Szuperreggelik: ropogós granola házilag

A boltokban kapható ropogós müzlifélék szuper alternatívája ez a házi granola. Több nagy előnye is van, például, hogy abszolút saját ízlésre szabható az összetétele, és biztos nem kerülnek bele mindenféle ipari adalékanyagok sem. Ráadásul ha egyszer nekilátunk, jó pár reggelink biztosítva van, mert egy zárt üvegben remekül eláll.

DSC 0066 02
Ötvös Zsuzsanna

Az alapkeverék fő összetevői a zabpehely és olajos magok vegyesen: lehet dió, mogyoró, mandula, kesudió, tökmag, napraforgómag, pisztácia vagy akár kakaóbabtöret. A granolánkat mézzel édesítjük: a méz karamellizálódni fog sütés közben, így lesz ropogós a müzlialap. A kész alapkeveréket pedig tovább turbózhatjuk aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval.

Hozzávalók a granola alapkeverékéhez:

150 g zabpehely  
150 g olajos mag vegyesen (nálunk most 100 g dió; 30 g tökmag és 20 g kakaóbabtöret)  
60 g méz  
50 g kókuszzsír (vagy étolaj)  
nagy csipet só 

1. A nagyobb olajos magokat (pl. dió, mogyoró, kesudió) késsel durvára vágjuk.

2. Egy nagyobb tálban összekeverjük az olajos magokat, a zabpelyhet és a sót.

3. A mézet a kókuszzsírral folyósra olvasztjuk alacsony lángon vagy mikróban, majd ezt a zabpelyhes magkeverékre öntjük, és alaposan átkeverjük.

4. A keveréket sütőpapírral bélelt tepsin elegyengetjük, majd 170°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 15-20 perc). Közben keverjük át többször, hogy mindenhol egyenletesen tudjon sülni.

DSC 0072 02
Ötvös Zsuzsanna

Mikor kihűlt ez az alapkeverék, még ízlés szerint turbózhatjuk:

- apróra vágott aszalt gyümölcsökkel

- apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel (pl. narancshéj, gyömbér)

- apróra vágott csokoládéval.  

Ehhez az alapkeverékhez mi most egy kis marék apróra vágott vörös áfonyát, 7-8 szem aszalt sárgabarackot és kb. öt deka apróra vágott étcsokoládét adtunk.

DSC 0069 02
Ötvös Zsuzsanna

A kész granolát légmentesen záró dobozban vagy csatos üvegben tároljuk. Reggelihez elég csak összekeverni egy adag joghurttal vagy gyümölcsturmixszal, de akár egyszerűbb pohárdesszertekhez is bevethetjük: rétegezhetjük házi pudinggal (mint a képünkön is), banánhabbal, csokihabbal például.

DSC 0060 02
Ötvös Zsuzsanna

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek