Teszt: Jobb az Oreo, mint a klónjai?

Óriási hájp alakul az Oreo keksz körül nálunk is, mi egyelőre nem nagyon értjük, hogy miért, de ha már tényleg ekkora menőség, úgy döntöttünk megnézzük sikerül-e felfedezni a vakteszten, hogy melyik az eredeti termék.

Gyakorlatilag prekoncepciók nélkül vágtunk neki a tesztnek, valamennyien ettünk már Oreót, de nem vagyunk rajongók. Így tulajdonképpen arra voltunk kiváncsiak, tényleg az eredeti-e a legjobb, vagy a másolatok képesek megszorongatni a nagy nevet.

Oreo

1912. március 6-án egy manhattani kis pékség úgy döntöt, hogy csinálnak egy keksz-szendvicset, nos, ez volt az Oreo. Az elmúlt 100 évben szépen hozott a konyhára ez a kis nyalánkság, ugyanis 1,5 milliárd dolláros éves bevétele van. Forgalmazója, az amerikai Kraft Heinz Company (igen, ez a régi Kraft Foods). Forrás: Wikipedia.org

Az édességeket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag az ízükre és az állagukra adtunk pontot. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, és egyik sem kapott megsemmisítően kevés pontot, hiszen a legutolsó is 24-et gyüjtött, máskor ennyivel nyerni lehet a teszten.

Gyerek- és uzsonnásdoboz-barát kiszerelések, a nagydobozos eredetiben is kis csomagok vannak
Gyerek- és uzsonnásdoboz-barát kiszerelések, a nagydobozos eredetiben is kis csomagok vannak

Azért ne keseredjen el senki, ha nem a kedvence került az előkelő első helyre, ugyanis a kollégák szerint nagyon hasonlítanak egymásra az oreo és klónjai: „Mind tök finom volt, mert édesek voltak és kekszből voltak.” „Ez mind tök ugyanolyan. Jó, azért fel lehet ismerni az igazi Oreót, de a többi is nagyon jó.” „Nagy a hasonlóság, mégis, nekem maradt az eredeti a kedvencem.”

Ön szerint miért ekkora menőség Oreót enni?

Utolsó helyezett: Kakaokekse (Spar), 24 pont

Összetevők: Cukor, búzaliszt, növényi zsír (pálma, pálmamag, napraforgó), zsírszegény kakaópor (7%), édes tejsavópor, búzakeményítő, glükóz-szirup, térfogatnövelő szer (ammónium-karbonátok nátrium-karbonátok), emulgeálószerek (napraforgó lecitin), étkezési só, bourbon vanília kivonat.
100 grammban 485 kilokalória van.

Nem annyira finom, mint a többi, ráadásul árban sem jobb, mint a mezőny, de nem is maradt le drámaian a többitől. Ha muszáj, meg lehet enni, a gyerek meg így is, úgy is imádni fogja, mert keksz és édes.

„Ez eredetinek tűnik. Az?” (Nem, nem az. - a szerk.) „A keksz íze dohos, a fehér kenőcs olyan, mint a többiben. Ez az árva gyerekek oreója.” „Kevésbé roppanós, nincs benne az a béna íz, szóval jobb mint az eredeti.” „Semmi szaga nincsen, ízre csokis csak, és nem ropog annyira, mint a többi. Vagyis ropog, de nem úgy. Tudják, olyan, mint amikor a tésztában azt érezni, hogy homok van vagy kristálycukros. Szörnyű. A kréme enyhén sós, kicsit fura, de nem rossz.”

Bronzérmes: Black and white töltött keksz (Aldi), 26,5 pont

Összetevők: Cukor, Búzaliszt, Növényi zsírok és olajok (pálma, pálmamag, napraforgó étolaj, kókuszzsír), Zsírszegény kakaópor (7%), édes tejsavópor, Búzakeményítő, Glükózszirup, Térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok), Emulgeálószerek (napraforgó lecitin), Étkezési só, bourbon vanília kivonat.
100 grammban 485 kilokalória van.

A jobbak között tudhatja termékét az Aldi, de az eredetit nem sikerült lekőröznie. Vegánok is ehetik, ugyanis nincsen benne semmilyen állati zsíradék - ahogyan egyik Oreóban és oreoszármazékban sincs, pálmaolaj viszont annál inkább. Szomorú azonban, hogy első helyen szerepel a cukor az összetevőlistán, de ez az eredeti kivételével mindegyikre igaz a teszten szereplők közül.

„Nem olyan édes, mint a többi, de persze ez is finom.” „Kicsit kakaósabb ízű a keksz, ami szerintem jó. A négyből ez a kedvencem, de az egyes (Oreo. a szerk) csak hajszálnyival marad el mögötte.” „Ez édesebb, több benne a zsiradék, inkább porlik mint roppan, de ez is jobb mint az eredeti.” „A krém vaníliaszerű, és ez nagyon kiérződik a kekszből. Túl sok benne a krém, és túl puha is.” 

Ezüstérmes: Oreo, 29,5 pont

Összetevők: Búzaliszt, Cukor, Növényi olajok (pálma, pálmamag), Zsírszegény kakaópor (4,6%), Búzakeményítő, Glükóz-fruktóz szirup, Térfogatnövelő szerek (kálium-karbonátok, ammónium-karbonátok, nátrium-karbonátok), Étkezési só, Emulgeálószerek (szójalecitin, napraforgó lecitin), Vaníliaaroma,
100 grammban 480 kilokalória van.

Nos, az igazi Oreo a második helyre szorult, hála a lidlös Neónak. Kizárlólag pálmazsír került bele, ebben a legkevesebb a kakaó aránya, ha az összetevőket nézzük, nem egy gurmé termék ez sem, de legalább nem a cukor áll az első helyen. Viszont ez az eredeti, az ikonikus, az igazi.

„Édes kakaós keksz, van benne egy ilyen cukros fehér krém. Édes, és az a jellegzetessége, hogy nincs semmilyen jellegzetessége. Nincs benne bántó, ez egy ilyen műfaj, ebben ez a jó.” „Ez nem olyan jó kakaós mint a többi, ami nem akkora baj, persze.” „Ez az eredeti az tuti. És onnan tudom, hogy én nem szeretem sajna az oreót mert én pilótakekszes vagyok. Ennek van egy hülye mellékíze, túlságosan roppan, nincs benne elég zsír, szóval ez nem jó, de nehéz a teszt, mert ezt kéne etalonnak tekinteni.” „Iszonyú csokis illat, borzasztóan édes, és nem ropog jól a tészta." „Csokiíze van, a krém benne nagyon puha, és nincs semmi íze, ami nekem bejön. És nagyon hasonlít a pilótára. Ja, meg az oreóra, szerintem ez az.”

Aranyérmes: Neo (Lidl), 30 pont 

Melyik a legjobb?

Összetevők: Cukor, búzaliszt, növényi zsírok (pálma, pálmamag, napraforgó, kókusz), zsírszegény kakaópor (7%), édes tejsavópor, búzakeményítő, glükózszirup, térfogatnövelő szerek (ammónia-karbonátok, nátrium-karbonátok), emulgeálószerek (lecitinek), étkezési  só, Bourbon vanília kivonat. 100 grammban 485 kilokalória van.

Fél ponttal előzte meg az eredetit a Lidl változata, kötelező megkóstolni, ha Oreofüggő, és azt sem bánnánk, ha megírná nekünk levélben, vagy kommentben Facebook oldalunkon, hogy ön mit gondol róla. Nekünk ízlett.

„Elképesztően finom, jó cukros! :)” „Van egy icipici olcsókeksz-mellékíze, ez tuti koppincs. De a gyerekeim uzsonnásdobozába szemrebbenés nélkül beraknám, mert tök oké.” „Ez olyan ,mint a pilótkeksz, úgyhogy ezt szeretem.” „Úgy ropog ahogy a kettes (Spar - a szerk.) sajnos, az íze viszont tök olyan, mint az egyes (Oreo - a szerk.). Nagyon édes a krém benne, és nekem túl krémes is.” 

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 35) Itt vettük
Neo (Lidl) 499 2217 30 Lidl
Oreo 475 2699 29,5 Tesco
Black and white töltött keksz (Aldi) 499 2217 26,5 Aldi
Kakaokekse (Spar) 499 2217 24 Spar
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek