Azoknak a bátraknak, akik manapság még mernek sertéshúst enni, hoztunk egy nagy csokor receptet a kedvenceinkből. Érdemes böngészni, hétköznapi gyors, hétvégi lassú és ünnepi ételeket is talál válogatásunkban.
Sertésügyi kisokosunkban korábban már végignézzük, az állat melyik része mire való. Most pedig jöhetnek a receptek:
1. Szűzpecsenyéből:
Vargányás sertésszűz - elegáns, de egyszerű
Elegáns, mégis nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető étel. Ha valami finomat szeretnénk feltálalni, de nem szeretnénk rá vagyonokat költeni, ez az étel kitűnő választás lesz.
Baconbe göngyölt sertésszűz
Kiváló hús, sok szalonna, egy kis fokhagyma, ebből bizony csak valami nagyon jó sülhet ki.
Hétvégi ebéd: paradicsomos-mozzarellás sertésszűz
Könnyű, olaszos, ragu készül a hús alá, a tetejére pedig sajt kerül. Sütés közben összedobhatjuk mellé a köretet, és megint nem kellett az egész délelőttöt a konyhában töltenünk.
Kaját gyorsan, gyorsan? Sertésszűz, hamar
A sertésszűzben az is jó, hogy a disznó legnemesebb része, de azon kívül, hogy finom, gyorsan el is készül. Először jó kérget sütünk rá, majd belül is átsütjük a húst. Némi pihenés után kész is az étel.
2. Tarjából:
Nullmacerás ebéd: lecsóval sült tarja
Egy újabb étel, ami egyszerűségével tarol. Annak ellenére, hogy nem kell fél napot a főzéssel tölteni, nyugodtan tálalhatjuk az az egész család elé is. A körettel nem kell sokat bajlódni, hiszen a lecsó magától készre párolódik a hús alatt, a burgonya pedig magába szív minden ízt.
Pasit fogna? Hamis Holstein szelet!
Egy szelet gyorsan, frissen kisütött tarja, rá egy tükörtojás, mellé némi krumpli és sült hagyma, kell ennél több? Nálunk felér egy szerelmi vallomással, ha ilyesmi kerül az asztalra, és nem is nagy dolog elkészíteni. Ilyen a hamis Holstein szelet.
Fokhagymás tarja, semmi flanc
A gyakorlott háziasszonyoknak nem okoz problémát, hogyan süssenek húst, így ezt az ételt inkább a kezdőknek ajánlom, ha biztosra akarnak menni. A tarja elég zsíros ahhoz, hogy ne száradjon ki, a krumpli mellette sül ropogósra, a fokhagyma és a rozmaring pedig kitűnően passzol a húshoz és a krumplihoz is.
Csak egyszerűen: gyuvecs
A gyuvecs egy szerb, cserépedényben készülő, réteges lecsóétel. Leginkább rizzsel, hússal és némi zöldséggel szokták rétegezni. Akár előző este bekészíthetjük a hozzávalókat az edénybe, és másnap már csak be kell tolnunk a sütőbe.
3. Karajból:
5 perc munkás jóllakatás: a zsebes karaj
A zsebes karaj egy méltán népszerű húsétel, hiszen egy jó nagy darab hús kell csak hozzá, és néhány ízesítő a „zsebekbe”, ezután öt perc munkánk van vele, a többit már a sütő befejezi helyettünk. Egy ekkora darab karajjal nagyjából hat embert tudunk jóllakatni, így még túlzottan költségesnek sem mondanám, pedig csupa finomsággal van tele.
Kicsit másként: dióbundás rántott karaj
A magyar családok valószínűleg leggyakrabban rántott húst esznek hétvégén. Ezt dobjuk fel kicsit a bunda felturbózásával.
4. Csülökből, körömből:
Izomkaják: lecsós-krumplis csülök
Sok munka nincs vele, de a sütésre rá kell szánni a 2-2,5 órát. Az eredményért viszont hálás tekinteteket és elismerő hümmögést kapunk.
Izomkaják: csülökpörkölt
Na igen, ez nem egy tipikus női étel, hanem igazi férfias izomkaja. Nehéz, zsíros, laktató. Viszont a pasik nagy része odáig van érte, és jó hír a salátán élő hölgyeknek, hogy fagyasztható, tehát nem kell túl sűrűn főzni, több adagban benyomhatjuk a fagyasztóba.
Kocsonya, mint téli örömforrás
Itt a szezonja a kocsonyának, elég hideg van, meg már ki is hevertük nagyjából a karácsonyi zabálást. Hagyományosan telenyomhatjuk füllel, farokkal, ki és mit szeret, de sok hússal is. Ehetjük kanállal vagy villával, szépen kidíszítve vagy hagyományosan, csak a hússal.
Macerás, viszont kiadós és isteni: Jókai-bableves
Macerás, nem is olcsó, viszont kevés olyan embert ismerek, aki ne nyelne egyet, amikor szóba kerül ez az étel. Tényleg kiadós, és főételnek is simán szervírozható. Itt is, mint az összes levesnél, fontos, hogy mennyi idő alatt, milyen hőfokon főzi, na, meg az alapanyagok minősége is.