Húsvéti sós: sonkával töltött bukta

Bizony, a bukta készülhet sós verzióban is. Ezúttal a húsvéti főtt sonkából csípünk le hozzá egy darabot. A nagyszerű tészta pihe-puha, ha kókuszzsírral készíti, akkor egyáltalán nem szárad ki másnap sem.

sonkás bukta 1
Katuci

A húsvéti asztalon is jól mutat, de a locsolók is örülnének neki! 

Hozzávalók (30 darabhoz):

50 dkg liszt
3-4 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 dl kókuszolaj vagy más olaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
2 lilahagyma
30 dkg főtt húsvéti sonka
3 evőkanál mustár
vaj a forma kikenéséhez
1 evőkanál szezámmag

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy decibe teszünk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen 5-10 perc alatt felfuttatjuk. 
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfuttatott tejes élesztőt és a kókuszolajat. Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat, a tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Nem biztos, hogy az összesre szükség lesz, nagyban lisztfüggő.
  3. Addig dagasztjuk, amíg sima felületű és jó galuskatészta állagú lesz, ekkor belisztezzük a tetejét, és egy tiszta konyharuhával lefedjük. Egy órán át meleg helyen kelesztjük.
  4. Ameddig pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, a sonkából vékony szeleteket vágunk, és azt is pici darabokra vágjuk. A zsiradékon megpirítjuk a hagymát, majd mehet rá a sonka is. Pár percig sütjük, végül átforgatjuk a mustárral, és félretesszük.
  5. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkafelületre szedjük, és átgyúrjuk. Ha mégis túl lágy lenne a tészta, ilyenkor még nyugodtan gyúrhatunk bele lisztet. Újra alálisztezünk, és kb. 5 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
  6. Pizzavágóval egyforma, 8-10 cm oldalú négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepébe teszünk a töltelékből egy evőkanálnyit. Ezután a négy sarkánál fogva összecsípjük a tésztát, és lezárjuk, hogy kis gombócokat kapjunk.
  7. Egy nagy tepsit alaposan kivajazunk, és egy ujjnyi rést hagyva a tészták között elrendezzük benne őket. Letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük 180 fokra a sütőt.
  8. A buktákat megkenjük egy elhabart tojással, megszórjuk szezámmaggal, és nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Snidlinges tejföllel tálaljuk. 
sonkás bukta 2
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra