Kockázott baconök tesztje: egy gyártó mind felett

Sok helyen lehet kapni kockázott bacont, mégis az a helyzet, hogy hiába veszi a jól ismertet, vagy a saját márkást, mindenhol ugyanazzal a gyártóval találkozik. A Tamási-Hús Kft. uralja a bükkfánfüstölt kockázott baconök birodalmát, és akármerre jártunk, mindig beléjük botlottunk. Egészen pontosan a kilencféle kockázott bacon közül öt esetében biztosan ők a gyártók, a hatodik (egyébként a nyertes) termék esetében az összetevőlista alapján tippeltük mi.

Jó, persze azért vannak kivételek és akadt olyan termék is a kóstolón, amelyiket máshol gyártottak, vagy csak szimplán nem volt feltüntetve a csomagoláson a gyártó neve, így az sem derülhetett ki, hogy hol készült.

MG 9993

Szóval visszatérve a Tamási-Húsra, érdekelt minket, hogy a rengeteg azonos összetevőlistájú termék között van-e különség, ha már az első helyre és az utolsóra is ilyen került. Kovács Pétertől, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától a következő választ kaptuk: „Tekintve, hogy a sajátmárkás termékek olyan brandek, amik partnereink tulajdonát képezik, ezekről nem nyilatkozhatok. Annyit elárulhatok, hogy a forgalomban kapható bacon termékek nem egyeznek meg teljesen beltartalmukat tekintve. A termékek specifikációja vevőnként eltérő lehet." Így már érthető, hogy miért lett a látszólag azonos összetevőlistás bacon (többek között) az első és az utolsó helyezett is. 


Utolsó helyezett: Premium sticks bacon, 12,5 pont

Összetétel: Császárszalonna 92%, Víz, Só, Dextróz, Szaccharóz, Antioxidáns (Na-aszkorbát), Fűszerkivonatok, Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfa füst.

Nagyon érdekes, hogy a Tamási-Hús kft. saját, „prémium” terméke került az utolsó helyre és az általuk gyártott többi termék simán leverte. Talán nem akarnak saját maguk versenytársai lenni. Ami biztos: a nevéhez jól illeszkedő árkategóriába sorolta a terméket, az is „prémium”. 

Megosztott helyezésben lett utolsó a Premium -- amit a Tescóban szereztünk be -- és a sparos bacon. Összetevőügyileg bár hasonlítanak, mégsem teljesen azonosak, viszont a gyártó ugyanaz: Tamási-Hús Kft.

MG 9986

„Na ennek semmi íze, de lehet hogy csak előzőek voltak túl ízfokozósak és ez lenne a normális? Viszont kicsit ragacsos is a többihez képest, egyébként elég jellegtelen. Enni nem enném, de főzni 
jó lesz." „Meglehetősen száraz (a bacont nem a szalonna kedvéért vesszük?) és az íznek is híján van (tökéletesen megfelel az "ízetlen" iskolai követelményeknek).” „Picit rágós, picit sós, de nem szar.”

Utolsó helyezett: S-Budget, kockázott bacon, 12,5 pont

Összetétel: Császárszalonna 93,2%, Étkezési só,  Dextróz, cukor,  Antioxidáns (Na-aszkorbát),  Fűszerkeverék, Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfafüst.

Valamivel több benne a császárszalonna, mint az előzőben, de ez nem volt elég ahhoz, hogy ne vetekedjen az utolsó helyért az előzővel. Ahogyan már fentebb is említettük, nem voltunk elragadtatva ettől a terméktől, de azonos pontszám mellett kicsit jobb szöveges értékeléseket kapott, mint az előző. Ha már a kettő közül kell választani, legyen ez.

MG 9978

„Ezt nem értettem, borzasztó mellékíze volt, de színre stimmelt, szóval biztos szalonna, de hogy készült? Mibe áztatták, vagy mi történt vele? Iszonyú.” „Igen finom aprított - eteti magát.” „Középszerű, semmi extra.”

Hatodik helyezett: Dulano, kockázott bacon (Lidl), 14 pont 

Összetétel: Császárszalonna 86,2%,  Étkezési só,  Dextróz,  Antioxidáns (Na-aszkorbát),  Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfafüst.

Amennyire el voltak ájulva a kollégák a küllemétől, annyira le is pontozták. Küllemre ez volt az egyik legszebb bacon a teszten, de úgy tűnik, ez egyáltalán nem mérvadó.

MG 9984

„Ezt nem értem, ezek nem kockák! És mintha nem is szalonna lenne, rengeteg a hús, nyersen füstöltnek érezni, az íze is enyhe, de ez lehet hogy valami házi jellegű? Vizuálisan ez volt a leglenyűgözőbb, de a külső nem minden. Nem kockázott, hanem csíkozott :).” „Ízében vetekszik a 3-mal (Premium sticks bacon) -- ugyanolyan szar.” „Nagyon szép, de a són kívül semmi íze és rágós cafatok maradnak utána a számban. Durván fog közé ragadós.”

Ötödik helyezett: Auchanban vásárolt, no name bacon, 16 pont

Összetétel: Császárszalonna 93,2%, Étkezési só,  Dextróz, cukor,  Antioxidáns (Na-aszkorbát),  Fűszerkeverékek, Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfafüst.

És itt van még egy „Tamási” termék, ránézésre nem valami nagy cucc, még csak márka sincs rajta, viszont jó sok benne a zsír. Vagyis ránézésre több, mint a hús.

MG 9975

Halvány, sápatag, túl sok zsírkocka, szerintem legalább a 70 %-a húsmentes darabokból áll. Aki a zsírja miatt sütné ki, az válassza ezt, de enni soha.” „Szürke! Visszafogottan ízes, apróra darabolt, jó hús/szalonna arányú.” „Ezt megvenném, finom.”

Negyedik helyezett: Dárdás, kockázott bacon, 18 pont 

Összetétel: Császárszalonna 93,2%, Étkezési só,  Dextróz, cukor,  Antioxidáns (Na-aszkorbát),  Fűszerkeverékek, Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfafüst.

Csodálkozna ha azt mondanánk, hogy ez is a Tamási-Hús Kft. terméke? Remek! Nekünk sem okozott meglepetést ezzel. A tesztelőket nagyban megosztotta ez a termék, volt akinek éppen jó sós volt, valaki más ettől a só mennyiségtől viszont már vattát akart köpni. 

MG 9977

„Erősen sós, ami nem hátrány, pláne ha egyébként nem lenne íze, viszont túl nagy kockákra vágták és túl sok benne a tisztán zsírból álló darab.” „Kellemes, enyhén gyógyszeres mellékíze van. Az állaga és a hús/szalonna arány rendben van.” „Tökre nem rossz, nem túl sós és jó az íze.”

Negyedik helyezett: Karát, kockázott bacon, 18 pont (Penny saját márkás)

Összetétel: Császárszalonna 93,2%, Étkezési só,  Dextróz, cukor,  Antioxidáns (Na-aszkorbát),  Fűszerkeverékek, Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfafüst. 

És ha már a Dárdás negyedik lett, hadd mutassuk be, hogy kivel osztozik a helyezésen! Hát persze, hogy a Tamási-Hús Kft. egy másik tagjával, csak most éppen „Karát” a neve. Egyébként a Penny megnyerte a téliszalámitesztet, és ezzel a termékkel csak 1 ponttal csúsztak le a dobogóról.

MG 9985

„Ideális színű és illatos szalonna, a megfelelő arányban áll zsíros és húsos darabokból, de pechjére ez volt az egyetlen, aminél belefutottam egy elrághatatlan porcba, pedig lehet hogy a többiben is 
volt. Szóval emiatt nem pontozhatom le, nem lenne fair.” „Enyhén füstös, alig sós.” „Elég ipari, nagyon sós.”

Bronzérmes: Kockázott bacon (Aldi), 19 pont

Összetétel: Császárszalonna (94%), Víz, Nitristes pácsó, Fűszerkeverék, dextróz, Antioxidánsok, Aromák, Füstaroma. Étkezési só, Dextróz, Cukor, Antioxidáns (nátrium-aszkorbát), Fűszerkivonatok, Tartósítószer (nátrium-nitrit), Bükkfafüst.

Rettenetesen nézett ki a bronzérmes kiporciózva a tányéron, előre rettegett mindenki, hogy ehetetlen lesz. Aztán szerencsére kellemes volt a csalódás: ez egy tök jó bacon, csak valamiért nagyon rút.

MG 9981

„Már előre rettegtem a 9-es tányértól, mert ránézésre szürkésfehér, összevissza cafatolt mindenféle darabok és rengeteg zsír várt rám a kóstolás végén. Aztán jött a meglepetés, ízre minden pont jó! Elég sós, elég füstölt, állagra pedig nem is rossz. De ha ilyen jó, akkor nem értem, hogy lett ilyen ronda, életlen késsel, csukott szemmel darabolta egy óvodás?” „Ízre nem volna rossz, de erősen faggyús, amit nem igazán szívlelek.” „Állatira szörnyen néz ki, de ahhoz képest egész jó, sőt, egészen klassz!”

Ezüstérmes: Tesco, kockázott bacon, 19,5 pont

Összetétel: Császárszalonna (87%), Ivóvíz, Étkezési só, Dextróz, Cukor, Antioxidáns (nátrium-aszkorbát), Fűszerkivonatok, Tartósítószer (nátrium-nitrit), Bükkfafüst.

Az átlagosnál kevesebb benne a császárszalonna, viszont ezt a bacont nem a Tamási-hús gyártotta. Tessék, ilyen is van. Csak nem sok.

MG 9979

„Nekem ez egy kicsit túl nyers, talán nem füstölték meg eléggé, vagy az ipari pácból jutott rá kevés, de ettől az egész nagyon rágós maradt. Plusz cafatos, ami nem túl szép, bár a főzéshez tökmindegy." „Kellemesen füstölt és sózott: 5 pont szeretem a markáns ízeket, és ennek az van.” „Kicsit sós, de finom, és az állaga is oké.”

Aranyérmes: Pikok, kockázott bacon, 21,5 pont

Összetétel: Császárszalonna 93,2%, Étkezési só,  Dextróz, cukor,  Antioxidáns (Na-aszkorbát),  Fűszerkivonatok, Tartósítószer (Na-nitrit), Bükkfafüst.

A csomagolása szerint Magyarországon készült, ami - az összetevőlistával együtt - arra enged következtetni, hogy ez is a Tamási-Hús Kft. terméke -- de erről nem kaptunk biztos információt. Így vagy úgy, az ára nagyon rendben van, az íze is remek, mi kell még?!

MG 9983

„Jó füstös ízű, amit szeretek, bár egy kicsit túl puha.” „Jó sós, de az íze kellemes.” „Jó az állaga, de van egy kis ízfokozós, ipari utóíze.”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Pikok, kockázott bacon 749 1498 21,5 Lidl
Tesco, kockázott bacon 499 1996 19,5 Tesco
Kockázott bacon 749 1498 19 Aldi
Karát, kockázott bacon 399 1596 18 Penny Market
Dárdás, kockázott bacon 649 1298 18 Penny Market
Auchanban vásárolt, no name bacon 625 1250 16 Auchan
Dulano, kockázott bacon 699 2796 14 Lidl
S-Budget, kockázott bacon 649 1298  12,5 SPAR
Premium sticks bacon 539 2156 12,5 Tesco

       

 
 
 
 
 
 
 
 



 

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra