Gránátalmás-citromkrémes pite

Itt a gránátalma-szezon, hiperekben, piacokon már jó áron találhatunk szép gránátalmákat, a piros magokat most egy pitéhez használtuk. A pite alapja mákkal turbózott omlós tészta, amibe egy réteg savanykás-pikáns citromkrémet töltünk.

GránátalmaCitrom2
Ötvös Zsuzsanna

A citromkrémre mákos-mascarponés habrózsák kerülnek, amelyeket bőven megszórunk a gránátalma-magokkal. A gránátalma bontásához itt talál képes útmutatót.

Hozzávalók négy kicsi (12 cm átmérőjű) vagy egy nagy piteformához:

Omlós tészta:

180 g liszt
10 g darált mák 
120 g hideg vaj 
40 g porcukor 
1 tojássárga

Citromkrém:

2 tojás 
80 g cukor 
2 kezeletlen citrom héja és leve 
80 g puha vaj

Habrózsák:

150 g mascarpone 
2 dl habtejszín 
1 ek. darált mák  
3-4 ek. porcukor ízlés szerint 

A tetejére:

1 gránátalma magjai

1. Az omlós tésztához a vajat a liszttel, a darált mákkal és a porcukorral összemorzsoljuk, vagy egy S-késes aprítógép segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzágyúrjuk a tojássárgát gyors mozdulatokkal. Ha még nem áll össze a tészta, egy kevés hideg vizet adjunk hozzá. Ha túlságosan ragadna, akkor egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá. Alufóliába csomagolva hűtőben pihentetjük két órán keresztül.

2. A lehűlt omlós tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy nagy vagy négy kicsi (12 cm átmérőjű) piteformát. Most jön a vakra sütés: sütőpapírt igazítunk a tésztával kibélelt piteformába, majd erre valamilyen nehezéket teszünk (kerámia pitesúly, lencse, szárazbab). Így sütjük a tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig kicsi piték esetében, illetve 15 percig egy nagy pite esetében. Ekkor eltávolítjuk a nehezéket, majd pár percig tovább sütjük a tésztát, míg a széleken épphogy el nem kezd pirulni. Hagyjuk kihűlni.

  3. A citromkrémhez a tojásokat, a cukrot, a citromok héját és levét egy lábasban összekeverjük kézi habverő segítségével. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz fölött folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik: nagyjából puding sűrűségű lesz. Ekkor levesszük a tűzről, majd pár perc múlva belekeverjük a vajat is.

4. A citromkrémet a kész omlós tésztába öntjük, majd egy órára hűtőbe tesszük.

5. A habrózsákhoz a mascarponét a tejszínnel, a mákkal és a porcukorral kemény habbá verjük. Habzsák segítségével habrózsákat nyomunk belőle a citromkrémre. Végül gránátalmamagokkal szórjuk meg a habrózsákat.

GránátalmaCitrom1
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek