Teszt: vitaminos sportvizek, a szomjat nem oltják

A sportolás alatt kiizzadt folyadékot és ásványi anyagokat érdemes pótolni edzés után, ilyenkor nyáron meg duplán is szükség van erre. És mivel többen is kíváncsiak voltak a szerkesztőségben, hogy mit tudnak az úgynevezett sportitalok, beszereztünk néhányat, és megkóstoltuk, milyenek.

Az az igazság, hogy a legtöbbnek elég bizarr színe van, főleg a málna-eper ízesítésűeknek, ezek ugyanis általában kékek. Igen, kékek. Egyáltalán nem értjük, mi szükség van erre, hiszen a sportitalok felnőtteknek készülnek, és a legkevésbé a színük fontos.

Nos, amint túltettük magunkat az első sokkon, jött a második: borzasztó édes az összes. Annyira, hogy edzés után, vattát köpve, ember legyen a talpán, aki egy ilyet lehúz. Szerencsére azért volt egy-kettő olyan is, amelyiket nem toltak agyon édesítővel, ezeket ne hagyja ki, ha már sportitalra adja a fejét.

DSC4966
Kaszás Tamás / Dívány

A teszten nem tudományos alapon vizsgáltuk az italokat, és akadt pár amelyik a maximálisan elérhető 30 pontból, több, mint 15-öt megszerzett. És persze azt is meg kell említenünk, hogy nem egyformák a vizek, mindegyikben más vitaminok és ásványi anyagok vannak, úgyhogy ezt ellenőrizze le, mielőtt leemeli a polcról. 

A hajtás után mutatjuk az eredményeket:

Ilyen hangulatot képzeljen el teszt közben:

„Plusz tabletta illata lengte be a konyhát mikor beléptem. Velem szemben megannyi szín, olyan ami ránézésre is totál egészségtelen, a kollégák arcán pedig fintor.”

„MIÉRT ISZIK VALAKI SPORTVIZET? Mondjuk valószínűleg életem idejét futnám az elől, aki rá akar kényszeríteni, hogy még egyszer ilyet igyak.” 

"Soha nem éreztem elegendő bátorságot, hogy edzés után ilyen UV-színű italt kérjek, de most, kóstolás után már azt sem értem, ezek hogyan képesek a piacon maradni? Úgy értem, tényleg van ember, aki egynél többször megvesz egy ilyet???"

Utolsó helyezett: Vitalade wild strawberry, 8 pont

Összetevők:  Víz, Cukor, Étkezési sav: citromsav, Aroma, Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, nátrium, kálium, kloridok, Tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-benzoát, L-karnitin, Édesítőszer: szteviol glukozid, Vitaminok: pantoténsav, B1-vitamin, biotin, folsav, niacin, B6-vitamin, Stabilizátorok: gumiarábikum, fagyanták glicerin észterei, Színezék:  brillantkék.  A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat., Átlagos L-karnitin tartalom: 20 mg/100 ml termékben.

Borzasztó íze van ennek az italnak, de egyben finom is, mivel gyerekkorunk olcsó szörpjeire emlékeztet. A színe kék, az ízesítése szamóca, és rettentő édes.

DSC4933
Kaszás Tamás / Dívány
„Bizarr világoskék málnaszörp, mesterséges édesítővel, csak közepesen szar.” „Hupikék színe van, és az íze is műanyag, plusz túl cukros.” „Édes és olyan az íze, mint egy cukornak.” „Mikor kék volt a hajam egy része, és lemostuk róla a festéket, na akkor annak a víznek totál ugyanilyen színe volt és totál ugyanilyen illata volt. Nyilván sosem kóstoltam meg, de gondolom ízre is ugyanez. Vajon ha belelógatom a hajam, befogja?”

Hatodik helyezett: Gatorade cool blue, 9,5 pont

Összetevők:  Víz, Szukróz, Maltodextrin, Étkezési sav (citromsav), Elektrolitok (nátrium-klorid, nátrium-citrát, kálium-foszfát, magnézium-oxid), Antioxidáns (aszkorbinsav), Stabilizátorok (gumiarábikum, glicerin észter természetes gyantából), Természetes aromák, Édesítőszerek (szukralóz, K-aceszulfám), Színezék (E133).

Ennek pontosan olyan íze van, mint amikor egy gumimacit ázni hagynak egy pohár vízben. Próbálta már? Ha nem, feltétlenül próbálja ki, meg fog lepődni, mi történik!

DSC4942
Kaszás Tamás / Dívány
„Az igya ezt élete végéig, aki ezt az ízt gyártásra jóváhagyta. Hányásízű.” „Bizarr színe van, nem venném le a polcról soha. Egyébként egyáltalán nem rossz az íze, enyhe gyümölcs íze van, és kellemesen selymes nyeléskor.” „A színe ijesztő, de az íze is az.” „Ez olyan ízű, mint a színe. Kékeszöld.” 

Hatodik helyezett: Powerrade mounten blast (tartósítószermentes), 9,5 pont

Összetevők:  víz, glükóz, fruktóz, citromsav, nátrium-klorid, magnézium-klorid, kalcium-klorid, kálium-foszfátok, kálium-citrátok, aromák, gumiarábikum, fagyanta glicerin-észterei, szukralóz, aceszulfám K, brillantkék FCF.

Szintén kék színű, szintén megállapíthatatlan ízvilágú. Többen valami mixre gondoltak, ami be is jött, ugyanis a címke szerint, vegyesgyümölcs ízű izotóniás sportital. Tartósítószer nincs benne, hurrá, cserébe viszont megspékelték egy kis aromával, színezékkel és édesítőszerekkel. Örül még?!

DSC4945
Kaszás Tamás / Dívány
„Égszínkék UV-színű borzalom, az íze olyan, mint lepukkant balatoni árusnál a Hupikék Törpikék fagyinak: rém undi.” „Tutti-frutti íze van, elég édes, és ez is kék színű. De miért?!” „Nem édes, végre! A többi hanyagolható.” „Gagyirágó íze van.” „Egzotikus gyümölcsök keveréke.”

Ötödik helyezett: Ave sport citrom-grapefruit, 12,5 pont

Összetevők: Természetes ásványvíz, Kristálycukor, Vitaminok, Ásványi anyagok, Étkezési sav: citromsav, Szén-dioxid (2-4 mg/l), Aromák (citrom, grapefruit), L-Carnitin (500 mg/l), Sűrítőanyag: gumiarábikum, Tartósítószerek: Na-benzoát, K-szorbát, Édesítőszer: szacharin.

Pont annyira van benne szénsav, mint egy nyitva maradt zöld flakonos vízben. Az édesítő remekül érződik rajta minden kortynál, és még utána is.

DSC4935
Kaszás Tamás / Dívány
„Műcukros limcsi, közepes élmény, de ebben a mezőnyben viszont kiugróan jó.” „Műanyag citrom illat, fanyar, szénsavas íz, sportolás után biztosan nem esne jól, mert frissítés helyett eltelítene.” „Nagyon édes sajnos.” „Ez citromos Neocitrán.”

Negyedik helyezett: Jana vitamin immuno, 14 pont

Összetevők: Víz, Cukor, Fruktóz szirup, Gyümölcs sűrítmény: citrom (1,5%), Természetes aroma, Étkezési sav: citromsav, Természetes citrom és citrus aroma, Savanyúságot szabályozó E331, Stabilizátor: E414 és E445, Cink glükonát, Édesítőszer: steviol glikozid, Vitaminok: C, B6 és B12.

Felüdülés a Jana vize az édes löttyök után, ez sokkal kevésbé édes, mint a mezőny átlaga. Talán már elviselhető lehet edzés után is, bár tesztelőink így is alig közepesre értékelték.

DSC4946
Kaszás Tamás / Dívány
„Alig édes limonádé, közben mégis pusztító műcukoríz.” „Fanyar, ez az első ami jól esne sportolás után. Kissé citromos az aromája, finom, és az utóíze is jó.” „Ez konkrétan víz, semmi más.”

Bronzérmes: Carnitine V2O, 15,5 pont

Összetevők: ivóvíz, fruktóz, citromsav, L-karnitin, kálium-szorbát, nátrium-benzoát, aroma, ciklamátok, acesulfam-K.

Kivis és epres elvileg ez az ital, az epret csak egy tesztelőnek sikerült felfedeznie az aromák között. Több sebből is vérzik: túl édes, és megállapíthatatlan ízű.

DSC4931
Kaszás Tamás / Dívány
„Nagyon híg körtés ivólé műanyag-édes ízzel.” „Hígított jeges tea, túl cukros.” „Sokkal barátságosabb, mint a többi, de túl édes.” „Zöldséges víz is van közte?” „Epres és aszpartámos.”

Ezüstérmes: Viwa vitaminwater body pro (sztéviával), 16,5 pont

Összetevők: Ivóvíz, Narancslé sűrítményből (4,5%), Fruktóz, Aloe vera lé (1,9%) aloe vera porból, Maracujalé (0,5%) sűrítményből, Sárgarépalé sűrítményből, Vitamin blend: C-vitamin, niacin, B6-vitamin, B1-vitamin, biotin, B12-vitamin, Étkezési sav: citromsav, Természetes aromák, Édesítőszer: steviol glykozid, Antioxidáns: aszkorbinsav, Cink-laktát, Stabilizátor: szentjánoskenyérmag-liszt.

Igen, végre lehet kapni olyan palackozott vizet, amiben feloldottak egy pezsgőtablettát. Komolyan, ez biztosan nem lehet más.

DSC4939
Kaszás Tamás / Dívány
„Ez egy ilyen homeopátiás hígítású multivitaminlé, kábé 1:100 arányban van felhúzva vízzel. De nem rossz amúgy.” „Gyümölcslé vízzel jól felhígítva, de csak pont annyira, hogy még érződjön az aroma. Azt kaptam, amire illatra és kinézetre számítottam, jól csúszik, csak kicsit édes.” „Vitaminíze van, nem tudom elmondani, az milyen, olyan vitaminos.” „Citromos-narancsos kanalas gyógyszer.”

Aranyérmes: Adelholzener pink grapefruit, 21 pont

Összetevők:  Természetes ásványvíz, Glükóz-fruktóz szirup, 3,2% rózsaszín grapefruitlé (sűrítményből visszahígítva), 1,7% citromlé (sűrítményből visszahigítva), Cukor, 0,6% narancslé (sűrítményből visszahígítva), 0,5% mandarinlé (sűrítményből visszahígítva), Szén-dioxid, Étkezési sav (citromsav), Kalcium-laktát, Citromlé kivonat, Magnézium-karbonát, Édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám-K, szacharinok), Antioxidáns (aszkorbinsav), Aroma, Stabilizátor (szentjánoskenyérliszt), Vitamin E, Színező anyag: karotin, Vitaminok (vitamin B6, biotin, vitamin B12).

Tutira ment az Adelholzener, az italnak jól felismerhető grapefruitíze van. Ha kissé kesernyés szomjoltóra vágyik tele (mesterséges) vitaminnal és némi mesterséges édesítőszerrel, hajrá, megtalálta az igazit! Szénsavas, ez sokaknak előny, talán még többeknek viszont hátrány sportolás után.

DSC4934
Kaszás Tamás / Dívány
„Szénsavas grapefruitos ital, nem annyira rossz.” „A grépfrúitos illat sajnos ízben már csalódást okoz, a kesernyés íz és az édesítő kellemetlen utóíze összehúzta a számat.” „Ez egész jó, és érezni, hogy szénsavas.” „Olyan görögdinnye íze van, ami után visszamennék a kofához és hozzávágnám a maradékot, hogy egye meg ön ezt a sz..t.” „Tuti, hogy grépfrút, finom.”
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Adelholzener pink grapefruit 299 598 21 Tesco
Viwa vitaminwater body pro 249 418 16,5 Tesco
Carnitine V2O 229 305 15,5 Auchan
Jana vitamin immuno 279 558 14 Tesco
Ave sport citrom-grapefruit 129 258 12,5 Tesco
Powerrade mounten blast 259 518 9,5 Auchan
Gatorade cool blue 219 438 9,5 Tesco
Vitalade wild strawberry 229 327 8 Tesco
Oszd meg másokkal is!
Mustra