A játék a gyógyulást is segíti

UPC Falakon át -cover

A UPC Falakon át programja 12 kórházban, 40 helyszínen segít díjmentes szélessávú internettel és digitális TV szolgáltatással könnyebbé tenni a beteg gyermekek napjait. 2019. június 1-én, a program 10. évfordulója alkalmából különleges meglepetésben részesültek a Szent László Kórház gyermek csontvelő-transzplantációs osztályának betegei: ha csak virtuálisan is, de részt vehettek a PlayIT Show-n, és híres gamerekkel játszhattak a korábbinál gyorsabb internetnek köszönhetően.

A kórházban töltött idő sok nehéz pillanatot tartogat a gyerekek és a családjuk számára is, akkor is, ha csak néhány napról van szó. A súlyosan beteg gyermekeknek ehhez képest sokszor heteket vagy akár hónapokat is kell tölteniük, néha családjuk, szeretteik nélkül, a külvilágtól elzárva. Ebben a nehéz időszakban sokat segít, ha a gyerekek tévézhetnek és netezhetnek, és ha nem tudnak szeretteikkel lenni, szélessávú internetkapcsolat segítségével online kommunikálhatnak velük.

A UPC ezért döntött úgy 2009-ben, hogy elindítja a Falakon át programot, és oda viszi el a szélessávú internetet és digitális kábeltévé-szolgáltatást, ahol a legnagyobb szükség van rá: a korlátozott erőforrásokkal rendelkező csecsemő- és gyermekosztályokra.

A vállalat a program keretében a Szent László Kórházat és az ennek részeként működő, csontvelő-transzplantáción átesett gyermekekkel és családjukkal foglalkozó Démétér Házat is ellátja szélessávú internettel. A gyerekek így olyan környezetben gyógyulhatnak, ahol az otthonuktól távol is jól érezhetik magukat, és hasznosan tölthetik az időt: játszhatnak, tanulhatnak, netezhetnek, tévézhetnek. Számukra – és szüleiknek, barátaiknak - különösen fontos a megbízható és gyors internetkapcsolat.

„A jókedv is segíti a srácok felépülését”

A Falakon át program 10. évfordulója alkalmából a UPC meglepte a Démétér Ház még kezelés alatt álló és már gyógyult kis lakóit, és virtuálisan elhozta nekik a PlayIT Show-t, Magyarország egyik legnagyobb gamer rendezvényét. A gamervilág hazai sztárjaival és a PlayIT résztvevőivel mérhették össze SpeedRunners-tudásukat egész nap. Négy ismert gamer - DoggyAndi, IceBlueBird, Kovács Zsolti és Szalay Isti is részt vett a játékban, a kitelepített konzolok segítségével a gamerek és a látogatók több órán keresztül játszhattak a gyerekekkel.

Kovács Zsolti elismerően nyilatkozott a gyerekek teljesítményéről a helyszínen, és azt mondta, szívesen részt venne még egy ilyen kezdeményezésben.

„Úgy gondolom, nagyban hozzájárul a gyógyulásukhoz, hogy tudnak foglalkozni mással is, nemcsak a betegségükkel, azzal, hogy mijük fáj, vagy milyen problémákat kell leküzdeniük, hanem el tudja terelni a figyelmüket, hogy tudnak játszani, egymással, az otthoniakkal, tudnak beszélgetni a neten keresztül”.

„A jókedv, a vidámság, a szórakozással töltött idő mindenképpen tudja segíteni a srácok felépülését, gyógyulási esélyeit, hiszen szórakozni nyilvánvalóan mindig jobb, mint csak ülni és unatkozni a kórteremben” – tette hozzá Szalay Isti.

„Az onkológiai kezelések nemcsak megterhelők, de gyakran el is húzódnak, a gyerekek pedig így hosszú időt töltenek el távol az otthonuktól, pont akkor, amikor a legnagyobb szükségük van szeretteik támogatására. Hálásak vagyunk a UPC-nek, hiszen a Falakon át programnak köszönhetően a gyerekeknek lehetősége van kapcsolatot tartani barátaikkal, családjukkal a látogatási időn kívül is, az osztályon eltöltött idő pedig így egy kicsit könnyebben telik. A Falakon át szülinapi programja maradandó emlék lesz a gyerekeknek, hiszen sokaknak nem lett volna lehetősége eljutni egy hasonló rendezvényre” – mondta az esemény Dr. Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke.

A cikket a Brand & Content készítette a UPC  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra