A rácsos linzer újabb sütemény a nagyisütik sorában, a magyar gyomornak oly kedves barackdzsem-dió vonalon. (Zserbó itt, női szeszély itt.) Persze lehet másfajta dzsemmel vagy lekvárral készíteni, de ez a klasszikus verzió, ráadásul más nosztalgia-süteményekhez képest igazán egyszerű, a tésztája gyorsan összedobható és könnyen kezelhető.
Piszke
A rácsok nem biztos, hogy egyenletesek lesznek elsőre, de az omlós-illatos sütit meglátva senki nem fog reklamálni.
Hozzávalók (20x30-as tepsihez):
25 dkg liszt
6 gr. sütőpor
12 dkg hideg vaj
5 dkg darált dió
10 dkg porcukor
6 dkg tejföl
1 felvert tojás
fél citrom reszelt héja
6-8 ek. sűrű barackdzsem
- A lisztet és a sütőport elkeverjük, elmorzsoljuk/aprítógépezzük a kis kockákra vágott vajjal.
- Sorban hozzáadjuk a diót, porcukrot, a tejfölt, majd a felvert tojás felét és belereszeljük a citromhéjat, összegyúrjuk.
- Fél órát pihentetjük a hűtőben, majd a tészta 2/3-át lisztezett munkalapon a tepsi méretére nyújtjuk, tepsibe rakjuk és megkenjük a dzsemmel.
- A maradék tésztát 6 részre osztjuk, fél cm átmérőjű rudacskákká sodorjuk és berácsozzuk vele a süti tetejét.
- A maradék tojással óvatosan megkenjük a rácsokat és 175 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Piszke