Hogyan vehet faforgácsot parmezánárban?

Kétszer is érdemes meggondolni, hogy milyen típusú parmezánnal hintjük meg a tésztánkat az amerikai gyógyszer és élelmiszer ellenőrző hatóság (FDA, Food and Drug Administration) legújabb jelentése szerint.

Vizsgálatukból az derült ki, hogy az eddig 100 százalékosnak gondolt parmezánok esetében is előfordulhat, hogy fát tartalmaznak, de aggodalomra ad okot az is, hogy olyan márkákat is találtak, melyek egyáltalán nem tartalmaztak sajtot vagy más, olcsóbb sajtokkal keverték be az aranyáron lévő parmezánt. – hívja fel a figyelmet a brit és amerikai sajtó az FDA által bekért és lebuktatott parmezánokra.

Eljárás indult például a nagy élelmiszerbolt hálózatoknak beszállító Castle Cheese ellen, mivel kiderült, hogy az általa „parmezánnak” nevezett készítményeket faporral ütik fel a gyárban. A cég elnöke, Michelle Myrter várhatóan bűnösnek vallja majd magát a bíróság előtt a következő hónapban, tette miatt pedig közel egy év letöltendő börtönbüntetésre és 100 ezer dollár (körülbelül 27,8 millió forint) bírság befizetésére számíthat majd.

Nem minden parmezán készül ilyen körülmények között.
Nem minden parmezán készül ilyen körülmények között.Europress / Getty

„A reszelt sajtok esetében az volt a fordulópont, mikor a sajt kevesebb, mint negyven százaléka tartalmazott csak valójában sajt terméket. A vásárlók nem tehetnek róla, hogy nem azt kapják amit elvárnának. És ez nagyon rossz.” – mondta az Egyesült Államok egyik legnagyobb olasz keménysajt forgalmazója, a New Jersey-i székhelyű Arthur Schuman igazgatója, Neil Schuman.

Jól gondolja meg, hogy mit reszel az ételre!
Jól gondolja meg, hogy mit reszel az ételre!The Washington Post / Europress / Getty

Az FDA mellett a Bloomberg News is letesztelte a reszelt sajtokat a közelmúltban, melyből kiderült, hogy az Essential Everyday 100 százalékosnak mondott reszelt parmezánja, amit a Jewel-Oscotól szerez be 8.8 százalékban cellulózt tartalmaz. A Wal-Mart 100 százalékos reszelt sajtként beállított termékében 7.8 százalékban, míg a Kraft reszelt parmezánjában 3.8 százalékban mutattak ki hasonlót.

A „100 százalékos” sajtok összetevői között feltüntetett cellulóz egyébként biztonságos adalékanyagnak számít, de csak abban az esetben, ha a gyártók nem lépik túl az elfogadott 2-4 százalékot a sajtkészítés során. Bár a kamusajtok elleni harc jó ideje folyik már az élelmiszeriparban, az Bloomberg azt reméli, hogy az FDA vizsgálata tovább csökkentheti az iparban való csalásokat és visszaéléseket a jövőben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek