Teszt: filteres Earl Grey teák

Nincs is jobb ital télen a nagy hidegből hazaérve, mint egy jó forró tea. A hangsúly nem a forróságon van, hanem, hogy jó legyen. Pontosan ezért határoztuk el, hogy megnézzük milyen Earl Grey teákat lehet kapni és melyik mit tud, árban ugyanis hatalmas a szórás.

A legolcsóbb termékünk 98 forintba került, ebben 20 filter van, doboz, celofáncsomagolás, szállítás, előállítás és még haszon is. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy nem lett tündérmese a vége, a 98 forintos tea nem jó.

A teszthez segítségül hívtuk Bercsényi-Bíró Zsuzsanna teaszakértőt, akitől rengeteg érdekességet megtudtunk a teákról és a teázásról, és segített nekünk eligazodni a boltban kapható filteres Earl Grey teák világában.

Earl Grey

Az Earl Grey ízesített fekete tea, melyhez bergamottnarancs héjából kivont olajat adnak. De miért kapta a tea egy volt brit miniszterelnök nevét? Második Earl Grey az 1830-as években irányította a szigetországot, és a történet szerint egy bergamottolajjal készült teát kapott ajándékba, más történet szerint viszont egy véletlen baleset következtében találkozott először a tea és a bergamott. Mindenesetre azt a mai napig homály fedi, miért is nevezték el Earl Greyről a teát. 

Több változata létezik, a Lady Gray(naranccsal és citrommal), a Russian Earl Grey (citromhéjjal) és a Red Earl Grey ( rooibos és bergamot keveréke). Ha érzékeny a gyomra, tegyen a teába tejet vagy tejszínt, a csersavat kiválóan csökkenti. 

 Az aroma nem gond

Ne legyenek illúzióink, az Earl Grey teák aromával készülnek. Ennek két fajtája létezik, melyet a nagy aromaelőállító üzemekben lehet megvásárolni - már ha a vevő éppen teagyár. Az egyik változat a kapszulás verzió, melynek során a teához maltóz golyócskákat kevernek, melyek az aromát tartalmazzák. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy a teafiltert kibontva kicsi fehér pontokat veszünk észre benne. Vannak gyártók, akik már barnára is színezik a golyókat, így nehezebb észre venni.

A másik változat, amikor a levelekre kerül az aroma. Az aroma kérdése azért érdekes, mert nagyon sokba kerül az előállítása, drágább mint maga a tea. Átlagosan 4-6 százaléknyi aromát tartalmaz egy tea. A szakértő szerint érdemes jobb minőségű teát, azaz szálasat fogyasztani. Ebből egy bögre tea nagyságrendileg 45 forintra jön ki, a jó minőségű filteres nagyjából 10 forinttal olcsóbb.

Mi magyarok egyébként alig iszunk teát, és ha iszunk is, akkor is a gyümölcsös változatot részesítjük előnyben.

Négy minőségi osztály létezik

A teákat méretük szerint osztályozzák, a négy verzió: a leveles, a broken - azaz a törött, a fanning, mely kis méretű tealeveleket takar, ezek viszont származhatnak igen jó minőségű teákból is, és végül a por. Ezt gyakran a teákhoz keverik, mert nagyon jó szint ad a terméknek.

A hagyományos eljárás mellett manapság már a CTC eljárással is készülnek teák. A rövidítés a crushing-tearing-curling (széttör-szaggal-sodor) szavakból áll össze, ezzel az eljárással nagy mennyiséget lehet rövid idő alatt feldolgozni. Ezzel az eljárással fanning teák készülnek.

A vakteszt

A teákat egy vakteszt során, ízesítés nélkül néztük, szagoltuk és kóstoltuk meg, megfelelő hőmérsékletű vizet használtunk és az órát is néztük.

Bercsényi-Bíró Zsuzsanna szerint a nagyon meleg teába egyébként sem szabad citromot és mézet tenni, meg kell várni, amíg egy kissé lehűl, a nagyon magas hőfokon ugyanis elveszíti a méz és a citrom jótékony hatását.

A másik praktika, amit megtudtunk és amit ön is kipróbálhat otthon az az, hogy néhány csepp tejet tesz a fekete teájába. Ha a végeredmény szép aranybarna vagy barna színű, akkor megnyugodhat, jó teát vett. Ha viszont szürke, akkor rossz minőségű tealevelekből készült az itala.

Ezzel a módszerrel egyébként két tea vérzett el a teszten, az egyik a Golden Leaf, a másik pedig az Auchan filteres Earl Grey teája. 

10. helyezett: Golden Leaf, 48 pont

Ez volt a 98 forintos tea, amitől vagy hatalmas világmegváltást reméltük és népmesei sztorit, mikor a legolcsóbb tea leveri a nagyokat, vagy hatalmas bukást. Sajnos utóbbi lett belőle. 

DSC8769
Kaszás Tamás / Dívány

A teszten ez volt az első CTC-eljárással készült tea, a levelek kioldódása erőteljesebb volt,  nem kapszulás, hanem sprayzett aromájú, ez ennél a teánál azt jelenti, hogy mivel nem tudja rendesen beszívni az armákat a levél, így nagyon hamar elillan. 

A kóstolás során azért kiderült, hogy nem ez a fő probléma vele, hanem az, hogy "büdös és kesernyés, vízízű és sápadt a tea" volt akit az illata inkább valami parfümre emlékeztetett, és volt, akit inkább poloskára. "Nem derül ki számomra, hogy ez ízesített-e, de valami mellékíze van".

9. helyezett: Auchan saját márkás, 58 pont

Az Auchan sajátmárkás teája is kiesett a tejes teszten, mert krémes arany helyett csúnya szürke lett, amilyentől az angolok sikítófrászt kapnának. 

DSC8770
Kaszás Tamás / Dívány

Szakértőnk miután kibontott egy filtert, azonnal kiszúrta, hogy fás részeket is tartalmaz, ez sűrűbb italt eredményez, és azt is megmondta, hogy harmadik szüretelésű teát tartalmaz, a tea minősége ennél volt a legrosszabb. 

Ez sajnos az ízén is kijött, egy teljesen semleges, rossz illatú, szürkés barna színű teára mondta azt mindenki, hogy abszolút jellegtelen ízvilágú, nagyon könnyen felejthető tea. 

8. helyezett: Pickwick, 59 pont

Nagy csalódás volt  a Pickwick teája, mikor a végén megmondtuk a tesztelőknek, hogy melyik szám melyik márkát takarta, talán ennél volt a legnagyobb a keserűség. Szó szerint is. 

DSC8774
Kaszás Tamás / Dívány

Szakértőnk szerint is gyenge a Pickwick teakeverékre, mind ízre, mind színre, mindenben lehetne rajta javítani.

A tesztelők szerint keserű volt nagyon és nem bergamottos, inkább gyógynövényes illata volt a teának, de többeknek nem tetszett a színe sem, és a keserű ízvilág az összes tesztelő tesztpapírján szerepelt, mint negatívum. 

7. helyezett: Tesco Finest, 63 pont

Ahhoz képest, hogy Finest termékről van szó, a Tesco teája csúnyán leszerepelt. Ha a teakeverékre is annyi energiát fordítanának mint a csomagolásra, akkor az élmezőnyben kellene szerepelnie ennek a terméknek, de sajnos ez nem sikerült most. 

DSC8751
Kaszás Tamás / Dívány

"Átlagos, spray-ezett változat"- mondta róla szakértőnk miután megvizsgálta mi került a filterbe. Ráadásul szürkés lesz a tej hatására is, összességében sajnos nagyon gyenge. 

"Nem érződik rajta semmi, túl semleges"- nagyjából ez volt az egyöntetű vélemény. Volt olyan, akinek pont ez a semlegesség jött be, de a legtöbben azért ennél sokat többet vártak egy rendes teától. 

6. helyezett: Sir Morton, 64 pont

Évekig a Sir Morton volt a legtöbb családban A TEA. Lila doboza szinte minden háztartásban megtalálható volt, egyáltalán nem volt drága, és sokak szerint finom volt. De aztán úgy tűnik, ez az idő elmúlt, és a Sir Morton mellett elmentek az évek, az aromák, és úgy minden. 

DSC8758
Kaszás Tamás / Dívány

Kapszulás tea, nincs benne sok belőle, egyébként egy átlagos teakeverék, aminek sajnos nem jó az íze a szakértőnk szerint, és szerintünk sem. 

"Van  karaktere, de úgy összehúzza a szám, valószínűleg sok benne a csersav". "Erős, kesernyés az íze", és volt aki csak annyit írt a papírjára, a Sir Mortont kóstolgatva, hogy "nem az igazi".

6. helyezett: Tetley, 64 pont

Egy újabb tea, amivel eddig nem sokan találkoztak ezelőtt, pedig összességében nem rossz. Ráadásul külön kiemelnénk a filtert, ami bár nem volt része a pontozásnak, hiszen alapvetően senki sem a filter miatt vesz meg egy teát, de ez az ötletes húzókája miatt nagyon könnyedén kicsavarható, amiért jár az elismerés. 

DSC8754
Kaszás Tamás / Dívány

Szakértőnk azonnal megállapította, hogy egy magas aromatartalmú, kapszulás változatról van szó, ami leginkább egy jó közepes teának felel meg, végül a laikus tesztelők pontszámai is ezt hozták. 

A legtöbben hiányoltak belőle valami pluszt, valami ízt és igazából bármit, amibe kapaszkodni lehetne, de ebben a teában sajnos semmi ilyet nem találtak. "Semmi különös, teás íz és teás illat" -írta szinte mindenki ugyanezt. 

6. helyezett: Twinings, 64 pont

A leginkább megosztó tea, amit a szakértőnk a vakteszt alatt is kiemelt, a laikusok viszont nem ájultak el tőle. 

DSC8756
Kaszás Tamás / Dívány

"Őszi szüretből származó tea, fás szárat is tartalmaz. Jó minőségű, csúcs tea" - mondta Bercsényi-Bíró Zsuzsanna. 

A laikusok viszont nem érezték ki belőle a csúcsot, hanem egy erős közepesnek ítélték meg. "Ismerős, otthoni íz, egy átlagos illatú és ízű tea." "Nincs jellegzetes illata, kicsit kesernyés és zavaros az állaga"- fejtette ki a másik tesztelőnk, de volt, aki visszatérő elemként ezt is poloskásnak vélte. 

5. helyezett: Lord Nelson, 65 pont

A Lidl teája mint családi kedvenc került hozzánk, egyik kolléganőnknél ez az abszolút befutó, a teszten a középmezőnyben végzett. Vagy, ha úgy tetszik, bekerült a legjobb 5-be. 

DSC8764
Kaszás Tamás / Dívány

Szakértőnk persze azonnal kiszúrta, hogy egy CTC eljárással készült tea, egy jó közepes minősítést érdemelt nála. 

A laikus tesztelők szintén közepes értékelést adtak róla. "Édeskésebb, szép árnyalatú, de zavaros tea" Az édeskés egyébként több helyen is előjött, legtöbbször mint pozitív tulajdonág, bár volt, akit ez műízre emlékeztetett. 

4. helyezett: Dilmah, 66 pont

A Dilmah teákról mindenkinek  prémium szó ugrott be, ezért többen is meglepődtek, hogy csak  negyedik helyen végzett. 

DSC8773
Kaszás Tamás / Dívány

A szakértőnk kiemelte, hogy a tea jó minőségű és szép, de nem fényes, nem élénk, és nagyon citrusos. Ez egyébként a laikusoknak is feltűnt. 

"Nagyon citrusos, sötét színű, az íze azonban kellemes, nem túl keserű" Volt aki szerint már az illatán lehetett érezni a citrusosságot, oly annyira, hogy egyik tesztelőnknek a citromos mosogatószer aromája ugrott be róla. Többen hiányolták belőle az ízeket, lehetett volna kicsit erőteljesebb a keverék. 

3. helyezett: Tesco 68 pont

Az igazán nagy meglepetést a Tesco húzta azzal, hogy az olcsóbbik saját márkás terméke egy sor márkaterméket beelőzött a teszten. 

DSC8747
Kaszás Tamás / Dívány

Mikor megmondtuk, hogy melyik szám melyik gyártót takarja még a szakértőnk is elismerően bólogatott, ugyanis a Tesco teája a filterből kivéve egy magas aromatartalommal rendelkező keverék volt, ami nagyon hasonlít a Greenfield és a Dilmah teákra, bár néhány karakterisztikájában azért elmarad tőle, és ízre sem olyan. 

Laikus tesztelőink között volt, akinek nem igazán jött be az ízvilág, de a legtöbben dicsérték az erős és karakteres illatot, sőt olyan is volt, aki lime-os beütést érzett benne. 

2. helyezett: Greenfield tea, 69 pont

Nem sokan ismerték a Greenfield márkát a tesztelők közül, végül azonban pozitívan csalódtak benne. 

DSC8776
Kaszás Tamás / Dívány

A szakértőnk szerint ez egy sárgásabb tea, a filtert kibontva pedig látszik, hogy több mikrokapszulát tartalmaz, valamint sok ceyloni teát. Kellemes az illata, szép aranybarna, abszolút az élmezőnybe sorolta, amit bátran választhatunk a boltban. 

A tesztelők szerint a tea erőteljes illatú, borostyán színű, kesernyés ízvilágú tea. A karakteres illat többeknél előjött, jól ki lehetett venni benne a bergamott illatát. 

2. helyezett: Lipton 69 pont

A Greenfielddel holtversenyben lett második helyezett a Lipton tea, bár eléggé megosztó volt, a pontszámok alapján mégis sikerült megcsípnie ezt a pozíciót. 

DSC8761
Kaszás Tamás / Dívány

"Szép, aromás, jó minőségű teából készült, de rém gyenge. Illata egyáltalán nincs és mintha rózsavirágot lehetne benne felfedezni" - mondta róla szakértőnk, aki szerint ez a tea kellemes, de ő inkább a középmezőnybe sorolná. 

"Nagyon jó az illata, kicsit mintha virágos lenne, szép a színe és selymes az íze"- írt róla egyik tesztelőnk, és hasonlóan vélekedtek a többiek is, bár azért előjött az is, hogy lehetne egy kicsit karakteresebb. 

Nyertes: Teekanne, 71 pont

Valószínűleg senki nem mondta volna meg a teszt elején, hogy a Teekanne fog nyerni, aztán meg tessék. Azt azért meg kell hagyni, hogy a laikus tesztelők és a szakértőnk rangsorában volt némi különbség, de a Teekanne őt is meglepte.

DSC8765
Kaszás Tamás / Dívány

Bercsenyi- Bíró Zsuzsa vizsgálata szerint a Teekanne egy teljesen középszerű alapanyagból készült tea, viszont az aromák rengeteget segítenek rajta, és ettől valóban nem lesz rossz a végeredmény. 

"Karakteres, bergamottos illat, nem nagyon keserű, finom íz. Ez egy igazán korrekt tea". Kellemes illatát többen is kiemelték, az ízét pedig volt, aki kifejezetten selymesnek találta, és a borostyán szín is sokakat meggyőzött arról, hogy a Teekanne jó választás.

A szakértőnk rangsora

Mivel a laikusok és a szakértőnk véleménye között néhol igen nagy eltérések voltak, ezért álljon most ott Bercsényi-Bíró Zsuzsanna vakteszt alatt összeállított rangsora is, amelyben csoportokra osztotta a teákat. A különböző csoportokba pedig a következő teák kerültek. Azt azért meg kell hagyni, hogy az Earl Grey teákkal nincs nagy gond, az utolsó helyezett sem ihatatlan, csak hát érdemesebb másikat választani, mert az sokkal finomabb. 

Kiváló teák:

  • Twinings
  • Greenfield
  • Dilmah
  • Teekanne

Erős közepes teák:

  • Tetley
  • Lord Nelson
  • Tesco

Közepes:

  • Lipton
  • Tesco Finest

Gyenge:

  • Pickwick
  • Auchan
  • Golden Leaf

Itt vettük a tesztben szereplő teákat

Tea neve Mennyibe kerül Ár / Filter Itt vettük Pontszám
Teekanne 599 forint 30 forint Tesco 71
Lipton 399 forint 16 forint Tesco 69
Greenfield  599 forint 24 forint Auchan 69
Tesco 649 forint 9 forint Tesco 68
Dilmah 649 forint 32 forint Auchan 66
Lord Nelson  249 forint 10 forint   Lidl 65
Twinings 879 forint 35 forint Tesco 64
Tetley 599 forint 24 forint Tesco 64
Sir Morton 270 forint 13,5 forint Tesco 64
Tesco Finest 699 forint 14 forint Tesco 63
Pickwick 499 forint 25 forint Tesco 59
Auchan 175 forint 9 forint Auchan 58
Golden Leaf 98 forint 5 forint Auchan 48
Oszd meg másokkal is!
Mustra