Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Állítólag kétféle szakács létezik: az egyik, aki magasról tesz arra, hogyan ön pucolja meg a gombát, csinál vele amit, megmossa, megtörölgeti, vagy fogkefével lekapirgálja, nem számít. A másik viszont úgy képzeli, hogy a gomba megmosása felér egyfajta kulináris apokalipszissel. Vajh, melyiküknek van igaza, tette fel a kérdést a Huffington Post.  

A városi legenda szerint a víz ázott szivaccsá változtatja a gombát

Az ember úgy van vele, hogy a dolgok, amik a földből kerülnek a tányérunkba - mint a répa, karalábé, stb - legyenek megtisztítva, pedig ez nem mindig hasznos. A 1937-es Larousse Gastronomique című könyvet a szakácsok bibliájaként tartják számon, és szerzője, bizonyos Prosper Montagné például óva int a gomba leöblítésétől, annak érdekében, hogy az megőrizze frissességét. Mivel a gomba természetéből adódóan porózus, logikusan hangzik, hogy könnyen felveszi a vizet, ami felhígítja a gomba földes ízét. 

Jó, de ha nem lehet megmosni, hogyan kell tisztítani?

"Hacsak nem elképesztően mocskosak a gombák, én megtörlöm illetve kefével letisztítom őket” - mondta el a szakácskönyv szerző David Lebovitz a Huffington Postnak. “Egy tiszta konyharuhával is megoldható, de a legcélszerűbb a külön erre a célra kifejlesztett gombahámozó kefe, és ha ez sem működne, még mindig megpucolhatja egy sima késsel. Ők sem mondanak mást ám...

És mi történik, ha mégis mosom?

A jó hír, hogy akkor sem történik semmi. Szerencsére Harold McGee a Kíváncsi szakács című könyvében tesztelték ezt is, és kiderült, hogy miután 252 gramm gombát áztattak vízben akár öt percig is, majd lemérték őket, alig hat gramm (1/16-od teáskanálnyi) vizet vettek fel. 

De mi van az ízzel?

Hát, semmi. A gombában annyira imádott umami (az ötödik alapíz) a glutamátból származik, amely egy aminosav, ugyanaz, mint amit a szójaszószban és sajtokban is megtalálunk. Ez a sejteken belül helyezkedik el, vagyis annak az esélye, hogy lemossuk a gombáról, nagyjából annyi, mint annak az esélye, hogy lemossuk róla a fehérje- vagy szénhidráttartalmat. Vagyis nagyjából zéró.

Mivel Julia Child élő adásban mosta a gombáit, a Huffington Post szerint nekünk is szabad. Ha pedig olyan fajtával van dolgunk, ami gyakran erősen földes - mint például a csiperke, hát kétszeresen is inkább mossuk, mint hogy ropogjon a fogunk alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra