Gyors, egyszerű, nagyon jó: túrófánk

A túrófánk az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető fánkféleség. A tésztája nagyon egyszerűen összeállítható, csupán pár percet vesz igénybe. Keleszteni sem kell, hiszen sütőpor kerül bele. Az alapreceptet akár felturbózhatják mazsolával vagy egy kevés darált mákkal is.

Ötvös Zsuzsanna

Sőt ha elhagyjuk a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát, akkor sósan is készíthetjük egy kicsit több sót adva a tésztához: nagyszerű köret lesz szaftos húsokhoz!

További fánk-recepteket itt talál összegyűjtve!

Hozzávalók:

500 g túró
3 tojás
3 ek. porcukor
2 dl tejföl
egy csipet só
egy kezeletlen citrom héja
egy rúd vanília 
300 g liszt 
1 tk. sütőpor  

étolaj a sütéshez

1. A liszt és a sütőpor kivételével botmixerrel összedolgozzuk az összes hozzávalót: a túrót, a három egész tojást, a porcukrot, a tejfölt, a sót, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait.  

2. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet. A masszát fél órán keresztül konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk a konyhapulton.  

3. A masszából vizes teáskanál segítségével gombócokat szaggatunk forró étolajba. Bőven elég egy púpos teáskanálnyi mennyiség, mert sülés közben szépen meg fognak dagadni a gombócok a tésztában lévő sütőportól. A felfúvódott gombócok maguktól is meg tudnak fordulni a forró olajban, de figyeljünk arra, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. Ne hagyjuk viszont, hogy az olaj túl forróra hevüljön, mert akkor hirtelen sülnek meg kívül a gombócok, a belsejük viszont nyers marad.  

4. Papírtörlőre szedjük ki a kisült túrófánkokat, és leitatjuk a felesleges olajat.  

5. Porcukorral szórva, baracklekvárral tálaljuk. 

Ez az adag négy főnek elég egy tartalmas leves utáni főételként.

Oszd meg másokkal is!
Mustra