Ünnepi fotózás: így lesz szép a gyerek és a halászlé a képeken

A karácsony a nagy családi fotózások ideje, és profi felszerelés hiányában egyáltalán nem könnyű olyan képeket készíteni, amin mindenki, és az ünnepi vacsora viszonylag jól néz ki, és amit szívesen mutogatunk sok-sok év múlva is az ismerősöknek. Profik adnak tippeket, hogy drága felszerelés nélkül is vállalható fotók készüljenek.

Valószínűleg ismerős a szituáció: alakul a hangulat szenteste, jó esetben mindenki lejött a karácsonyt megelőző stresszről, megérkezett az utolsó pillanatban megrendelt ajándék is, nem égett oda a pulyka, stb. Előkerülnek a fényképezőgépek és a telefonok, és azt gondoljuk, ellőttük az évszázad családi képeit. Aztán másnap nem értjük, hogyan készülhettek netes fotobomb-bajnokságra is esélyes képek, miért nem látszik semmi a gyerekből, a töltött káposztából, és miért lóg be a széléről nagypapa. Elmondjuk, hogyan tehetünk ez ellen.

A tökéletes spontán kép egy mítosz

„A legtöbbször a telefonok nagylátószögű kameráját használjuk, pedig sokkal jobbak azok a kompozíciók, amikor zoomolunk” – mondja Kalló Péter, a Sziget fotós művészeti vezetője. A nagylátószögű képeken kicsi lesz az ember, és nagy lesz a tér. Ezt erősíti, hogy a kép készítője automatikusan közel megy az alanyához, és az eredmény az ún. hordóeffektus lesz, ami azt jelenti, hogy az arcvonások eltorzulnak, „hordószerű” lesz az emberek feje, és egy karácso

Fotó: Kálló Péter
Fotó: Kálló Péter

nyi fotózásnál pont nem az a cél, hogy ijesztőek legyenek a szereplők a képen. Ha zoomolunk, akkor viszont közelebb is mehetünk. Bele kell menni a családi eseményekbe, persze nem úgy, hogy valakinek az arcába szorítjuk a kamerát.

Mindenki próbál szuper spontán képeket csinálni, de általában a legprofibb fotósok sem úgy fotóznak, hogy hagyják, hogy csak úgy történjenek a dolgok. Nyugodtan meg lehet kérni az alanyt, hogy egy kicsit nézzen bele a kamerába, tanácsolja Kalló Péter. Ültessük le nyugodtan a gyereket vagy a nagymamát a karácsonyfa elé. Ha pedig „tömeget” fotózunk, akkor „zsúfoljuk” az embereket minél kisebb helyre, kérjük meg őket, hogy ugorjanak fel, nyújtsák ki a kezüket, kiabáljanak, stb.

Még egy családi fotózásnál is zavarba jönnek egy kicsit az alanyok, ezért fényképezzünk folyamatosan. Így megszokott tevékenységgé válik, egy idő után nem figyel senki ránk, és igazán intim pillanatokat lehet elkapni.

shutterstock 520327045

A kevesebb több

Válasszunk indifferens hátteret! Felejtsük el a retró pálmás hawaii tapétát, a viszonylag egyszerű hátterek a nyerők. Fontos, hogy minden apró részletre figyeljünk: a függőleges, oszlopszerű tárgyakra különösen, hogy ne szülessenek olyan képek, amelyeken a nagyi fejéből kiáll a lámpa, stb.

Azt senki sem várja el, hogy sötétben jó képek készüljenek, ez fizikailag lehetetlen, a legjobb gépekkel is. Ha vakuzunk, és nem akarunk vörös szemeket a fotókon, érdemes a fényképezőgép vagy a telefon vakujához egy kis fehér lapot tenni, hogy eltereljük a fényét, mondja a fotós. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az egyik kezünkben van a gép, a másikban a kb. 10 cm-es papírlap (pauszpapír vagy sütőpapír is lehet), amivel 45 fokban felfelé irányítjuk a fényt.

Ha csak a karácsonyfa égői világítanak, vagy a kézben fogott csillagszóró, akkor az arcokon nem lesznek szép fények. Sose világítsuk meg gyertyával egymás arcát, egyrészt azért, mert veszélyes, másrészt azért, nem elég erős a fényük, érdemesebb nagyobb fényforrással világítani. Ha profibb gépünk van, karácsonyi képeken szépen mutat a bokeh-effektus (az életlen területeken kialakuló fényfoltok).

Végül az sem mindegy, mit veszünk fel. Öltözzünk akár a karácsony aktuális divatszíneibe, vagy csillogó rénszarvasos szettekbe, tartsuk szem előtt, hogy a feltűnő mintázatú felsők elvonják a figyelmet az arcokról. Persze lehet, hogy kifejezetten ez a cél, ha azonban távoli rokonoknak küldjük az ünnepi fotókat, legalább ezeken lássanak minket rendesen.

Ételfotózás előtt tartsunk főpróbát

Fotó: Szendeff Lőrinc - Bikatöke Facebook
Fotó: Szendeff Lőrinc - Bikatöke Facebook

Mizik Marcell (ASM Fotó) azt tanácsolja, hogy tartsunk „főpróbát”, és ne szenteste kezdjünk el kísérletezni a fényekkel és a beállításokkal. Ha még nem tettük meg eddig, érdemes előre tanulmányozni a gép használati utasítását, és beállítani a fehéregyensúlyt.

Szendeff Lőrinc gasztrofotós szerint az első lépés az legyen, hogy fejben megtervezzük a kompozíciót, és azt is átgondolhatjuk, melyik fogásnak milyen tálalás, tányér, stb. „áll jól”. Nincs szükség díszgömbökre, karácsonyi ágakra, stb., ezek elvonják az ételről a figyelmet, és túl giccsessé teszik a fotót. Minél szebb az étel, annál kevésbé kell elterelni róla a figyelmet, viszont a kevésbé fotogén fogásoknál, amelyeknél az étel maga nem tudja elvinni a show-t, bátrabban lehet tányért, kiegészítőket választani. Így pl. a halászlé már csak a fotó egy részeként működik, de a végeredmény izgalmas lesz.

A fényekre az ételek fotózásánál is nagyon kell figyelni. Ha megoldható, érdemes inkább a karácsonyi ebédnél fotózni, nappali fényben. Este mindenképp kell egy erősebb lámpa, de lágyítani kell a fényt valamivel, pl. egy nagyobb fehér papírlappal. Felejtsük el az íróasztali lámpát, ha ezt irányítunk az ételre, csúnya árnyékokat eredményez. Az otthoni villanykörtéknek egyébként melegebb a fénye, mint a fotóslámpáknak, ami egy karácsonyi ételfotózásnál kifejezetten előny.

Lőrinc szerint a legnyerőbb a 45 fokos szög, így kap fényt az étel oldalról is és felülről is. Ha a fényt sikerült lágyítani, akkor a fénnyel szemben, az étel másik oldalán „deríthetünk” is, visszaverhetjük a fényt az ételre egy fehér kartonlappal. Ha csak egy kisebb sütit akarunk lefotózni, elég egy A4-es lap erre a célra, de ha egy egész terítéket, akkor egy nagyobb, fehér, egynemű tárgyra is szükség lehet. Erre egyébként egy fehér fal is alkalmas.

shutterstock 519110032

Végül ne felejtsük el: a karácsonyi képeknél nem az a lényeg, hogy elérjünk egy olyan a profi fotóstílust, amely a műtermi körülmények között készült képek jellemzője, hanem a „spontaneitás”. A funkció a dokumentáció és a humor, ha nagyon hivatalosan fogalmazunk, vagyis az, hogy milyen volt a Gyurika a rénszarvasos pulcsiban. Ami miatt 10 év múlva nagyon utálni fog minket, de ez most egyelőre mindegy.

Milyen formában adjuk át fotóinkat?

Email-ben átküldeni néhány fotót a karácsonyfa alatt állva nem túl meghitt, valamint nem is biztos, hogy a nagyszülők a későbbiekben is meg tudnád nézni őket, amikor nem vagyunk a közelben, hogy megmutassuk nekik. Ezért mindenképp jobban járunk, ha kinyomtatjuk. Ennél a pontnál viszont nem kell a szakadós nejlon fotóalbumokra szorítkoznunk, szerencsére rengeteg kreatív módja van manapság annak, ha fényképeket akarunk ajándékozni. Készíthetünk bekeretezett montázst a képekből, nyomtathatunk ruhadarabokra, vagy akár összeállíthatunk egy saját könyvet is. A képek kiválogatása ráadásul a családot is remekül összehozza már az ünnepek előtt.

Ajándékozzon egyedi fotókönyvet!

Készítsen egyedi ajándékot családtagjainknak, barátainknak is! Az elkészítéshez nincs szükség különleges eszközökre, elég ha kiválogatjuk és a képeket a számítógépünkön, és letöltjük a Cewe honlapjáról a fotókönyv szerkesztéséhez szükséges szoftvert. Ha ez megvan, egy-két szabad este alatt összeállíthatjuk saját könyvünket.

A cikket a Brand & Content készítette a CEWE megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra