Így nem lesz szívás a húsvéti nagybevásárlás

shutterstock 550380442

Belegondolt már abba, mennyi időt vesz el az életéből egy nagybevásárlás, mennyi stresszt okoz a sorban állás, a tömeg, a kapkodás? Ezt az egészet meg lehet spórolni, ha az idén a neten rendeli meg a hozzávalókat, akár a fotelból, az üzletekben töltött idő töredéke alatt. Összeszedtünk, miről szól ma egy „hagyományos” és egy netes bevásárlás, és miért éri meg húsvét előtt ez utóbbit választani.

Miről szól a hagyományos bevásárlás?

  • Ülünk a dugóban

Húsvét előtt pár nappal mindenki bevásárolni indul, szinte garantált a dugó a nagyobb településeken és a bevásárlóközpontok környékén. Tömegközlekedéssel sem egyszerű hazajuttatni a megpakolt táskákat, ráadásul ilyenkor sok utas van hasonló helyzetben - nagy a tülekedés, kevés a hely. A húsvéti nagybevásárlás versenyfutás az idővel - miközben araszolunk, vagy a mozgólépcsőn toporgunk, a legszebb sonkák gazdára találnak.

Nemcsak az út vesz el rengeteg időt az életünkből ilyenkor. Akár a piacon, akár egy hipermarketben vesszük meg a hozzávalókat, hosszú beszerző körútra kell készülni. Tömeg, hatalmas sorok, türelmetlenség. Mindenki szeretne már túl lenni az egészen, közben aggódik, hogy elfogy a húslevesbe való, vagy nem marad a legfinomabb sonkából.

A bevásárlóközpontokban megy a harc a jó parkolóhelyekért, a bevásárlókocsikért, a szép sonkákért, a pékáruért. A békés háziasszonyokból harcos amazonok lesznek, az eladók gyakran stresszesek, az ünnepre való ráhangolódás helyett mindenki kikészül, mire hazaér.

shutterstock 1051245947
  • Bevásárlólista nélkül elveszünk

Önnel is előfordult már, hogy tanácstalanul keresgélt a polcokon, és fejben próbálta meg összeszedni, mi kell a tojásfestéshez, a süteményekhez, az ünnepi reggelihez és a vendégváró falatkákhoz? Már fél órája vándorolt a sorok között, de még csak néhány terméket sikerült beszereznie?

Egy húsvéti bevásárlás csak akkor hatékony, ha megtervezzük, pontosan mi lesz a menü, és milyen alapanyagokra, milyen mennyiségben lesz ehhez szükség. (Előnyben vannak azok, akik már jó előre feltérképezték a hipermarketet, és ez alapján állították össze a listát.)

Ha nem sikerül beszerezni mindent, akkor B és C terveket kell kitalálni, vagy másik üzletben kell folytatni a keresést. És ez az, amire az ünnep előtti napokban végképp nincs időnk és energiánk, és nyilván kedvünk sem.

  • Impulzív vásárlás

Hiába van esetleg pontos bevásárlólista a kezünkben, egy akció, vagy az előttünk levő kosarában látott termék miatt könnyen elcsábulunk, és megveszünk valami olyat, amire valójában nincs is szükségünk. Borulhat az egész alaposan kidolgozott terv, fejben új húsvéti menük születnek, aztán új bevásárlólista híján csak az alapanyagok egy részét sikerül beszerezni. Mindez persze csak a főzés előtt derül ki.

shutterstock 562292047
  • Sokkal többet költünk

Nemcsak a fentiek miatt: ha túl vagyunk a bevásárláson, megéhezünk, beülünk egy közeli étterembe, aztán egy kávézóba, benézünk a szomszédos üzletbe, és máris sokkal több pénzt költöttünk el, mint amennyi tervben volt.

  • Pánikolunk és kapkodunk

Az utolsó pillanatra időzített bevásárlások ritkán végződnek jól – főleg, ha nem terveztük meg, mi kerüljön a kosarunkba. A kapkodós, stresszes bevásárlásból pedig ritkán lehet igazán jó húsvéti menüt összehozni, hacsak nincs otthon egy alaposan összeállított alapkészletünk.

Miről szól a netes bevásárlás?

  • Bárhonnan megoldhatjuk

Akár a fotelból pizsamában, vagy a metrón hazafelé, a telefonról. Csak be kell tölteni a megfelelő oldalt vagy telepíteni az applikációt, és már böngészhetünk is a sok ezer termék között. Nem kell elhagyni a lakást, nem kell elmenni az áruért, csak átvenni egy előre megadott időpontban, otthon.

  • 10 perc alatt kész

Valószínűleg Önnel is előfordult már, hogy nem talált meg valamit egy hipermarket végtelennek tűnő sorai között, és már nem volt türelme megkeresni, vagy megkérdezni egy eladót, így inkább elengedte a dolgot. Az interneten ilyen nem történik: néhány kattintással, villámgyorsan megtaláljuk azt, amire szükségünk van, és még a hasonló termékeket is látjuk.

shutterstock 704269492
  • Átlátjuk a választékot

Egy webshopban átlátjuk a teljes kínálatot, és kiválaszthatjuk azt a terméket, ami a leginkább megéri az árát.

  • Van időnk dönteni

Nem ketyeg a parkolóóra, nincsenek a kiborulás határán a családtagjaink, nem lesz egyre hosszabb a sor. Nyugodtan átgondolhatjuk, miből, mennyit érdemes rendelni, megéri-e a nagyobb kiszerelés, és hogy melyik terméket válasszuk a sok közül.

  • Vissza lehet küldeni / vinni

Ez talán az online vásárlás egyik legnagyobb előnye. A leggondosabb tervezés mellett is előfordulhat, hogy túlvásároljuk magunkat, mégsem jönnek el a vendégek, vagy egyszerűen nem figyeltünk, és egy másik terméket húztunk a virtuális kosarunkba. A jobb áruházak azoknak a termékeknek is visszatérítik az árát, amit már felbontottunk, de nem vagyunk elégedettek a minőséggel (ez alól vannak kivételek, mindig nézzünk utána a szabályzatban). Így azért sokkal kevésbé stresszes a vásárlás.

shutterstock 331711208
  • A tervezés itt sem árt

A neten nehezebb elcsábulni, de azért nem árt, ha itt is van kéznél egy listánk. Így az egész bevásárlást lerövidíthetjük egy 10 perces elfoglaltságra, és a felszabadult időt azzal tölthetjük, amiről az ünnep igazán szól: pihenéssel, családi programokkal, nyugodt, meghitt készülődéssel.

A cikket a Brand & Content készítette a TESCO  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek