Esélyt a képességeknek - Tanulj és okosodj tábor 2010 július

Közel 20 diák vett részt az Esélyt a képességeknek program idén 6. alkalommal megrendezett tehetséggondozó táborában. A táborban jó eszű, tanulókörnyezetükből kitűnő vagy valamilyen területen kiemelkedő adottságokkal bíró, szociálisan hátrányos helyzetű 9-11 éves gyermekek nyaraltak és okosodtak. A táborlakók több mint fele cigány származású tehetséges kisdiák.

2005 óta csaknem 100 gyerek vett részt az Őrségben szervezett Tanulj és okosodj táborokban. A gyerekeket a program kritériumai szerint választották ki, és közülük kerülnek ki később a tartós támogatásba bevont legrátermettebbek. A tábort követően környezettanulmány, a gyermekek pedagógusaival is folytatott beszélgetések után a legjobbak bekerülnek az Esélyt a képességeknek ösztöndíjasai közé. A Családjainkért Alapítvány 2006-ban kötötte meg az első támogatási szerződéseket a gyerekekkel illetve családjaikkal.

A gyermekek 18 éves koráig, továbbtanulásukig vagy akár pályaválasztásukig terjedő időszakra tervezik ezt a fajta támogatást. A szabályos szerződés keretében nyújtott rendszeres tanulmányi támogatást testre szabottan állapítják meg, a gyermek képességeihez, iskolai és lakókörnyezetében meglévő szakköri és egyéb lehetőségekhez igazítva. Fontos elv, hogy a gyermekeknek évről-évre egyéni vállalást kell tenniük a saját képességeik fejlesztését szolgáló területen.

„A további támogatásra csak azután születik újabb kötelezettségvállalás, hogy ha a vállalt feladatok teljesítésről meggyőződhettünk” mondta el Szimlerné Medveczky  Andrea, a program vezetője, az alapítvány munkatársa.

„Sokat kéktúráztam, és a túra által érintett falvakba jellemzően a faluvégi cigánysoron vezetett be az út - meséli Balogh László, a Családjainkért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Jó harminc éve fogalmazódott meg a szándék, hogy valamit elindítsunk, amellyel jó eszű, szegénysorú gyerekek boldogulásának útját egyengethetjük. Az álom megvalósulásához a keretet a Nagycsaládosok Országos Egyesületének alapítványa adta. Keményen dolgozunk azért, hogy támogatót szerezzünk minden jobb sorsra érdemes gyermek ösztöndíjának biztosításáért. Hiszen a program elnevezése: Esélyt a képességeknek.” - mondja  Balogh László.

Az Esélyt a képességeknek programról

A Családjainkért Alapítványt 1991-ben hozta létre a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) azzal a céllal, hogy munkájával anyagi segítséget nyújthasson az Egyesület tagcsaládjainak.

Az Esélyt a képességeknek programot 2005-ben indította el az alapítvány olyan szociálisan hátrányos helyzetű tehetséges 10 és 18 év közötti gyermekek támogatására, akiknek családi háttere nem teszi lehetővé, hogy a gyermek képességeihez mérten képezze magát és jusson a továbbtanulás, szakmaválasztás esélyeihez. Az Esélyt a képességeknek program keretében az alapítvány ehhez nyújt segítséget ösztöndíj jellegű anyagi támogatással.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek