A 15+1 tökéletes szülinapi torta

Szülinapi tortát sütni egy csomó szempontból klassz dolog. Először is: a gesztus - odafigyelés, szeretet, csupa olyasmi, amit szívesen adunk annak, akit szeretünk. Másodszor is: biztosan csak jó dolgok vannak benne, és nem szaladunk bele növényi tejszínbe, margarinba, olcsó kamucsokiba. 

Viszont az egész csak akkor ér valamit, ha az a házi torta tényleg finom lesz, ráadásul az sem árt, ha még szép is. Alább olyan, kipróbált recepteket ajánlunk, amikkel biztos a siker.

Ha a recept kicsi (18-20 centis) tortatformára szól, de önök nagyban (26-28 centis) sütnék a tortát, duplázzák a mennyiséget!

0. Tökéletes csokitorta gyerekeknek

A gyerekek kicsit mást várnak egy csokitortától, mint mi felnőttek, ezért külön kiemeljük azt a receptet, amivel minden gyerekcsapatot azonnal le lehet venni a lábáról. A receptben lépésről-lépésre fotókkal is segítünk, hogy biztos legyen a siker.

1. A legjobb csokitorták

Folytassuk rögtön egy receptválogatással a receptválogatásban. Korábban már összeszedtünk tíz tuti csokitortát. A gyűjteményben mindenki megtalálja, amit keres, van itt veszélyesen étcsokis komoly felnőtt-édesség, gyönyörű mogyorós-csokis torta, megsütöttük már az eredeti Sachert Carla Sacher kézzel írt receptje alapján, de volt már többféle lisztmentes, volt cukor-, tej- és gluténmentes, sőt nyers, és vegán is, számtalan recept közül is válogathat az, aki a tökéletes csokitortát keresi.

DSC 0010 (1)

2. Habkönnyű citromos túrótorta

Erről a sütiről annyit lehet elmondani, amennyit a neve is elárul: szinte elrepül, és finom citromos. Sajnos miután gyorsan összeállítottuk, az alacsony sütési hőfok miatt két órát kell töltenie a sütőben, ez garantálja, hogy ne repedjen, ne barnuljon meg és ne száradjon ki. Igaz, ebből süléssel csak picit több, mint egy órát tölt, a maradék időben pedig a lekapcsolt sütőben pihen.

3. Látványos túrómousse torta, pofonegyszerűen

Ez a túrómousse torta a bizonyíték, hogy nem kell mindig hosszú órákat állni a konyhában ahhoz, hogy villanthassunk család és barátok előtt valami csodaszép finomságot. Még nagy gyakorlat sem kell hozzá, ráadásul egy nappal előre elkészíthető, nem tudom, kell-e több pozitívumot felsorolni. Elronthatatlan.

turotorta

4. Csodatorta, sütés nélkül

A jó hír, hogy ehhez a tortához tényleg nem kell a sütőt bekapcsolni, a rossz hír viszont, hogy egy éjszakán keresztül hűtenünk kell. Megérni azonban ennyit várni erre a tortára: a kekszes alap kellemesen roppanós, a fehér csokis krém lágy-krémes, és a csoki édességét szépen ki tudjuk egyensúlyozni bármilyen bogyós gyümölccsel.

Namelaka

5. Kókuszhabos-csokis torta sütés nélkül

A kókusz és az étcsoki klasszikus párosának rengeteg rajongója van - nem véletlenül. A lágy, enyhén édeskés kókusz jól passzol az étcsokoládé karakteres ízéhez. Ez a sütés nélküli expressz tortácska 15 perc alatt dobható össze, és azután már csak addig kell várni, amíg áthűl annyira, hogy szeletelhető legyen.

DSC 0131

6. Egyszerű, de tökéletes diótorta

Ez az igazi diórajongóknak való torta, ugyanis nemcsak a krémbe kerül darált dió, hanem a piskótába is.  A diót érdemes megpirítani száraz serpenyőben pár perc alatt, így sokkal karakteresebb, intenzívebb ízű lesz a tortában. A piskótát akár egy-két nappal korábban, előre is megsüthetjük.

Ha másik diós receptre vágynak, érdemes kipróbálni a jogásztortát, ami egy kávékrémes-diós csoda, amit még a nagyi receptkönyvéből mentettünk át a jelenbe.

7. Dobos-torta a kihívások kedvelőinek

Dobos C. József klasszikus csokoládés, karamelltetővel díszített tortája bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Ez a torta megérdemli a legjobb alapanyagokat: csakis vajat, minőségi étcsokoládét és jó minőségű holland kakaóport használjunk! Elkészítése se nem gyors, se nem maceramentes, viszont a végeredmény zseniálisan finom, és ha sikerrel jártunk, jogosan veregetjük vállon magunkat, és elismerésben sem lesz hiány, ugyanis sokkal, de sokkal jobb, mint amit általában enni lehet.

8. Őszibarackos joghurttorta

Egy szelet hideg, könnyű baracktorta nincs is olyan messze tőlünk, mint gondolnánk, ha úgy akarjuk, még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Ha nincs kedvünk a piskótával bíbelődni, akár vettet is használhatunk, sőt, helyettesíthetjük joghurtba/tejbe mártott babapiskótával is, az is jó alapja lesz ennek a sütinek. Ha házilag sütjük, ami szintén nem bonyolult, amíg a piskóta sül mindent elkészíthetünk, hiszen a zselatinos-joghurtos-tejszínes krémnek úgyis idő kell, amíg megszilárdul. Ahogy kihűlt a vékony tészta, már mehet is a hűtőbe. Télen értelemszerűen konzervbarackkal csináljuk.

DSC 0179

9. Gesztenyehab torta

Puha kakaós piskóta, könnyű gesztenyehab és csokikrém – egy igazi őszi-téli torta luxuskivitelben. A gesztenyés sütemények, torták sokszor nehezek, tömények, de ez a torta egyáltalán nem ilyen: a gesztenyehab igazán légies, nem lesz gumis a zselatintól. A gesztenyés réteg alá még egy kevés meggylekvár is kerül, így lesz igazán pikáns ez a torta. 

Gesztenyehab2

10. Villantós, de egyszerű epres túrótorta

Olyan szép torta, hogy senki nem hiszi, nem cukrászdából hoztuk. Ilyenkor télen úgy készül, hogy beruházunk egy kis doboz drága eperre, amivel körberakjuk a forma oldalát, az eperzselé viszont tökéletesen működik mirelit eperrel is, sőt, bármilyen piros,fagyasztott bogyós gyümölccsel. 

Epres túrótorta1

11. Málnahabos-csokis torta, sütés nélkül

Kevés jobb dolog létezik a málna-étcsoki párosnál, és a málnás-csokis tortáknál. Szezonban természetesen friss gyümölcsből is elkészíthetjük ezt a sütés helyett hűtéssel készült édességet, és ha nagyon sietünk, a fagyasztóból kivett málna helyére épp befér: így egy órán belül vágható, aztán el is tüntethető egy pillanat alatt.

DSC 0041

12. Sajttorta, avagy cheesecake, ezer variációban

Annyi jó sajttorta receptünk van, hogy nem is tudom, melyiket ajánljuk. Talán mindegyiket, sorban.

Van itt először is is egy szuper málnás sajttorta recept, aztán egy zseniális és villámgyors áfonyás sajttorta recept, sütöttünk már cheesecake-et téliesítve, gránátalmával, őszies hangulatban szilvával és mákkal, sőt, volt sütés nélküli verzió is karamellizált sárgabarackkal, ezt most télen ananásszal vagy mangóval helyettesíteném, úgy is hibátlan lehet.

DSC 0219

13. A legjobb répatorta

A répatortában az a jó, hogy finom és egyáltalán nincs répaíze. Ha nem áruljuk el a célközönségnek, hogy miből készült, akkor valószínűleg soha nem jönnek rá. A tetejére – kézügyesség és türelem függvényében – szerkeszthetünk répa alakú marcipánfigurákat, vagy díszíthetjük boltban kapható répamarcipánokkal is. De ilyenkor ne csodálkozzunk, hogy az “úgysem fogjátok kitalálni, miből készült ez a torta” mondatunkra mindenki rávágja az evidens választ. Sok-sok répatortát kipróbáltunk már, de mindig arra jutottunk, nincs jobb, ez a recept egyszerűen tökéletes

14. Tiramisu torta

Ez egy nagyon klassz tiramisu torta recept. Nagy előnye, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni: egy gyors kakaós piskótát sütünk hozzá először, majd a krém pár perc alatt megvan. A díszítést sem kell túlcifrázni: a kakaóporos szórástól szép rusztikus külsőt kap, és még jobban fog a tiramisura hajazni ízében. Ha mégis elegánsabb tortát szeretnénk, tegyünk félre pár evőkanálnyit a krémből, és a kész tortát díszítsük ezzel a krémmel egy csillagcsöves vagy sima csöves habzsák segítségével, végül a habrózsák tetejére ültessünk egy-egy szem pörkölt kávébabot!

KávéMascarpone torta3

15. Túrórudi torta, sütés nélkül

A túró rudiért meg általában mindenki odáig van (bár szinte lehetetlen ehetőt kapni, ezt a tesztünk is alátámasztja), így a túrórudi tortával nem lehet melléfogni. A tetejére csoki helyett kerülhet friss bogyós gyümölcs is, akkor nyári hangulatú lesz a tortánk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek