A jó grillezés titka a piros tányér és a kézzel evés

Az Oxford Egyetem kutatói jöttek rá, hogy a grillezés titka nem feltétlenül a jó pác, az omlós hús vagy éppen a friss zöldségköret. Jó hír a főzni nem tudóknak, hogy sokkal inkább fejben dől el minden, azaz ha a megfelelő színű tányért és a tökéletes zenét választja, máris finomabb lesz az étel. 

Mielőtt felkészül a hétvégi sütögetésre, jó ha tudja, hogy a részletekben rejlik a siker titka, és minden fejben dől el. Prof. Charles Spence gasztrofizikus egy kutatást szentelt annak, hogyan tudja még élvezetesebbé tenni a grillételei ízét. Titkos alapanyagok helyett szerinte az is elég, ha piros tányérról eszik, ugyanis ekkor fűszeresebbnek érzi az ízeket, mintha a szokásos fehér, sárga vagy éppen zöld tányérról enné.

A kutatás szerint eleve úgy gondolja az agya, hogy a grillezett ételek a füst miatt ízletesebbek is lesznek, de a pszichológusok szerint, mikor a tűz mellett sütöget, előjönnek az ősember ösztönök, és a füst miatt agya a melegségre és a vadállatoktól való védelemre asszociál., ettől pedig azonnal jól érzi magát a természetben. 

A kutatás szerint a zene is kihozza az ízeket, a tudósok szerint a legfinomabb akkor lesz az étel, ha Nina Simone Feeling Good című dalával hozza ki az ízeket az ételből, de az illatos faforgácstól is azt hiszik az emberek, hogy valami különleges füstölést kapott az étel.  

Sőt a ropogós saláta is fokozhatja az élményt, ugyanis ha nem a  szokványos hangot hallja evés közben, hanem valami szokatlanul frisset és ropogósat, máris úgy érezheti, hogy sokkal másabb a hamburgere íze, ami azért valamennyire igaz is; tényleg jobb lesz bármilyen étel friss zöldségekkel, mint fonnyadt darabokkal.  

Spence szerint a szakácsok közül is egyre többen osztják azt a véleményt, hogy az ételek ízét nem csak fűszerezés, de a tálalás és a környezet is nagyon erőteljesen befolyásolja. 

shutterstock 158209556
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra