Házi isler, karácsonyra hangolva

Az isler igazi klasszikus karácsonyi sütemény nálunk: egyrészt mindenki szereti a puha lekváros linzertésztát a roppanós csokibevonattal, másrészt pedig praktikus is, hiszen jól záródó dobozban sokáig friss-szaftos marad, nem szárad ki, így akár előre is elkészíthetjük.

Karácsonyi isler1
Ötvös Zsuzsanna

A hagyományos islerrel szakítva most egy kívül-belül karácsonyi változatot mutatunk: a mézeskalácsfűszerrel turbózott kakaós-mandulás linzerkorongokat szilvalekvárral ragasztottunk össze, majd a csokibevonatot csillagos-fenyőfás mintákkal dobtuk fel. Ha egy klasszikusabb változatot szeretne, kattintson a mandulás-málnalekváros isler receptjéért!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

180 g liszt (lehet teljes kiőrlésű is) 
20 g holland kakaópor 
70 g darált mandula (vagy dió) 
60 g porcukor 
egy csipet só 
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék 
120 g hideg vaj 
1 kisebb tojás 
kb. 200 g szilvalekvár 
250 g étcsokoládé 
30 g fehér csokoládé

1. A fűszeres omlós tésztához a lisztet, a kakaóport, a mandulát, a porcukrot, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a kockákra vágott hideg vajat kézzel összemorzsoljuk vagy egy S-késes aprítógép segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük 2 órára.  

2. A kihűlt omlós tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb kerek kiszúróval (én 6 centi átmérőjűt használtam) korongokat szúrunk ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni.  

3. A kész korongokat kettesével összeragasztjuk a szilvalekvárral.  

4. A fehér csokoládét megolvasztjuk. Az étcsokoládé negyedét apróra vágjuk, a többi részét megolvasztjuk. Az olvadt étcsokoládéhoz hozzákeverjük a felaprított részt, míg el nem olvad teljesen – így tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét. Ebben mártjuk meg egyenként az islereket.  

5. Az islereket rögtön az étcsokoládéba mártás után díszíthetjük is olvasztott fehér csokoládéval.

Díszítés

  • Csillagmintához egy kiskanál segítségével három-négy fehércsoki-pettyet cseppentünk az étcsokis bevonatra, majd fogpiszkáló segítségével belehúzunk a pöttyökbe kifelé haladva – így készülnek ágak a csillagoknak.
  • Fenyőfa-mintához kiskanállal egy csíkban fehér csokit csorgatunk az ét mázra – ez lesz a fatörzs, majd belülről kifelé belehúzunk fogpiszkálóval, és így rajzoljuk meg a faágakat.
  • Eszterházy-mintához csurgassunk fehér csokit csigavonalban az ét mázra, majd fogpiszkálóval belülről kifelé haladva osszuk a kört négy részre, utána kívülről befelé haladva felezzük meg a negyedeket.
Karácsonyi isler2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek