10 tanács, hogy gombával csak ételként találkozzon!

shutterstock 734644240

Emlékszik arra a mesére, ami arról szól, hogy elered az eső és az erdő állatai egy gomba alatt keresnek menedéket, ami csak nő, nő, nődögél? Ezzel a kedves kis történettel megalapoztuk a gombákra vonatkozó ismereteinket, megtudhattuk, hogy a gombák a nedves közegben érzik jól magukat.

Később megtanulhattuk (jó esetben nem a saját bőrünkön), hogy nem csak az erdei gombákkal van ez így. Ha a bőrünkön, intim testtájunkon megjelenik a gombás fertőzés, hasonló körülmények között szépen nődögél.

De mit tehetünk akkor, ha gombákkal a későbbiekben is csak a mesében, erdőben vagy ételként szeretnénk találkozni? Hogyan szabadulhatunk az intim tájakon felbukkanó gombától és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a jövőben a fertőzést?

1. Ha már megvan a baj, ne várjunk arra, hogy majd magától elmúlik!

Amennyiben először járt pórul, mindenképp keressen fel egy orvost! Semmiképp se kezdje meg a kezelést, ha babát vár vagy szoptat, ha lázas vagy fájdalmai vannak. Ha korábban előfordult önnél hüvelygomba, keressen fel egy gyógyszertárat! Ha bizonytalan, egy patikában vásárolható gyorsteszt segít eldönteni, hogy gombás vagy bakteriális fertőzéssel áll szemben.

2. Határozza meg, hány napot szán a gyógyulásra!

Bár a hüvelygombás fertőzés sok kellemetlen tünettel járhat, a jó hír az, hogy nagyon könnyedén ki tudjuk választani a megfelelő készítményt és kezelni magunkat.

shutterstock 650121640

Ízlésünknek és türelmünknek megfelelően választhatunk 3 napos és azzal megegyező hatékonyságú 1 napos, belső terápia közül is. Amennyiben a szeméremajkak enyhén duzzadtak, vagy az intim tájon viszketést tapasztal, mindenképp olyan terméket válasszon, amely tartalmaz krémet is!

3. Ha a panaszai a kezelés után is fennállnak, forduljon orvoshoz!

A sikertelen kezelés hátterében álló tények feltárása nem az önjelölt magándetektívek tisztje! Ha gyakran megjelenik vagy két hónapon belül kiújul, vagy a kezelés ellenére a tünetek három napon belül nem enyhülnek, esetleg egy hét után sem múlnak el, mindenképp orvoshoz kell fordulnia!

4. Vissza az egyensúlyhoz!

Maga a tény, hogy gombás fertőzés jelentkezett, arra utal, hogy „odalent” elromlott valami. A hüvelyben békésen, nem sok port kavarva egy csomó jószándékú baktérium és mikroorganizmus van (laktobaktériumok), melyek arra tették fel életüket, hogy fenntartsák a természetes és egészséges hüvelyi környezetet.

Őket összefoglaló néven hüvelyflórának nevezzük. Igen ám, de ahogy az élet minden területén, itt is megtalálhatók a „rosszfiúk”. Ha van elég laktobakériumunk, azok képesek ellensúlyozni a rossz baktériumok jelenlétét.

Hüvelyi fertőzések után, közvetlenül a gyógyító kezelés befejezését követően használjon probiotikumtartalmú hüvelykapszulát! Ez segít megelőzni a hüvelyi fertőzések kiújulását, védőgátat képez a hüvely nyálkahártyáján, valamint visszaállítja a természetes hüvelyi környezetet. Célszerű egy kifejezetten a fertőzések esetére kifejlesztett intim mosakodóra is beruházni!

shutterstock 703221130

5. Fókuszáljon a megelőzésre!

Vegye sorra, hogy mit rontott el! Illatosított termékeket használt az intim tájékon és a környékén? Nem cserélt elég gyakran tampont vagy betétet? Siettében nem vette át alsóneműjét edzés után? Esetleg egy hosszú nap után sokáig ázott a forró kádfürdőben?

Antibiotikumot szedett, de nem gondoskodott minden testrésze probiotikus védelméről? Vegye sorra mindazon tényezőket, amelyek ide vezethettek és változtasson a jövőben rajtuk! Természetesen vannak olyan okok is, melyek ellen mi magunk vajmi keveset tehetünk. Ilyenek a hormonális változások (például a terhesség alatt) és a sok stressz. Ilyenkor minden erőnkkel a megelőzésre koncentráljunk! Kerüljük a fertőzés szempontjából veszélyes helyeket és szituációkat és fordítsunk az eddiginél jóval nagyobb figyelmet az intim higiéniára!

6. Szexi vagy nem szexi?

Talán nem is gondolná, hogy az alsóneműnk megválasztásának mekkora szerepe van. Nem azt mondjuk, hogy csak a „nagyibugyi” a kívánatos, de a jól megválasztott anyagú és fazonú alsó jó szolgálatot tesz. Ugye azt nem kell mondanunk, hogy minden nap vegyünk fel tiszta alsóneműt? De milyen is legyen?

A pamutból készült, lazább bugyi ideális választás. Természetesen az anyaga tartalmazhat néhány százalékban poliamidot, hiszen így jobban illeszkedik. Rossz híreink vannak viszont a tanga és csipke szerelmeseinek, különösen a csipkés tanga pártolóknak! Ezeket jobb, ha a hétköznapokon hanyagolják és csak „éles bevetéskor” optikai tuningként használják. A tiszta műszál nem szellőzik, a tanga fazon pedig a végbélnyílás és a hüvely között segít a kórokozóknak eljutni egyik nyílástól a másikig. Ha nem tud lemondani róla, amikor csak alkalma van, használja a bidét és mindig legyen önnél bőrbarát, illatanyagoktól mentes nedves törlőkendő az alsó fertály tisztán tartása érdekében.

7. Törölköző vagy türülköző?

Baráti társaságokban a tisztálkodás után használt, testünk szárításáért felelős textildarab neve gyakori vita (lásd még: kenyércsücsök-sercli-dumó kérdéskör). Mindegy is, mi a neve. A lényeg az, hogy mindig szárazat használjunk, mindig a sajátunkét (tegye a szívére a kezét: önnel is előfordult, hogy a sajátja nem volt kéznél és egy családtagét „vette kölcsön”?). Mossa magas hőfokon és használjon több darabot is: egyet fejtől derékig, egyet az intim tájék törlésére, egyet pedig a lábához! Így csökkentheti az esélyét annak, hogy a kórokozók teste másik helyrajzi számán telepedjenek le.

shutterstock 596781644

8. Pancsolás és úszás

Arról már esett szó, hogy a forró ülőfürdő könnyen megboríthatja oly kényes egyensúlyunkat. De mi a helyzet az uszodával, stranddal és gyógyvizekkel? Az úszás az egyik legegészségesebb sport, a fertőzéstől való félelem miatt lemondani róla badarság lenne! Viszont van néhány alapszabály, amit ha betart, a nyaralásról, hétvégi wellness kikapcsolódásról fertőzés nélkül, jó élményekkel térhet haza. A vizes fürdőruhát azonnal cseréljük le szárazra, amikor kijövünk a vízből. Jó-jó tudom, az ideális bikiniből csak egy van és be kellett járni érte rengeteg boltot, mire megvásárolta. Keresse elő erre a célra a két évvel ezelőttit! A toalett, zuhanyzó is időzített bomba! Alapos kézmosás, papucs viselése és altestünk megkímélése a WC kagylóval való érintkezéstől a legjobb védekezés!

9. Intim pillanatok

A felnőttkorral együtt jár, hogy nem csak magunkért, hanem másokért is felelősek vagyunk. Ahhoz, hogy az együttlét ne okozzon kellemetlenséget sem önnek, sem partnerének, mindig gondoskodjanak a megfelelő védelemről! Ha összeszedett egy gombás vagy bakteriális fertőzést, mindenképp szóljon párjának! A gombás fertőzés a férfiaknál ritkábban okoz panaszt, így előfordulhat, hogy pingpongozni fognak a fertőzéssel, azaz mindig visszafertőzik önt. Ha még nincs túl a fertőzésen, a kezelés alatti néhány nap szóljon az önmegtartóztatásról. Ha megszűntek a panaszai és partnere is megkapta a szükséges kezelést, már semmi akadálya nincs a hancúrozásnak!

10. Élvezze az életet!

Az nem lehet, hogy egy sor élvezetről (úszás, sport, szex) azért mondjon le, mert retteg a fertőzésektől! Az egészséges, kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben! A fertőzések megelőzésének aranyszabálya a kiegyensúlyozottság: táplálékunkat, a fizikai aktivitást, lelki békét és hüvelyünk ph-ját tekintve. Szánjon időt magára!

MAN szám: L.HU.COM.CC.07.12.2017.1400

A cikket a Brand & Content készítette a Canesten  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek