Hogyan lett az ördög italából a mindennapok ünneplésének szimbóluma?

shutterstock 728511391

Éjszakai szüret, síelés, úszás a jéghideg tengerben – a franciákat egyáltalán nem kell félteni, ha az újév megünnepléséről van szó. Megmutatjuk, hol és hogyan koccintanak a legszívesebben, és arra is kitérünk, hogy állunk itthon, ha pezsgőkultúráról van szó. Annyit már most elárulunk, hogy rég nemcsak az édes pezsgőről szól a világ.

Ha szilveszter, akkor pezsgőpukkanás – a világ nagy részén a gyöngyöző ital éppúgy az ünneplés része, mint a tűzijáték, a bőséges ünnepi vacsorák és a bulizás. De hogyan lett az „ördög italából” a fényűzés és a jólét szimbóluma?

A champagne-i borvidék egyik központja, Reims koronázási város volt, a pezsgőt eleinte „koronázási borként” fogyasztották. A gyöngyöző ital csak a király és közvetlen környezete számára volt elérhető, készítése a pórnép számára maga volt a titok, az ára pedig csillagászati volt. Az „ördög italának” is hívták, mivel a tökéletlen technológia miatt akkoriban 10 palackból az érlelés közben még hat felrobbant.

Elkezdődött a farsang

A farsangi időszak hagyományosan vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tart. A színes programokkal, tarka bálokkal és mulatságokkal zsúfolt időszak kedvelt itala a pezsgő. Szilveszter után nem kellett tehát sokat várnunk, hogy újfent szezonja legyen a gyöngyöző italnak.  

Cikkünk eredetileg 2018. november 26-án jelent meg, a farsangi szezon beköszöntével került újra címlapra (2019. 01. 21.).

Montagne de Reims, Franciaország
Montagne de Reims, Franciaország

Champagne vagy pezsgő?

Pezsgő: olyan szénsavat tartalmazó bor, amelyben a szén-dioxid alkoholos erjesztés során képződik, zárt palackban vagy zárt tartályban.
Champagne: A Reims és Epernay városok körül pontosan meghatározott területen termesztett, védett eredetű szőlőkből, tradicionális champagne-i metódussal készült borok.
A champagne alapborai Chardonnay, Pinot noir és Pinot meunier szőlőfajtákból készülnek. A champagne minimum 15 hónapig érik a palackban az erjedési folyamat után, ha nem évjáratos pezsgőről van szó. Évjáratos pezsgők esetén ez az idő legalább 36 hónap.

A pezsgő világhódító útja az 1730-as években indult. Sorra nyíltak a pezsgőházak Champagne-ban. Ezek egy része ma is kis családi vállalkozásként működik, míg mások világhírre tettek szert híres megrendelőiknek - uralkodóknak, államfőknek, hírességeknek és a filmeknek – köszönhetően (pl. Taittinger, Krug, Alfred Gratien, Veuve Clicquot, Piper-Heidsieck, Perrier-Jouët, Pol Roger, Moët&Chandon, stb.).

A technológia fejlődésével a pezsgőt pedig már nemcsak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, a világ számos területén megpróbálkoztak a pezsgőkészítéssel. Megjelentek a jóval olcsóbb tankpezsgők is, amelyeknél nem a palackokban, hanem hatalmas fémtartályokban (tankokban) zajlik a másodlagos erjedés. Ez költséghatékonysága miatt sokkal szélesebb körben elterjedt, mint a munka és időigényes hagyományos modell. Ennek ellenére a pezsgő az ünneplés és a fényűzés szimbóluma maradt: világszerte a korábban még luxusnak számító itallal kezdik az új évet, hogy az egész év jólétben teljen.

Mit csinálnak szilveszterkor a franciák?

Oké, hogy pezsgőznek – amit egyébként az év bármelyik napján, bármelyik napszakban szívesen megtesznek – de hogyan ünneplik az újévet? Az egyik legelterjedtebb szokás az otthoni vacsora és a házibuli. Általában megadják a módját az ünneplésnek: az esemény jellegétől függ, hogy mennyire kell kiöltözni, de a legtöbben szeretik kicsípni magukat akkor is, ha nem hagyják el a lakást. Az ünnepi menü alapvető fogásai közé tartozik a füstölt lazac, a libamáj, a többféle szarvasgombás étel, az osztriga (az ünnepek idején 80 ezer tonna fogy el belőle Franciaországban), a rák, néha a kaviár, és hát igen, a csiga is. És természetesen champagne kerül a poharakba, illetve Crémant (tradicionális eljárással, de a champgane-i borvidék területén kívül készült pezsgő).

shutterstock 68736751

A városlakók szívesen mennek éttermekbe, bárokba, színházba ilyenkor. Itt általában szigorúan vett dress code van érvényben, és mivel nagyon népszerűek ezek a programok, jó előre megveszik a belépőket, vagy lefoglalják az asztalokat.

Akárcsak Magyarországon, a szabadtéri ünneplés is nagyon kedvelt. Természetesen az utcai fesztiválokon is előkerülnek a pezsgők. Sok turista bakancslistáján foglal el előkelő helyet a legendás párizsi szilveszter. A buli általában este 9-kor indul a Champs-Elysée-n, később tűzijáték és a Diadalívre vetített fényshow következik, éjfélkor pedig természetesen pukkannak a pezsgők. (Az utóbbi években terrorveszély miatt az ünneplés bizonyos elemei kimaradtak.) A hangulat garantált, de a hatalmas tömeg is, ezért csak annak érdemes belevetnie magát az utcai ünneplésbe, aki bírja az ilyet. Világhírű a Cannes Dance Fire nevű tűzijáték is, ahol a párizsinál jóval enyhébb időben, a tengerparton zajlik az évbúcsúztatás.

Sokan töltik a szilvesztert így: nappal sportolnak, éjszaka pedig nem fogják vissza magukat, ha a bulizásról van szó. Courchevel és Tignes resortjai például DJ-s partikat szerveznek, fényshow-val és tűzijátékkal.

Persze vannak ezeknél furcsább szokások is. A Plérin és a Saint Cast le Guildo nevű városkák lakói a turistákkal együtt csobbannak egyet a tengerben december 31-én. A 'Bain Saint Sylvestre' nevű rendezvényen persze akkor is megéri részt venni, ha nem csábít minket a jéghideg víz, koncertek, sokféle étel és persze forró ital is van. Egy sor másik településen - Roscoff, Dieppe, Etretat vagy Fécamp - inkább az újév első napján mennek strandolni.

A Pireneusokban fekvő Viella falu egyik pincészete, a Crouseilles hagyományosan éjszakai szüretet szervez, amihez bárki csatlakozhat. A munka után szilveszteri vacsora és mulatozás következik, az év „utolsó” szőlőfürtjeiből pedig eredetvédett, különleges, édes bor készül, a Saint Sylvestre Pacherenc.

Már nemcsak az édes a nyerő

„Évente több mint 20 millió palack pezsgőt bontunk fel Magyarországon, az egy főre jutó mennyiséggel épphogy lemaradunk a nemzetközi top 10-es listáról” - mondja Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet termékmenedzsere. „A legnagyobb mennyiségben a tartályban készült édes pezsgők fogynak. Ennek az egyik oka az árfekvés, a másik pedig az, hogy a magyar fogyasztók szeretik az üde, friss, könnyed, gyümölcsös pezsgőket - ezeket ismerték meg korábban.”

Az eső magyar pezsgőgyár, a Hubert Pozsonyban létesült, és a mai napig működik. De készült pezsgő Tatán, Pécsen, és ha minden igaz, Sümegen is. Budafok, akkori nevén Promontor a 19. század végén lett a hazai pezsgőgyártás fellegvára.

20 év alatt 10 pezsgőpincészetet alapítottak, de a gazdasági világválság, és az első világháború miatt végül csak kettő tudott talpon maradni: a Törley és a Francois. A második világháborúban a Francois pincészetet bombatalálat érte. Megsemmisült, de 1982 óta újra működik.

90 százalékban magyar pezsgőt iszunk, és a korábbi évekhez képest egyre bátrabban ismerkedünk a nyerspezsgőkkel és a száraz pezsgőkkel. „Egyre többen fogyasztanak száraz pezsgőket, egyre többen néznek utána, hogy készülnek ezek az italok, milyen eljárások léteznek” – folytatja a termékmenedzser.

A legdinamikusabban a palackban erjesztett, tradicionális eljárással készülő pezsgők piaca fejlődik. A Brut Nature, vagyis a legszárazabb, literenként maximum 3 grammnyi cukrot tartalmazó pezsgő pályafutása is kezd itthon beindulni. Sokan erre esküsznek, mások szerint a Brut-ben levő néhány grammnyi cukor (maximum 12 gramm per liter) szükséges ahhoz, hogy szép, kerek egyensúlya legyen a pezsgőnek, megint mások a barátságosabb, ennél is magasabb cukortartalmú Extra dry-t kedvelik, mondja Lőrik Tamás.
„15-20 évvel ezelőtt az édes pezsgő volt a piacvezető. Ez most is igaz, de a száraz pezsgők fogyasztásának aránya növekedésnek indult.”
És ne felejtsük el, hogy az utóbbi évek nagy kedvencei lettek a rozéborok, ehhez kapcsolódóan a rozépezsgő is kedvelt itallá vált.

shutterstock 268659329

Hétköznap még kevesen pezsgőznek

A pezsgő nálunk is a szilveszter kötelező kísérője. Míg Párizsban nem számít eretnekségnek egy hétköznapi ebédhez elkortyolni egy pohár pezsgőt, Magyarországon a szilveszteren kívül évente egy alkalom van az évben, amikor az emberek biztosan fogyasztanak pezsgőt: a születésnapjuk. A fogyasztási adatokból látható azonban, hogy ez is változik, mondja a termékmenedzser.

„Marlene Dietrich azt mondta, hogy a pezsgő minden napot vasárnappá varázsol. Egyre többször fordul elő, hogy nem kizárólag ünnepi italként tekintünk a pezsgőre. Sok wellnesshotelben kínálnak egy pohár száraz pezsgőt a reggelihez, és egyre több vendéglátóhelyen lehet csak egy-egy pohárral is kérni a gyöngyöző italból”.

Pezsgővel egy konkrét menüsort is végig lehet kísérni: az egyik legjobb aperitif ital egy jó száraz pezsgő, ami nem terheli le az ízlelőbimbókat, a savassága pedig serkenti az emésztőrendszert. Egy könnyed félszáraz pezsgővel salátákat, tenger gyümölcseit is lehet fogyasztani, de egy száraz, kicsit zamatosabb pezsgőt akár zöldfűszeres tésztaételek mellé is adhatunk. A tartalmas, édes desszertekhez édes pezsgőt érdemes fogyasztani – adott néhány tippet a termékmenedzser.

A cikket a Brand & Content készítette a Törley Pezsgőpincészet megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek