Pólósok vaksétája kutyával

Olimpiai bajnok vízilabdázóink vakvezető kutyára bízták magukat, pórázt fogtak, fehér bottal tájékozódtak.

vakvezeto_mEgy ilyen kutyakölyköt örökbe is fogadtak, és vállalták, hogy fizetik több millió forintos taníttatását. Így szeretnének másokat is ösztönözni, hogy támogassák a vakvezető kutyák képzését.

Virágáruslány szerepében: Varga Dénes

Gergely István, Madaras Norbert, Varga Dániel és Varga Dénes megtapasztalhatták, hogy milyen akadályokkal kell megküzdenie a mindennapokban egy látás nélküli embernek, s milyen az, amikor a biztonságot egy kutya nyújtja.

A kiképzők vezette vakvezető kutyák néhány perces bemutatója után pólósaink Szása kutyával mentek végig az akadálypályán. A feladat: bekötött szemmel épségben átjutni lépcsőkön, megkeresni a buszmegállót, és ülőhelyet találni a padon, majd a kutyus megjutalmazása után, újabb akadályokat leküzdve megérkezni a "virágárus kislány bódéjához", ahol ezúttal Varga Dénes kedélyes csevellyel vállalta magára a szerepet.

Pólósaink sajátos technikával kezelték a feladatot. Varga Dániel vívó mozdulatokkal igyekezett letapogatni az akadályokat, Gergely István sportemberhez méltó bátorsággal, tempósan pásztázta végig a pálya teljes keresztmetszetét, Madaras Norbert pedig a feladat végén, alig tudott elszakadni Szásától.

{gallery}vakvezeto{/gallery}

Kevés a civil támogató

A Somlai Angyalka Alapítvány célja hogy látássérült embereket támogasson a független, önálló, élhetőbb élet megteremtésében, egy hűséges, jószívű látótárs, egy vakvezető kutya segítségével.

Az alapítvány 2003 óta foglalkozik vakvezető kutyák kiképzésével, és leginkább pályázati pénzekből, adományokból meríti anyagi erejét. Az utóbbi időben azonban civil támogatókból egyre kevesebb van, miközben több száz látássérült vár jelenleg is kutyára.

Az alapítvány munkáját évek óta a Vodafon támogatja, így az eseményen Kemény Dénes szövetségi kapitány Gothárdi Ibolyával, a cég HR- vezérigazgató-helyettesével egy speciálisan képzett kutyát adott át új, látássérült tulajdonosának. Egy vakvezető kutya két éves taníttatása több mint kétmillió forintba kerül. Korábban évente az alapítvány 10 kutya kiképzését tudta vállalni, az idén úgy tűnik, csak a felére jut pénz. Ezért szerettek volna vízilabdázóink egy kiskutya örökbefogadásával segíteni és felhívni a figyelmet a támogatás szükségességére.

Ma hazánkban 100-120 speciálisan képzett kutya dolgozik. A vakvezető kutya az egyetlen olyan állat, amelyre döntést bízhat a gazdája. Segítségével biztonságban intézheti mindennapos feladatait, juthat el iskolába és munkahelyre.

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Mustra