Karácsonyi szakácskönyv-ajánló, 2. rész

Ahogy arról már az előző cikkben szó volt, szakácskönyveket ajándékozni jó. Ebbe a részbe most bloggerek idei újdonságait gyűjtöttük egybe. Még hat könyv, amit a fa alá tehet.

Fördős Zé a konyhában

A Street Kitchenből (és mára talán még inkább a Konyhafőnökből) ismert Fördős Zé szakácskönyve szintén rögtön felrakétázott az eladási listák élére. De nem csak a hájp tehet erről, ez tényleg egy jó hangulatú jól használható szakácskönyv. Tetszik benne, hogy egy jól használható kamrai listával indít, olyan dolgokkal, amikbe egyszer kell beruházni, örökké eláll, és remek alapot biztosít szinte bármi megfőzéséhez.

B1410704

A receptek nehézsége vegyes, a gombás tojástól az indiai vajas csirkén át a körömpörköltig mindenféle van a könyvben, magyaros és nemzetközi, könnyű kaják és izomfogások, és bár én alapvetően nehezményezem, amikor a gasztroforradalom jegyében valaki képes darabosan hagyni a spenótot a főzelékben, de virágozzék ezer virág, mert a többi recept remek, a spenótba meg nyomják bele bátran a botmixert, ha mégis kevésbé forradalmi élményre vágynak.

Kinek ajánlanám? A Street Kitchen és a Konyhafőnök rajongóin kívül inkább talán kezdőknek, mert sok jó alaprecept van benne, de tulajdonképpen bárkinek, aki szokott arról panaszkodni, hogy unja már a saját konyhai repertoárját.

Limara a nagyvilágban

Limara szakácskönyveit mindig szeretem, és nem (csak) azért, mert néha nekünk is ír, hanem mert ha betartjuk az utasításokat, a végeredmény sikerülni fog, márpedig a zömében kelt tésztás ügyeknél ez kétszeresen nehéz ügy. A Limara a nagyvilágban 29 ország 72 receptjét sorakoztatja fel, vannak benne kenyerek, péksütemények, kalácsok és fánkok, méghozzá lenyűgöző változatosságban.

limara borito digit-600x729

Eddig is tudtam, hogy például a lepénykenyér számos országban létező műfaj, de meglepett, hogy ennyiféle, és egymástól mennyire különböző változatban létezik. A receptek Ausztrália kivételével bejárják az összes kontinenst, édes és sós, egyszerű és bonyolult dolgok is vannak benne, de jóval több tartozik a könnyű és a közepes kategóriába, mint a nehézbe.

Kinek ajánlanám? Gluténérzékenyeken kívül bárkinek, egy jó kelt tésztás szakácskönyvre minden háztartásban szükség van, és nem hiszem, hogy létezik ember, aki ebben ne találná meg az ízlésének megfelelő recepteket.

Fűszeres Eszter: Leves minden napra

Fűszeres Eszterről régóta lehet tudni, hogy szereti a leveseket, és ez nagyon rokonszenves dolog. A Leves minden napra pedig egy olyan szakácskönyv, amiben nem meglepő módon csak levesek vannak. A receptek évszakokra vannak bontva, de bevezetőként mindjárt egy igazi húslevessel indít a könyv, ami már önmagában érték, ha eddig voltak problémáik a műfajjal, már ezért megéri beszerezni a könyvet, tutira remek lesz.

B1405895

A receptek kellemesen változatosak, vannak benne nálunk is megszokottak (borsóleves, sütőtök krémleves), és kissé vagy éppen meglehetősen egzotikusak (minestrone, céklaleves tormás tejszínhabbal, indiai lencseleves, barnasörleves). Mivel szinte mindenki nagyjából tízféle levest szokott főzni, ez egy igazán remek könyv, mert kapásból legalább a duplájára növelhetjük a választékunkat, de bevállalósak akár végig is főzhetik a kötetet.

Kinek ajánlanám? Levesrajongóknak, és mint ilyen, szerintem Magyarországon szinte bárkinek.

Sallay Fanni: Álom sütikivitelben

Semmit sem tudtam erről a könyvről, amikor először kézbe vettem, aztán nem is tudtam letenni, amíg alaposan végig nem rágtam magam rajta. Sallay Fanni közgazdászból lett az egyik legszínvonalasabb hazai cukrászda tulajdonosa, aki autodidakta módon, szerelemből tanulta ki (főleg Franciaországban) azt, amit a süteményekről tudni lehet. Ez a lelkesedés érződik a könyvön is, olyan magabiztos tudás, ami mindig lenyűgöző.

B1396492

Az Álom sütikivitelben az év hónapjait járja körül, és a receptek elképesztő változatosságot mutatnak, stílusban, nehézségben egyaránt. Ráadásul a könyv meglehetősen izmos alapozással indít, az anyaggazdagság végig megmarad, egy percig sem volt olyan érzésem, hogy töltelékreceptekkel lenne tele. Ez egy nagyon klassz sütiskönyv, tényleg.

Kinek ajánlanám? Bárkinek, aki egy kicsit is szeret sütni. Kezdők, haladók egyaránt találnak benne maguknak valót.

Szatmári "Főzelékes" Feri: A zöldségeken innen és túl

Főzelékes Feri főzelékes blogját (és első szakácskönyvét) biztosan sokan ismerik már, ő az a fickó, aki még egy karalábéfőzelékért is úgy tud lelkesedni, hogy kipróbáljuk az őrült ötleteit, aztán meg rájövünk, hogy a karalébédőzelék még annál is jobb dolog, mint amit korábban gondoltunk róla.

B1405333

Második szakácskönyve, a Zöldségeken innen és túl sem okoz csalódást, sőt, talán egy kicsit hangulatosabb is, mint az első. Bár továbbra is erősen zöldségközpontú, a receptek merítése mégis szélesebb, jóféle húsos kaják, formabontó főzelékek, szép képek. Érdekes látni, hogyan lehet nekiállni egy ilyen alapvetően magyar, hagyományos és nem túl változatos témának, mint a főzelék, és csinálni belőle valami teljesen újat, sokkal változatosabban, mint amit megszoktunk.

Kinek ajánlanám? Bárkinek, aki szereti a főzeléket, vagy ha még nem szereti, legalábbis nem kap agybajt, ha azt olvassa, hogy kókusztek.

+1 Kereki Noémi: Gyerekcipőben a konyhában - kiskukták szakácskönyve

Kicsit kakukktojás az utolsó könyv, ez ugyanis egy gyerekszakácskönyv, vagy mondjuk kamaszszakácskönyv. Mint ilyen működik, alighogy otthon kivettem a zacskóból, a célcsoport kicsavarta a kezemből, majd elmélyülten tanulmányozni kezdte, és közben elégedetten nyugtázta, hogy ez is finom, azt is szeretem. (A salátás fejezetet átlapozta).

gyerekcipoben borito-600x762

Szóval, ez egy jó kis kezdő szakácskönyv, és ha nem félünk, hogy megbántunk vele valakit,  ajánlanám már nagykorú, de konyhailag teljesen újonc barátoknak is, ebben ugyanis megmondják az olyan dolgokat is, mint, hogy mi a különbség a párolni, a gőzölni, a pirítani és a sütni között, kiderül, melyik állat melyik része a rostélyos vagy a püspökfalat (és az összes többi disznó, csirke és marhaalkatrész), sőt, a legfontosabb konyhai eszközök neve is kiderül egy feliratozott ábráról.

Kinek ajánlanám? Bárkinek, aki kezdő a konyhában, de szeretne főzni, akár nagykorúaknak is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek