Ezt főzze, ha villantani akar!

Furcsa sajtótájékoztatóra hívott minket a Nespresso. Főleg azért volt furcsa, mert nem új kávéfőzőt vagy kapszulákat mutattak be, hanem ételsort, amit első körben nehéz volt értlemezni, de aztán fény derült mindenre.

Az ételek persze mind kávé felhasználásával készültek, és három hazai elismert séf, egy cukrász, egy sommelier és egy barista állította össze őket. Segal Viktor(séf), Volenter István (67 étterem séf), Tivadar György (Búsuló Juhász séf), Somlyódy-Gerő Eszter cukrász(Sütizz) , Csorba Sándor sommelier (Bortársaság), és Tóth Sándor barista (Kávé Háza Szekszárd) persze nem elsősorban az újságírókat akarta levenni a lábukról, bár elég ütős ételsort állítottak össze, hanem azt mutatták be, mit fognak készíteni az Atelier névre keresztelt brunchon és vacsorán, április 27-én.  

Az érdeklődés a gasztronómia irányába nem véletlen, a Nespresso 2008-óta támogatója a Bocuse d'Ornak, Volenter István, a 67 étterem séfje, a 3 lett a magyarországi döntőn. 

Van tehát egy rakás jó szakember, jó kávék, és igény arra, hogy valami izgalmasat hozzanak létre. Na ez az Atelier, ami nem egy drága vacsora lesz, hanem egy lehetőség arra, hogy a meghívottak együtt főzzenek a séfekkel, és megismerjenek bizonyos trükköket, és munkafolyamatokat. 

Fahéjvirággal sült pisztáciás és Dulsão do Brasil kávés morzsában forgatott csirkemell karfiolkrémmel (Segal Viktor receptje)

Hozzávalók 4 főre

A pisztáciás-kávés morzsához:

2 ek durvára őrölt egyhén pirított pisztácia
½ kkn kávébab töret
½ ek krétai vad oregánó,
kalahári só
frissen őrölt kampoti vörös bors

A karfiolkrémhez:

1/2 kis méretű karfiol rózsáira szedve
1 kkn őrölt fahéjvirág,
só,  frissen őrölt kampoti vörös bors
2 ek olívaolaj

A csirkemellhez:

2 csirkemell 2 cm-es kockákra vágva
1 ek semleges ízű olaj a sütéshez
Só, bors,

A zöldségkörethez:

1/2 sárgarépa apró kockákra vágva
1/2 kis méretű lilahagyma apró kockákra vágva
1/2 kis méretű cukkini apró kockákra vágva
1 petrezselyem gyökér apró kockákra vágva
1 ek borbolya
2 ek vaj,
só, frissen őrölt kampoti vörös bors

Elkészítés:

A pisztáciás-kávés morzsa

Elkészítjük a pisztáciás morzsát. Ehhez egy keverőtálban minden hozzávalót elkeverünk.

A karfiolkrém

A karfiolt lobogó, forró vízben puhára főzzük a fűszerekkel. Turmixgépben teljesen egyneműre pürésítjük, szükség esetén ismét fűszerezzük. Még pürésítés közben, hozzáadjuk az olívaolajat. 

A csirkemell

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben 3-4 perc alatt készre pirítjuk, majd azonnal beleforgatjuk a pisztáciás morzsába.

A zöldségköret

Egy evőkanál vaj hozzáadásával a még közepesen forró  serpenyőben 6-8 perc alatt megpároljuk az összes zöldséget. Fűszerezzük és hozzáadjuk a borbolyát. 

A tálalás

Tálaláskor a karfiolkrémre halmozzuk a zöldségeket, erre helyezzük a pisztáciás csirkemelleket.

Díszítésnek használhatunk hagymaropogóst vagy sült petrezselyem leveleket.

Mi fán terem a kampoti bors és a kalahári só???

A kampoti vörös bors nem olcsó, 5 deka 3700 forint körül kapható, ha nem ragaszkodik a recepthez, használjon nyugodtan sima vörös borsot, sőt a kalahári sót is helyettesítheti sima sóval.

A jó hír, hogy az egzotikusan hangzó krétai vad oregánó mindössze 390 ft a Fűszerésznél, de ha nem rendelne, akkor használjon sima oregánót. A kávébab töret pedig kávébab megtörve, úgyhogy ezért sem kell bankot rabolnia. Arra sajnos nem tudunk választ adni, hogy szemes kávé híján érdemes-e a kapszulák belsejét fosztogatni.

A recept a látszat ellenére egyáltalán nem bonyolult, ha nem akar sokat faksznizni vele, akkor próbálja meg külön a karfiol pürét elkészíteni, amihez fahéjvirágot ajánlott használni, amit szintén a Fűszerésznél lehet többek közt beszerezni, 490 forintos áron. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra