Bocuse: így szerepelnek az európai győztesek a világdöntőn

Széll Tamás tegnapi elképesztő győzelme után kíváncsiak lettünk, hogy teljesítettek a korábbi európai nyertesek a következő évi világdöntőn. És vajon az európai döntő rendező országai vannak valamiféle előnyben hazai pályán? Az adatokat csak a 2008-as európai döntőig visszamenőleg tudtuk összeszedni, ennél régebbről sem a Bocuse d'Or sajtóanyaga, sem pedig a google nincs a segítségünkre.

Táblázatba foglaltuk  páros évek európai érmeseit (melléírtuk a rendező országot is), alatta találják a következő évi világdöntő eredményeit. Ha a statisztika összes szabályára fittyet hányunk, és valamiféle mintázatot keresünk a táblázatban, a következőket látjuk: a rendező országok nagyjából korábban nagyjából 50 százalékos eséllyel nyertek.

Ebben szerepet játszhat például az alapanyag-választás is, amiről már tegnap-tegnapelőtt sok szó esett például a kecsege kapcsán: a tengerparti országok séfjeinek szinte ismeretlen alapanyag volt, és zsírosabb húsa miatt a felkészülés ellenére is komoly kihívást jelentett. 

De a hazai pálya azért messze nem minden, hiszen az arany megszerzése eddig inkább az amúgy is favorizált csapatoknak sikerült, Svájc és Belgium például hiába rendeztek európai döntőt, az érmesek közé sem jutottak. Széll Tamás tehát - hazai pálya ide vagy oda - mindenképpen történelmet írt.

A másik kérdésre - statisztikusok most kérjük ismét csukják be a szemüket - szintén az a válasz, hogy az európai győztesek a rendelkezésre álló adatok szerint 50 százalékos eséllyel szokták megnyerni a világversenyt, sikerült ez a dán Rasmus Kofoednek és  a norvég Geir Skeie-nek is. Aminek örülhetünk, hogy Széll Tamás felkészülését Kofoed is segítette, úgyhogy reméljük, Széll már tudja a tutit.

A boldog győztes
A boldog győztes
   Arany Ezüst Bronz
2014 európai döntő (Svédország) Svédország Tommy MYLLYMAKI Dánia Kenneth HANSEN Norvégia Orjan JOHANNESSEN
2015 világdöntő Norvégia Orjan JOHANNESSEN USA Philip TESSIER Svédország Tommy MYLLYMAKI
2012 európai döntő (Belgium) Norvégia Orjan JOHANNESSEN Svédország Adam DALHBERG Dánia Jeppe FOLDAGER
2013 világdöntő Franciaország Thibaut RUGGERI Dánia Jeppe FOLDAGER Japán Noriyuki HAMADA
2010 európai döntő (Svájc) Dánia Rasmus KOFOED Norvégia Gunnar HVARNES Franciaország Jerome JAEGLE
2011 világdöntő Dánia Rasmus KOFOED Svédország Tommy MYLLYMAKI Norvégia Gunnar HVARNES
2008európai döntő (Norvégia) Norvégia Geir SKEIE Dánia Jasper KURE Svédország Jonas LUNDGREN
2009 világdöntő Norvégia Geir SKEIE Svédország Jonas LUNDGREN Franciország Philippe MILLE
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek