében. Azonban ha a kedvetlenségnél többről van szó az esetedben, mindenképp keress fel szakembert a problémáiddal!

A cikk a termékmegjelenítéstől és termékkategóriától független, tájékoztató jellegű anyag.

A cikket a Brand & Content készítette a Teva megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek