Pénteki süti: tejfölös almatorta

A tél végén már kevésbé népszerű az alma, valahogy mindig marad pár szomorkodó szem az aktuális bevásárlásból, amit minden családtag csak kerülget: ilyenkor kell bevetni valamilyen almás süteményt. Ez a torta, bár két részletben sül, igazán egyszerű: elkeverjük a tészta hozzávalóit, almaréteg, egy kis sütés, majd jönnek a tejfölös réteg hozzávalói, és egy órán belül már nekiülhetünk a finom langyos, citromos-vaníliás-tejfölös almás piskótának.

DSC 0081

Egyéb almás receptjeink között itt keresgélhet, itt van például az öt generáció óta öröklődő tökéletes almás pite, a franciás kedvenc Tarte Tatin recept, mindjárt két változatban is, a hagyományos mellett Steiner Kristóf jóvoltából egy vegán is, ha pedig valami nem klasszikus almásat próbálna ki, akkor itt ez a lisztmentes almás-mogyorós szelet. .

Hozzávalók (26 cm-es kapcsos formához)

a tésztához:

7 dkg vaj 
10 dkg cukor
2 tojás
1 citrom lereszelt héja
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
6gr sütőpor
3 alma

a tejfölös réteghez:

200 gr tejföl
2 tojás
5 dkg cukor
fél rúd vanília kikapart magja/ 1 vaníliás cukor

DSC 0080
piszke
  1. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és étkezési keményítőt, elkeverjük.
  2. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk és a meghámozott, vékonyra szeletelt almaszeletekkel kirakjuk.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 25-30 percig sütjük.
  4. A tejfölös réteg hozzávalóit elkeverjük és a félig sült tésztára kenjük és a középső rácsra visszatéve további 20 percig sütjük.
  5. A sütőt lekapcsoljuk és nyitott sütőajtó mellett hűtjük ki a sütit, porcukorral meghintve tálaljuk.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek