Így tartósítsa az ősszel betakarított fűszernövényeket!

Lassan beköszöntenek a hajnali fagyok, ami azt jelenti, hogy a kint tárolt bazsalikom, snidling vagy citromfű el fog szomorodni, legalábbis ha nem mentjük meg leveleiket az enyészettől. A The garden love gyűjtötte össze azokat a tippeket, melyek segítségével házi fűszernövényekkel vészelhetjük át a telet. 

  • A növényeket legjobb délelőtt, napfényes időben leszedni. 
  • Ne hagyja virágozni őket, szedje le a bimbókat még a szüretelés előtt
  • A legtöbb, ha nem is az összes fűszernövényt bármikor lehet szüretelni, hamar újranőnek. A kivétel a bazsalikom és a petrezselyem, amiket időben le kell szedni, különben felmagzanak. 
  • Tartósítás előtt mossa meg a növényeket! 

Bizonyos területeken, ahol nem olyan hideg a tél, néhány fűszernövény egész télen elél, és lehet őket folyamatosan szedegetni. Ezeket érdemes időnként alaposan megkurtítani. Ezek általában a fás szárú növények, mint a kakkukfű, a rozmaring és zsálya. Az oregano, a majoranna és a citromfű viszont nem szereti a hideget. 

shutterstock 362623601

Most pedig jöjjenek a tippek, amikkel egész télre megőrizhetjük a fűszerkertünk növényeit, a triviálistól a kevésbé ismert módszerekig.

Szárítás

A legegyszerűbb módszer a szárítás, de sok helyet igényel. Meleg, száraz helyre van szükség hozzá, ahová fellógathatja a növényeket. A legjobb, ha kisebb csokrokat köt össze, és lógat fel. Néhány nap alatt a növények elveszítik nedvességtartalmukat. Ekkor szét kell választani az ágakat és a leveleket, melyeket befőttes üvegben vagy vászonzsákban érdemes tartani. Ha nem szeretne levegőn szárítani, a mikrohullámú sütő vagy az aszaló is megoldást jelenthet.

shutterstock 110500421

Vízben fagyasztás vagy zacskóban fagyasztás

A friss növények jégkockatartóban való fagyasztása zseniális ötlet. Az összevágott növényeket némi vízben elkeverve tegye a tartóba, és ha szüksége lesz rá, csak dobja az edénybe.

A másik lehetőség, hogy nem használ vizet, csak egy zacskóban fagyasztja le a növényeket, úgy, hogy fagyasztás előtt ellapogatja őket, és kinyomja a levegőt a zacskóból. A fagyott tömbből pedig mindig levágja/letöri a szükséges mennyiséget a főzés során.

shutterstock 38673409

Olajban vagy zsírban fagyasztás

Olaj, zsír, vaj - mindenkinek ízlése szerint. Elvileg minőségi extra szűz oliva olajjal a legjobb elkészíteni, de megítélésünk szerint jól működik vajjal is. Az olajjal vagy vajjal összekevert fűszernövényeket egy éjszakára tegye a jégkocka tartóba, majd ha megfagyott, át lehet tenni egy zacskóba. Ez a módszer az, amivel a legfrissebb ízt érheti el. 

Tartósítás sóban vagy cukorban

Sóban és cukorban egyaránt tartósíthatóak a fűszernövények, sőt vannak olyanok, mint a levendula, rozmaring, citromfű - melyek izgalmas ízeket adnak a cukornak. Mások izgalmasak a sóval, mint a bazsalikom például. Ehhez ez nem túl nagy befőttes üvegbe érdemes pakolni a szükséges mennyiségű fűszert, majd feltölteni azt sóval vagy cukorral, úgy, mint ahogy azt a házi vaníliás cukor esetében is tesszük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra