Van jó street food a belvároson kívül is?

Mondd meg te. Na jó, mi is segítünk: kipróbáltuk a XVI. kerületi Kalózt, a IX. kerületi Bodegát és a XV. kerületi Kemencés pizzát. De tuti nem csak ezek a helyek jók távol a belvárostól, segíts őket megtalálni!

A belváros tele van remek street foodot áruló helyekkel, kis túlzással ha eldobsz egy követ betöröd egy menő foodtruck ablakát. De hiszem, hogy nem csak itt lehet igazán jó hamburgert vagy pizzát enni Budapesten, hanem a külvárosban is. Én most hármat próbáltam ki közülük, és arra kérlek, ha tudsz ilyen helyeket, ne tartsd meg őket magadnak. Gyűjtsük össze együtt a külváros legjobb street food helyeit!

Mit az, hogy street food?

Mivel divatos kifejezés, minden második étterem így hívja magát, akkor is, ha egyébként esélyed sem lenne az utcán megenni az ételeiket. Én most azt értem alatta, ahol olyan ételeket lehet kapni, amit evőeszköz nélkül is normálisan el tudsz fogyasztani, legyen az hamburger, pizzaszelet, de felőlem lehet gyros vagy lángos is. A lényeg, hogy szerinted kiemelkedően jó legyen, olyan, ami felveszi a versenyt a belváros befutott street food helyeivel.

Kalóz Burger and More

Milyen? Dizájnos bódé pár asztallal és székkel, és olyan hamburgerrel, ami a belvárosban is simán megállná a helyét. Többször ettem már itt, minél egyszerűbb burgert választasz, annál jobb. Finom (és állítólag angus) a marhahús, jók a szószok – a bárányburgerben például nagyon eltalálták a mentás joghurtot, klassz keleties beütést kap tőle. Ha mindenképp akadékoskodni akarok, burgertípustól függetlenül a szósszal, – meg úgy általában minden egyéb összetevővel –, mindig túl nagylelkűen bánnak. Ami egyrészt szimpatikus, másrészt viszont az az eredménye, hogy a végére atomjaira hullik az ember kezében a buci.

A krumpli ropogós, fűszeres, jó, de érdemes hozzá valami szószt kérni, nélküle azért száraz. Vegáknak kecskesajtos burger van (de a krémes sajtnak hála még jobban szétmállik a kezedben), egészségesen élőknek pedig buci nélkül, salátaágyon, tükörtojással is elkészítik a húspogácsákat. A személyzet kedves csak nagyon túlterhelt, egy tavaszi hétköznap kora este voltunk, bőven kellett 20 percet várnunk mire elkészült a rendelésünk.

Mennyiért? A legolcsóbb a Matróz burger 990 forintért, angus marha, saláta, öntet és sült hagyma van benne, a legdrágább a kecskesajtos Vega 1990 forintért. Kis adag krumpli 300 forint, nagy adag 450 forint. A teljes étlap a Facebookon.

Hol van? A XVI. kerületben, a Szilas-menti bringaút mellett. Az Örs vezér tértől végig bringaúton is lehet jönni, vagy a HÉV-en lehet bicajt szállítani, ha csak itt tekernél egyet. Amit egyébként nagyon ajánlok, az út egyik végén a Naplás-tavat találod, a másik végén pedig játszóteret, szabadtéri edzőtermet, bringás ügyességi pályát és a Kalóz Burger and More-t. Aki busszal jönne: az Örstől a 174-essel vagy 31-essel lehet jönni, az Állás utcai megállónál kell leszállni, innen pár lépés a hamburgerező.

Bodega Vágóhíd

Milyen? A belső tér egy hamburgerező és egy autójavító műhely szerelemgyereke nyersbetonnal, alkatrészekkel és plakátokkal. És bár ilyen felvezetés után talán nem erre számítanál, az összhatás kifejezetten dögös. A nagy ablakok miatt világos, barátságos odabent is, de jó időben ki lehet ülni a teraszra. Igaz, a közeben zajló építkezés miatt ez nem lesz annyira hangulatos. A burgerüket többen dicsérték (nyilván ezért jöttünk el tesztelni), de összességében átlagosnak mondanám. A hús tényleg nagyon finom, de itt meg épp hogy száraznak éreztem az összhatást – pedig Balkán burgert ettem, volt benne ajvár is, feta is, bacon is. De nézzük a jó oldalát: nem esett szét a kezemben.

A krumpli jó fűszeres, viszont túl van sütve, baromi száraz. Ami pozitív, hogy sokféle szósz közül lehet választani (kéksajtos, fűszeres majonéz, jalapenós ketchup), amivel fel lehet javítani a krumplit. Egy fokkal egészségesebb köretnek van coleslaw saláta is, ez rendben volt. Az áraik barátságosak, nincs túl messze, nagyon kedves a kiszolgálás és hangulatosan össze van rakva a hely, egy próbát megér, hátha csak én vagyok túl akadékoskodó.

Mennyiért? A legolcsóbb, alap hamburger 1100 forint, a legdrágább a Balkán burger 1400 forintért. Nagy krumpli 500 forint, cloeslaw saláta 350 forint, szószok 150 forint. A teljes étlap itt

Hol van? A IX. kerületben, a Közvágóhíd mögött egy új építésű társasház aljában, a pontos cím Nádasdy utca 12. Ha ránézel a térképre, ez nem esik annyira ki a városközpontból mint a cikk másik két szereplője, de akár az 1-es, akár a 2-es villamostól sétálsz ide (előbbiről a Mester utca/Könyves Kálmán körút, utóbbiról a Millenniumi Kulturális Központ megállónál szállj le), nagyon is meglesz a külváros fíling elhagyatott gyártelepekkel és építési telkekkel.

Kemencés Pizza

Milyen? Egy darabka Olaszország Rákospalotán: nem csak ami a kemencét, a pizzatésztát és az alapanyagokat illeti, hanem az egész hely családias hangulata, és a tulajdonosok mentalitása is olyan, mintha a kedvenc római pizzázómba tévedtem volna be a Trasteverén. "Annyira finom és annyira egyszerű, mégis annyira kevés a jó. Szeretnénk kitölteni az űrt, reméljük sikerül" – írják magukról a honlapjukon. Tekintve, hogy a Dining Guide idei gáláján ők kapták a legjobb street food helynek járó díjat, nyilván nem én vagyok az első aki ezt írja, de öröm látni, hogy amit szeretnének, azt becsülettel teljesítik is. 

Az érdeklődés óriási, szombaton fél-egy óra várakozás teljesen átlagosnak számít. Ha te nem akarsz hozzám hasonlóan hosszasan téblábolni a meglehetősen kicsi pizzázóban, érdemes előre odatelefonálni nekik, és percre pontosan meg tudják mondani mikor mehetsz a pizzádért. (És nem csak hogy megmondják, de be is tartják a vállalt időket – ebben mondjuk nem felelnek meg az olasz sztereotípiának.) A pizzát el is viheted, vagy ha éppen van hely az öt szék egyikén, helyben is megeheted. 

És hogy magáról a pizzáról is meséljek kicsit: a tészta klasszikus nápolyi stílusú, kemencében ropogósra sütött, a széle kifejezetten finom – és ez tőlem tényleg nagy szó, mert általában azt mindig otthagyom a tányéromon. A feltétek közt sok kifejezetten a magyar ízlésnek megfelelő – ilyen a kolbászos-tarjás-lilahagymás, vagy a tejfölös-csirkemelles-baconös-kukoricás –, de vannak autentikus olasz ízesítésűek is, ezek közül a négysajtos jött be nagyon. De abban is inkább magyarosak, hogy elképesztő gazdagon megpakolják a pizzákat. A végeredmény egy nagyon szerethető magyar-olasz hibrid – szerintem mindkét nép pizzafogyasztási szokásaiból a legjobbat teszik bele. 

Mennyiért? A legolcsóbb pizzájuk elméletileg a 26 centis Margarita 899 forintért, a legdrágább például a 45 centis Prosciutto (paradicsomszósz, mozzarella, pármai sonka, ruccola, aszalt paradicsom, parmezán van rajta), de ottjártunkkor annyira nagy volt a pörgés, hogy csak 32 centis pizzákat lehetett kérni, ezeknek az árai 1399-2199 forint között alakulnak feltéttől függően. A teljes étlap itt.

Hol van? A XV. kerületben, békés, kisvárosias hangulatú környezetben, a pontos címe Fő út 39. Megközelíteni például az Örs vezér térről induló 131-es és 231-es buszokkal, vagy Újpest-Központ metrómegállótól, a 170-es, a 104A, vagy a 204-es busszal lehet. Az Örsről fél óra a menetidő, Újpestről csak tíz perc. Ha nem erre laksz, és csak a pizzáért elutazol idáig, ajánlom, hogy sétálj egyet a könyéken. Hangulatos hely, a pizzázótól pár lépésnyire magasodó látványos Magyarok Nagyasszonya templommal. 

Rajtad a sor: a te környékeden is van ilyen, vagy még jobb hely?

Ha igen, segíts! Küldd el nekünk az irokaszerknek@divany.hu címre, szívesen kipróbálnánk, hogy aztán elmesélhessük milyen volt. Gyűjtsük össze együtt a külváros legjobb street foodjait!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek